Doğuş Özokutan Çiftçioğlu

Tıp Haftası etkinlikleri çerçevesinde Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Merkez Binası’nda bugün Tıp Töreni düzenlendi.

Tıp töreninin açılışında ilk olarak hayatını dün kaybeden Dr. Kaya Bekiroğlu, bir dakikalık saygı duruşuyla anıldı.

BESİM: “SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR SAĞLIK SİSTEMİ İÇİN EL ELE ÇALIŞMAK GEREK”

Tabipler Birliği’ni yuvası olarak gördüğünü belirten Sağlık Bakanı Filiz Besim konuşmasında, Dr. Kaya Bekiroğlu’nu andı.

Ülkede bir türlü doğru dürüst, sürdürülebilir bir sağlık sistemi kurulamadığını kaydeden Besim, bu noktada el ele vererek çalışmak gerektiğini dile getirdi.

Eşitlik ve sağlık hakkının KKTC Anayasası’nda garanti altına alındığını ancak sistemsizlik nedeniyle sağlık hakkının kullanılmasında sorunlar yaşandığını belirten Besim, göreve gelir gelmez Sağlık Bakanlığı’nın yeniden organize edilmesi için çalışmalara başladıklarını kaydetti.

Sağlık Bakanlığı’nın İstatistik Birimi, Koruyucu Sağlık Hizmetleri Birimi gibi önemli unsurlara sahip olmadığını kaydeden Besim, yeniden düzenlemelere gidilmesi için yapılan çalışmalar kapsamında bu birimlerin kurulması için eğitime gönderilenler olduğunu belirtti.

“Ülkemizde sağlık sisteminin zincirleri bozulmuştur” şeklinde konuşan Besim, şu anda görev yapan 17 sağlık merkezinin güçlendirilmesine ihtiyaç olduğunu ve bu konuda çalışmaya başladıklarını kaydetti.

İkinci basamak perifer hastaneleri konusunda yapılan çalışmalara değinen Besim, Gazimağusa Devlet Hastanesi’nin güçlendirilmesine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin herhangi bir tadilatı kaldıracak durumda olmadığını, son Deprem Tüzüğü’ne uygun olmayan bu hastanenin yükünü azaltmak gerektiğini dile getiren Besim, öte yandan hemen yarın böyle bir hastane yapacak durumda olunmadığını dile getirdi.

Besim, bu hastanenin yükünün azaltılması noktasında perifer hastanelere görev düştüğünü anlattı.

Besim, bütün hastanelerin online bağlanması konusunda yapılan çalışmalara da değindi.

“GENEL SAĞLIK SİGORTASI İÇİN TEK GEREKEN GÜÇLÜ SİYASİ İRADE”

Sağlık Bakanlığı bünyesinde yasalar konusunda yapılan çalışmalardan bahseden Besim, özellikle Genel Sağlık Sigortası’nın çok çalışılmış bir yasa olduğunu belirterek “Tek gerekli olan güçlü bir siyasi iradedir” dedi.

Besim, ellerinden gelenin en iyisini yaparak bu sorunların üstesinden gelmek için çalışacaklarını vurguladı.

Sağlık Bakanı Filiz Besim, denetimler konusunda yapılan çalışmalara değindi; acil ve 112 alanındaki sorunların çözülmesi için kısa süre içinde adımlar atılacağını anlattı; çok çalışmak gereken bir döneme girildiğini, el birliği yapılması gerektiğini kaydetti.