Kıbrıs Türk Barolar Birliği İnsan Hakları Komitesi işkence olayını daha görünür hale getirmek ve bu sorununun ciddiyetini anlatmak için veri toplamaya karar verdi. 

Kıbrıs Türk Barolar Birliği İnsan Hakları Komitesi İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü kapsamında basına açıklamalarda bulundu.

Barolar Birliğinde yapılan açıklamayı Komite Başkanı Aslı Murat okudu.

İşkence yasağının mutlak bir bir hak olduğuna vurgu yapan Aslı Murat, bu hakkın savaş halinde dahi askıya alınamayacağının altını çizdi.

Devletin, işkenceye maruz kalınmasını engellemek, işkence uygulamalarını cezalandıracak yasaları çıkarmak ve önleyemediği ihlallerin ise etkin şekilde soruşturulmasını sağlamakla mükellef olduğunu ifade eden Aslı Murat meclisin Birleşmiş Milletlerin İşkence ve Diğer Zalimce İnsanlıkdışı veya Onur Kırıcı Davranış yada Cezalandırmalara Karşı Sözleşmesini iç hukuka dahil ettiğini anlattı ve ekledi:
“Buna rağmen bugüne kadar yerel ceza yasasında gereken değişiklikler yapılmamış, işkence suç kapsamına alınmamıştır. Bu noktada devletin konuyu ciddiye almadığınısöyleyebiliriz. İşkenceye ilişkin iddiaların genellikle hasıraltı edilmesinden dolayı yok sayıldığını görüyoruz. Bu sebeple meseleyi daha görünür hale getirmek ve işkence sorununun ciddiyetini anlatmak için veri toplanmasının öneminin bilincindeyiz”
Ceza yasasının da yeniden gözden geçirilip işkence ve kötü muamelenin suç kapsamına alınmasının elzem olduğunun altını çizen Aslı Murat, “İşkence ve kötü muamele ile ortaya çıkan insan hakkı ihlalinin ne denli büyük ve önemli olduğunu aktarmak için veri toplamaya karar verdik. Jazırladığımız formu kullanarak mesleklaşlarımızın ve vatandaşların yardımı ile insan hakkı ihlali teşkil eden işkence vakalarını tespit etmek istiyoruz” dedi.