Deniz Abidin

Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, belediyenin durumu, projeler ile birlikte iç ve dış siyaset, Yeni Bakış’a değerlendirdi. Arter, 29 projenin büyük bir çoğunluğunun tamamlandığını belirterek, henüz başlayamadıkları gibi devam etmekte olan projelerin de olduğunu söyledi. Arter, göreve geldikleri zaman acil hayata geçmesi gereken projeler olduğunu, bunlar üzerinde çalışma yaptıklarını analatarak, çalışmaların devam etmekte olduğunu belirtti. Arter, imar planının çok önemli olduğunu, şehrin gelişi güzel büyüdüğünü, çalışmaların ise Şehir Planlama Dairesi’nin uhdesinde yürüdüğünü kaydetti. Ülke fiziki plan çalışmaları nedeniyle bir gecikmenin söz konusu olduğunu belirten Arter, Mağusa İmar Planının artık masaya yatırıldığını söyledi.

Arter, yapılan çalışmalar neticesinde Mağusa’da yağmur suyu probleminin kalmadığına dikkat çekti. “Son yağmurda Mağusa Venedik’e döndü” denildiğini ancak bunun bölge halkının kanalizasyondan kötü koku çıkar gerekçesiyle logarların üzerini örtmeleri sonucu doğan yanlışlıktan kaynaklandığını söyledi.

“Kaldırımlar yenilenecek”

Arter, Salamis Yolu çevre düzenleme projesinin ihaleye çıktığını belirterek, yağmur suyu drenaj projesinin tamamlandığını kaydetti. Su probleminin Türkiye’den gelen su ile aşıldığını, denizden arıtma yönteminin ise 2023 yılına kadar devam edeceğini, bunun da bir şekilde sigorta anlamına geldiğini belirten Arter, Trafik Master Planının üzerinde çalışılmaya devam edildiğini, şehrin ihtiyacı olan kaldırımların ise yenilendiğini söyledi. Arter, Mağusa Şehrinin engelli dostu olması için de çalışıldığını kaydetti. En büyük ve iddialı projenin hendek düzenleme projesi olduğunu ifade eden Arter, projenin Eylül ayında tamamlanacağını belirtti. Arter, bu projenin hem insana hem de turizme katkı sağlayacağını vurguladı. Sur içi canlandırma projesinin çok büyük önem taşıdığını belirten Arter, iki yıldır “Sur içi öldü” gibi bir söylemin olmadığını, Sur İçinin geçmişe göre daha canlı hale getirildiğini söyledi.

“İhale 18 Ağustos’ta açıklanacak”

Arter, bölge insanının belirli eğitimlerden geçirildiğine dikkat çekerek, burada AB ve UNDP’nin tarihi eserlerde yapılan restorasyon çalışmalarının etkisi olduğunu kaydetti.

Şehrin ihtiyacı olan Perşembe Pazarının yenilenme aşamasında sona gelindiğini belirten Arter, pazarın modern Pazar haline getirildiğini, üzerinin çatı halinde kapatıldığını, böylece sıcak havalarda daha iyi kolaylık sağlayacağını vurguladı. Arter, İsmet İnönü Bulvarı’nın artan üniversiteli sayısı ile birlikte cadde üzerinde cafelerin, alışveriş merkezlerinin yoğunlaşmasının trafiği sıkışık hale getirdiğini, bu nedenle çevre düzenlemesi projesi adı altında dört şeritli caddede trafiği de düzenleyerek, şeritlerden birinin bisiklet yolu yapılacağını belirtti. Arter, tüm kaldırımların yenilenmesinin sürdüğünü, söz konusu projenin ihalesinin 18 Ağustos’ta açıklanacağını kaydetti.

“Eninde sonunda Mağusalı tramvay ile tanışacak”

İsmail Arter, tramvay projesinin vizyon ve mühendislikle ortaya çıkacak bir proje olacağına dikkat çekerek, “tramvay projesini seçim kazanalım diye seçim kitapçığına koymadık” dedi. Böyle bir projenin olması gerektiğini belirten Arter, işin ciddiyetinin farkına varılmadan yorum yapılmakta olduğunu söyledi. Projesinin hazır olduğunu dile getiren Arter, tramvay projesinin yerinin hazır olduğunu, teknik verilerin Salamis Yolunda olabileceğini gösterdiğini kaydetti. Arter, değişik modellemelerle finans kaynağının bulunabileceğini ifade ederek, tramvay projesinin yapılabilmesi için Ulaştırma Bakanlığına TC ile görüşülmesi konusunda yazışmaların yapıldığını belirtti. Arter, “Eninde sonunda Mağusalı tramvay ile karşılaşacak. Ben bu şehre bunu laik gördüm, görmeyenler eleştirebilir” diye konuştu.

Arter, park yeri konusunda küçük araziler üzerinde oto park yapılması konusunda yerin hazır olduğunu belirterek, yap-işlet-devret modeli ile ilgilenen bir firmaya ihale yoluyla vermek istediklerini kaydetti.

“Mağusa’yı çiçeklendirdik”

Glapsides Plajının yeniden düzenlendiğini ifade eden Arter, Mağusa’nın her bölgesinin ağaçlandırıldığını, çevrenin mevsimlik çiçeklerle donatıldığını söyledi.  Arter, çiçeklendirme ile ilgili eleştirenlere anlam veremediğini ifade ederek, çiçeklerin belediyenin serasında yetiştirildiğini, kendisine “çiçekçi Başkan” denmesini anlayamadığını kaydetti.

Arter, 500 köpeği barındıracak Kıbrıs’ın en büyük hayvan barınağının yapıldığını belirterek, “evlerde bakılan köpeklerden daha iyi bakıyoruz” dedi. Zaman zaman bunun da eleştirildiğini söyleyen Arter, muhalefet yapılacaksa bir edebi olmalı” diye konuştu.

“Belediyeyi aldığımız yerden nasıl iyi bir noktaya taşırız, derdimiz odur”

Arter, Mağusa’nın ışıklandırılması konusunda Elektrik Kurumundan kaynaklı sıkıntıların olduğunu belirterek, şehrin gündüz gibi aydınlatılması gerektiğini söyledi. Arter, “Kendi imkanlarımızla yapıyoruz, ancak istediğimiz düzeyde değil” dedi. Mağusa Gelişim Akademisi adı altında bir oluşumun gerçekleştiğine dikkat çeken Arter, şunları söyledi, “MAGEM kurulan bağımsız bir dernek idi. Biz belediyeyi aldığımız yerden nasıl iyi bir noktaya taşırız, derdimiz odur. Biz göreve geldiğimizde MAGEM ile ilgili bir dosya dahi bulmadım. Mağusa Gelişim Akademisi’ni kurduk. Hiçbir siyasi beklenti içerisinde olmadan kim gelmek isterse gelir ve bu faaliyetlerin içine girer”

“Önemli olan Derinya Plajı’nın yeniden açılıyor olması”

Projeleri arasında olan ve bugüne kadar sarkan Derinya Halk Plajının açılması için yazışmaların yapıldığını, gerekli izni askeri makamların verdiğini belirterek, burada da bir eleştirel tepkiyle karşılaştıklarını söyledi. Geçmişte de Derinya Halk Plajına KKTC ve TC kimlikli vatandaşların girdiğini ifade eden Arter, bu konunun tekrardan değerlendirilmesinin mümkün olduğunu, önemli olanın bu plajın yeniden açılacak olması olduğunu vurguladı.

Arter, Mağusa’nın en önemli sıkıntısının kanalizasyon olduğunu belirterek, 2012 yılında tamamlanması gereken bu projenin 2014 yılına kadar geldiğini söyledi. Sıkıntının projenin yanlış olması olduğuna vurgu yaparak, sistemin günün sonunda çalışmadığını, mahkemeye kadar durumun taşındığını kaydetti. Arter, sürecin tıkandığını, eski idare ve biz bunu devralırken bu şekilde alındığını belirterek, Mağusa’nın günlük su ihtiyacının 12 bin ton olduğunu, ancak yüzde 40’ının kanalizasyona aktarıldığını söyledi.

“Ek kanalizasyon sistemine ihtiyaç var”

Arter, Mağusa’nın bugün ek bir kanalizasyon sistemine ihtiyacı olduğunu belirterek, belirli yerlerde kötü koku ve taşmaların meydana geldiğini söyledi. Eğim yetersizliğinden kaynaklı ters eğimin de söz konusu olduğunu ifade eden Arter, AB’nin bunu düzelteceğini, ancak 3 yıldır bir gelişme sağlanmadığını kaydetti. Yeni bir tadilat projesinin söz konusu olduğunu, AB’nin çok yavaş çalıştığını, çünkü müteahhit ile olan mahkeme sürecinin burada etkili olduğunu belirtti. “Alt yapı tamamlamadan üste fazla bir şey yapamazsınız. Bu durum bizim hızımızı yavaşlatıyor” diyen Arter, 500 noktada tekrar kazı yapılması gerektiğini, bunun çok ciddi bir durum olduğunu kaydetti. Arter, “AB bize bunu finanse edemeyecekse, biz hükümet yetkilileriyle görüştük. Bize net yanıt versinler dedik. Yapılmayacaksa biz yapma noktasına sürükleneceğiz” dedi.

“İnsan gücüyle yapmaya çalışıyoruz”

Arter, Mağusa Belediyesinin 85 kilometre kare yüz ölçümüne sahip olduğunu, şehrin büyüdüğünü, bu kadar çok yoğun öğrenci hareketinin olduğu kentte temizliğin çok önemli olduğunu kaydetti. Arter, bunun personel ile yapılmaya çalışıldığını, süpürme makinelerinin toplamda beş adet olduğunu söyledi. “Mekanize oluncaya kadar bu işleri insan gücüyle yapacağız” diyen Arter, personelin 400 civarında olduğunu belirtti.

“Taşeron sistemiyle iş yapılma devri kapandı”

Geçmiş yönetimin taşeron sistemi üzerinden bu işleri yaptığını, ancak bazı yolsuzlukların söz konusu olduğunu kaydeden Arter, Sayıştaylığın mevzuata uygun olmadığı yönünde raporu olduğunu söyledi. Arter, taşeronda çalışanı belediye personeli yaptıklarını belirterek, bu sistemin ortadan kalktığını belirtti.

“17 milyon lira borçla başladım”

“Personel giderleri belediye gelirinin yüzde 50’sini aşmayacak diye bir yasa var” diyen Arter, bunun aşılmadığını, bazı çalışmaların gündelikçi çalışan ile yapıldığını kaydetti.

Arter, göreve geldiğinde 13 milyon lira kayıtlı bir borcun olduğunu, 3-4 milyon lira da bekleyenlerin olduğunu ifade ederek,belediyenin  toplamda 17 milyon lira borcun olduğunu kaydetti. Eski idarenin aldığı krediyi ödemekle işe başladığını belirten Arter, şunları söyledi, “2012 yılından kalma çekler vardı. Limasol Bankasından karşılıksız gelen bir çekle işe başladım. Eylül ayında 3 milyon liralık bir borç da ben aldım. Bu yıl Mart ayında eski belediye başkanının borcunu kapattım, bir ay sonra da benimkini kapatacağım.10 milyon lira da ayrı bir borç aldım Vakıflardan. Görev süremin sonunda bitecek şekilde ayarladım. İki borç kapandı, bir 10 milyon kaldı, bir 10 milyon da emekliler ödensin diye almak istedim. Meclise konuyu taşıdım. Sıkıştık diye değil, bütçeden dolayı. Vakıflar Bankasından borçlanacağız”

“Arşiv diye bir oda yoktu”

Arter, eski başkanın 13 milyon borç ve 25 milyon alacakla belediyeyi devrettiğini söylediğini, ancak 25 milyonu hala alamadığını belirtti. Arter, “Çırpınırım çırpınırm 23 milyona iner, sonra yeniden 25 milyon olur” dedi. Arter, belediyeye geldiği zaman karşısında kurumsal bir yapı beklediğini ifade ederek, “böyle bir şey yok, burada bir kişi oturur ve bütün işleri yapar. Özel bir şirket bile olsa bu böyle olmaz. Normalde 11 şube amiri varsa görevi veririsiniz, işçi ya da yolu süpüren adamla fazla muhatap olmazsınız. Burada böyle bir yapı yoktu. Arşivden geçen yıla ait bir yazı istediğimde baktım gördüm ki arşiv diye bir oda yok” diye konuştu.

“En önemli proje Yat Limanı”

İsmail Arter, 11 ay sonra yapılacak seçimde yeniden bağımsız olarak aday olacağını belirterek, gelecek yıla bıraktığı en önemli projesinin Yat Limanı olduğunu söyledi. Trafik Master Planının da çok önemli olduğunu belirten Arter, sanatta da belediye olarak önde olduklarını kaydetti.  Arter, ülkenin en önemli sorunun Kıbrıs sorunu olduğunu ifade ederek, uzlaşmacı bir görüşe sahip olduğunu söyledi. Arter, masa başlarında sohbet sırasında Kıbrıs konusunun çözülebilir göründüğünü, ancak gerçekte böyle olmadığını kaydetti. Arter, Maraş’ın açılmasının iyi bir gelişme olacağını düşündüğünü belirterek, siyaseten nasıl olacağı konusunda bir bilgisinin olmadığını söyledi.

“Her partiyle eşit mesafedeyim”

Arter, hükümetteki partilerle bir sorununun olmadığını belirterek, diğer partilerle de eşit mesafede olduğunu söyledi. Arter, ülkede ekonomik sorunların baş gösterdiğini, özellikle mazbata problemlerinin ciddi sorun olduğunu belirtti. Arter, her şeyin toz pembe olmadığına işarete ederek, hükümetlerin de yapması gerekenler olduğunu söyledi. Türkiye ile ilgili yapılan ekonomik protokollerde söz konusu hükümet sıkıntı yaşıyorsa, masaya konulduğu gün sıkıntının işin başında konuşulması gerektiğini belirten Arter, Anayasa’nın vatandaşa eşit uygulanması gerektiğini kaydetti. Arter, “Arazi verilmesi, kamuda işe alınma gibi konularda herkes başvururken kriterin ne olduğunu bilmelidir. Bir arsa verilecekse kriterine göre verilmelidir. Geçmiş koşullar uygun değilse bize bunu düzeltmeliyim diyebilecek vekiller lazım” diye konuştu.