Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı’nın ortak çalışmasıyla hazırlanan “Yankılı Söyleşiler” programı Merkezi Cezaevi’nde bugün başladı.

Mahkum ve tutukluların topluma kazandırılması amacıyla gerçekleştirilen etkinliklerin ilkine ülkenin sevilen müzik gruplarından Rast ile O Ses Türkiye birincisi Lütfiye Özipek katıldı.
Başbakan Tufan Erhürman ile İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars da etkinliği izleyenler arasındaydı.

Merkezi Cezaevi’ndeki mahkum ve tutukluların topluma yeniden kazandırılmaları amacıyla hazırlanan “Yankılı Söyleşiler” programı başladı.

Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı’nın ortak çalışmasıyla hazırlanan ve ilk etapta iki ay süreyle her Çarşamba günü gerçekleştirilecek olan etkinliklerin ilkine Başbakan Tufan Erhürman ve İşiçleri Bakanı Ayşegül Baybars ile Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu adına Umure Örs ve diğer yetkililer katıldı.

Etkinlikte, ülkenin sevilen müzik gruplarından Rast’ın solisti Derviş İşgüzar ile gitarist Çağıl İşgüzar ve O Ses Türkiye birincisi Lütfiye Özipek ise, mahkum ve tutuklularla hem sohbet etti hem de birlikte şarkı söyledi.

Baybars: 21 yaş altı çocuk ve gençler için çalışmalar yapılıyor

Etkinlik öncesi basına açıklama yapan İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, bir ceza hukukçusunun, “Suçluyu kazırsan altından insan çıkar” sözüne atıfta bulunarak, tutuklu ve hükümlülerin de insan olduğunun her zaman anımsanması gerektiğini söyledi.Baybars, “Yankılı Söyleşiler” programı ile ülkenin çağdaş, aydın ve sanatçılarının tutuklu ve hükümlülerle buluşturulacağını anlatarak, bu sayede onların yaşama isteklerinin motive edilmesinin sağlanacağını belirtti.

21 yaş altındaki çocuk ve gençlerin topluma kazandırılması amacıyla yürütülen projeler olduğunu da ifade eden Baybars, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası ile Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın bu çerçevede bir protokol imzalayacağını kaydetti.

Erhürman: Burayı görmek, toplumun bir kesimini görmektir

Başbakan Tufan Erhürman, Merkezi Cezaevi’nde basına yaptığı açıklamada, cezaevlerine intikam alınacak mekânlar olarak görmediklerini, cezaevleri “bir biçimde suçla kaderleri buluşan insanların topluma kazandırıldığı” yerler olarak gördüklerini ifade etti.

Devletin bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getiremediğini kaydeden Erhürman, yeni cezaevinin yıl sonu tamamlanmasıyla birlikte mahkûm ve tutukluların topluma kazandırılması misyonunun daha kolay yerine getirilebileceğini ifade etti.

UYUŞTURUCU EN TEMEL MESELELERDEN BİRİ

Cezaevinde çok sayıda gencin bulunduğunu, mahkûmların üçte birinin uyuşturucu suçu ile ilintili olduğunu belirten Erhürman, “Uyuşturucu konusu cezaevinin en temel meselelerinden biri” dedi.

Söyleşilerin her hafta çarşamba günü iki ay boyunca yapılmasının planlandığını kaydeden Erhürman, yeni cezaevinin tamamlanmasıyla bu tür etkinlik kapsamının arttırılacağını ifade etti.

Etkinliğe katkı koyan herkese teşekkür eden Erhürman, projenin bu hükümetin tutuklu ve mahkumların topluma kazandırılması yönündeki perspektifinin gösterilmesi açısından önem taşıdığını kaydetti.

İşgüzar: Mahkumların yüksek moralli ve motive olmaları önemli

Grup Rast’ın solisti Derviş İşgüzar da, projeye çağrıldıkları için teşekkür ederek, mahkumlarla geçirecekleri vakitte, hem onlarla konuşma hem de birlikte şarkı söyleme fırsatı bulacaklarını söyledi.

İşgüzar, yapılacak etkinlik ve eğitimlerle moralleri yükselecek olan mahkumların içerideki zamanlarını daha motive bir şekilde tamamlamasını diledi.

Özipek: Önemli olan mahkumları topluma yeniden kazandırması

O Ses Türkiye birincisi Lütfiye Özipek de, ilk kez ziyaret ettiği Merkezi Cezaevi’nde bulunmanın kendisi için önemli bir deneyim olduğunu anlatarak, herkesin bir gün bir şekilde buraya yolu düşebileceği bilinci ile hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Özipek, mahkumların topluma yeniden kazandırılmasının önemini vurgulayarak, cezaevinde geçireceği zamanın kendisi için de çok değerli olacağını söyledi.

Konuşmaların ardından Başbakan Erhürman, İçişleri Bakanı Baybars ile sanatçılar kadın ve erkek mahkumlarla birlikte vakit geçirecekleri etkinliğe geçtiler.

Etkinlik basına kapalı olarak gerçekleştirildi.