Yeni Bakış'tan Deniz Abidin'in haberine göre, Asgari ücretin yeniden düzenlenmesi için bir süredir hükümete çağrı yapan sivil toplum örgütlerinin Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ivedi bir şekilde toplanmasını talep etmesine Bakan Çeler’den olumlu yanıt gelmesine rağmen henüz bu yönde bir adım atılmadı.

HÜR-İŞ Başkanı Çaluda: "Hükümet yetkililerine soracakmış"

HÜR-İŞ Başkanı Ahmet Çaluda, bir süre önce Çalışma Bakanlığı’na verdikleri Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ivedi bir şekilde toplanmasını talep ettikleri dilekçenin takipçisi olduklarını belirtmek amacıyla dün Bakan Zeki Çeler’i ziyaret ettiklerini belirtti. Çaluda, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun biran önce toplanarak mevcut asgari ücreti yukarı çekmesi gerektiğini Bakan’a bir kez daha aktardıklarını ifade etti. Çaluda, Bakan Çeler’in kendilerine hükümet üyeleriyle bu konuda bir görüşme yapmak istediğini, tek başına karar vermek istemediğini söylediğini belirtti. 

Çaluda, “Hükümet yetkililerine gitmesi bizce gerekmez. Yetki Bakan’dadır” diyerek, “koalisyon hükümeti olmasından kaynaklı sanıyorum ki Sayın Bakan hükümetin görüşünü almak istedi” diye konuştu. 

“Bütün işler hep askıda”

Çaluda, hükümetin icraat yapmada çok yavaş yol aldığını ifade ederek, devletin bütün kurumlarının böyle olduğunu, hatta bazı kurumlarda muhatap dahi bulunamadığını söyledi. Çaluda, Şehirciliğe bir proje verdiğini, ilk olumlu yanıt verildiğini, şimdi ise bir memurun itirazı üzerine iki ayı geçmiş olmasına rağmen ilerleme sağlayamadıklarını belirtti. Çaluda, “İlgili Bakandan randevu dahi alamıyoruz” diyerek, “bütün işlerimiz hep askıda” dedi. 

“İlerleyen zamanlarda dişimizi göstereceğiz” diyen Ahmet Çaluda, şöyle devam etti, “yeni bir hükümettir dedik uzlaşıyla devam edelim dedik, ancak anlayan yok. Özel sektörde çalışanların sıkıntısı çok büyük.”

DEV-İŞ Başkanı Felek: "Ekonomik göstergeler çok farklılaştı"

DEV-İŞ Başkanı Hasan Felek de, asgari ücretin son belirlenmesinin ardından Türk parasının değer kaybından doğan alım gücünün sıfırlanmasının, fiyat ve ücretlerin anormal bir şekilde artmasının asgari ücrete yapılan zammı çoktan alıp götürdüğünü kaydetti. Felek, asgari ücretin açıklandığı rakamın dört kişilik bir ailenin gıda durumunu karşılayacak düzeyde olmadığını o zaman da açıkladıklarını belirterek, aradan aylar geçtiğini ve ekonomik göstergelerin çok farklılaştığını söyledi.

Felek, bu ayın sonunda kamu görevlilerine hayat pahalılığının uygulanacağını hatırlatarak, bu hayat pahalılığının acil olarak asgari ücrete de yansıtılmasını talep etti.

Hasan Felek, bundan sonra belirlenecek kısmının da asgari ücret yasasından belirlenecek kriterlere göre belirlenmesi gerektiğini belirtti. 

“Henüz toplantıya çağrılmadık”

Felek, yasa konusunda Bakan’ın sivil toplumdan görüş aldığını, DEV-İŞ olarak aylar önce yazılı olarak görüşlerini iletmelerine rağmen herhangi bir toplantıya çağrılmadıklarını söyledi. Felek, bu konuda herhangi bir adım atılmadığını ifade ederek, “asgari ücreti sefalet ücreti olmaktan artık kurtarmak gerekir. Bu koşullarda insanların yaşama gücü sıfırlanmıştır.  Asgari ücretin insanca yaşanabilir bir düzeyde olması için tekrar komisyonun toplanması gerekir” dedi.

TÜRK-SEN Başkanı Bıçaklı: "Yalnız simit yeseler bin 800 lira ister"

TÜRK-SEN Başkanı Aslan Bıçaklı ise, özellikle son dönemde dövizin patlama yaptığı, akaryakıta ve gaza yapılan zamların ve bankalardaki faizlerin yükselmesi nedeniyle ocak ayında verilmesi gereken asgari ücretin mart ayında verildiğini söyledi. Bıçaklı, bu ay sonu kamu çalışanları ve emeklilerinin yeterli olmasa da altı ayda bir olan hayat pahalılığından dolayı artış alacağını belirtti. Aslan Bıçaklı, asgari ücretlinin bundan yararlanamadığını belirterek, özellikle özel sektörde günde 10-12 saat arası sendikasız çalıştırılan ve emeği sömürülen kişiler olduğunu söyledi. Bıçaklı, dört kişilik bir ailenin 2 bin 50 TL ile yaşamını bu ülkede sürdürmesinin imkansız olduğunu kaydetti. Aslan Bıçaklı, “Yalnız simit yeseler bin 800 lira isterler” diyerek, Çalışma Bakanının çok acil olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu toplantıya çağırması gerektiğini söyledi. 

“Görev, Çalışma Bakanı ve hükümette”

Söz konusu kaybı gidermek için hükümetin tedbir alması gerektiğini belirten Bıçaklı, şunları ifade etti, “Asgari Ücret günün koşullarına göre belirlenmelidir. Maalesef bugün asgari ücretle geçinenler açlığa mahkum edilmişlerdir. Çocuğuna harçlık veremeyen ya da çocuğunu doktora götüremeyen bir anne ve baba sabah işine gittiğinde aklı evinde olur. İşine motive olamaz, verimli olamaz, iş kazaları da artmış olur. Açlığa mahkum edilen işçileri kurtarma görevi Çalışma Bakanı ve hükümetindir. Çalışma Bakanı Çeler, şubat ayında asgari ücret yasasını yeni koşullara göre belirleyeceğini ifade etmişti. Yasa değişikliği uzun sürecekse bu beklenemez. Asgari ücret ivedi bir şekilde belirlenmelidir.”