Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda yer alan açılış töreninde ilk olarak saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu.Ardından açılış konuşmaları yapıldı.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı ve Kongre Eş Başkanı Prof. Dr. Hasan Kılıç, kongrenin turizm ve ilgili bilim dallarında lisansüstü çalışma yapan öğrencilerin akademik gelişmelerine katkıda bulunması, aralarındaki iletişimi güçlendirmek amacıyla düzenleneceğinin altını çizdi.

Kılıç, kongrede turizmin; işletmecilik, ekonomik, coğrafik, sosyolojik, psikolojik, çevresel, siyasal, dinsel, hukuksal, rekreasyonel ve mimari boyutlarının yanı sıra sağlık, gıda mühendisliği, eğitim, antropoloji, beslenme, peyzaj mimarlığı, iletişim, planlama ve diğer akademik çalışma dallarının kapsamına giren ve turizmi de ilgilendiren konularda hazırlanmış 100’den fazla tez çalışmaları ve araştırmaların yer alacağını açıkladı.

Kongre Başkanı Prof. Dr. Nazmi Kozak da konuşmasında, kongrenin fikiralışverişi ve bilgi paylaşımı açısından yararlı geçeceğine inanç belirtti.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Özkaramanlı da, turizm sektörünün Kuzey Kıbrıs’ın lokomotif sektörü olduğuna işaret ederek, önemli olanın sürdürülebilir turizm planlamaları yapılması olduğunu kaydetti.

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter de, Gazimağusa Kenti’nin ortaçağdan günümüze gelen ender kale şehirlerinden biri oluğuna vurgu yaparak, şehrin turizm potansiyelinin altını çizdi.

Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. İsmet Esenyel konuşmasında, turizm sektöründe stratejik planlamanın önemine vurgu yaparak, ülkeye gelen turist sayısında artış yaşandığını, 1 milyon 142 bin rakamına ulaşıldığını, bunun da çok sevindirici olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay da, turizmin ülkenin en önemli sektörlerinden bir tanesi olduğunun altını çizerek, turizmde başarının sürdürülebilir bir çevre politikası ve kalkınma ile yakalanacağına inanç belirtti.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından kongreye geçildi.

Kongrede, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından KKTC Cumhuriyet Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, KKTC Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. İsmet Esenyel, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, DAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Özkaramanlı, Kongre Başkanı Prof. Dr. Nazmi Kozak ile DAÜ Turizm Fakültesi Dekanı ve Kongre Eş Başkanı Prof. Dr. Hasan Kılıç birer konuşma gerçekleştirecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan DAÜ Turizm Fakültesi Dekanı ve Kongre Eş Başkanı Prof. Dr. Hasan Kılıç, kongrenin turizm ve ilgili bilim dallarında lisansüstü çalışma yapan öğrencilerin akademik gelişmelerine katkıda bulunması, aralarındaki iletişimi / etkileşimi geliştirmesi ve turizmin disiplinlerarası bir yaklaşımla incelenmesinin yaygınlaşmasına destek olması amacıyla düzenleneceğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Kılıç kongrede turizmin; işletmecilik, ekonomik, coğrafik, sosyolojik, psikolojik, çevresel, siyasal, dinsel, hukuksal, rekreasyonel ve mimari boyutlarının yanı sıra sağlık, gıda mühendisliği, eğitim, antropoloji, beslenme, peyzaj mimarlığı, iletişim, planlama ve diğer akademik çalışma dallarının kapsamına giren ve turizmi de ilgilendiren konularda hazırlanmış 100’den fazla tez çalışmaları ve araştırmaların yer alacağını açıkladı.

9. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi’nde alanlarında nitelikli çalışmaların ödüllendirileceğini de ifade eden Prof. Dr. Kılıç, bu yilki kongrede en iyi doktora tez ödülü, en iyi yüksek lisans tez ödülü, en iyi araştırma bildirisi gibi dallarda çalışmaların Turizm ve Otel İşletmeciliği alanındaki uzman öğretim üyelerinden oluşan jüri tarafından değerlendirileceğinin altını çizdi.