Başbakan Tufan Erhürman, Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü oturumunda hafta sonu yaşanan şiddetli yağışlar sonucu oluşan sıkıntılar konusunda açıklamalarda bulundu.

Başbakan Erhürman, evleri, tarımsal arazileri ve hayvanları zarar gören insanlarımız başta olmak üzere herkese geçmiş olsun dileklerini iletti.

Erhürman, “Hata vardı’ demek yerine, hasarları hızla gidermek, insanlarımıza hızla yardım eli uzatmak konusuna odaklanmalıyız” dedi.

Yapılan ziyaretlerde bazı bölgelerle ilgili yapılan tespitlerin ilgili bakanlıklar tarafından not edildiğini ve bu konuda çalışma planı üzerinde çalışıldığını kaydeden Erhürman, geçtiğimiz aylarda yaşanan sel felaketinin ardından büyük ölçüdeki sıkıntıların giderildiğini ancak kamuya ait noktalardaki sorunların giderilemediğini, bu konuda Maliye’nin maddi olanaklarının önemli olduğunu belirtti.

Bu maddi olanaklar çerçevesinde de Ulaştırma Bakanlığı’na bir miktar kaynak aktarıldığını ifade eden Erhürman, kaynak aktarımıyla da gerekli tamiratların başladığını söyledi.

Başbakan Erhürman, Taşkent merkezli zararlara yönelik, Tarım Bakanlığı’na bağlı Genel Tarım Sigortası Hasar Tespit Komisyonu’nun bölgede inceleme yaptığını, beyan edilmesi halinde bu zararların gecikmesiz bir şekilde giderileceği kaydetti.

Öte yandan, ev içlerinde ortaya çıkan hasarların giderilmeye çalışılacağını ifade eden Erhürman, yolların çok ciddi hasar gördüğünü, bu konuda kaynak aktarılarak en acil olandan başlamak suretiyle gerekli işlemlerin yapılacağını belirtti.

Erhürman, geçtiğimiz ay yaşadığımız afette Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Komitesi’nin GSM operatörleri ile yaptığı protokol çerçevesinde sürekli olarak insanlarımızın uyarılmalarının önemli olduğunu söyledi.

Sivil Savunma Teşkilatı’nın zamanında müdahalesi neticesinde, özellikle sabaha karşı 03.30-04.00 sularında araçların selden kurtarılması konusunda başarılarını hatırlatan ve takdir eden Erhürman, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği’nin ihtiyaçlı insanları konuk edebileceği çağrısını da takdirle karşıladığını ifade etti.

YAZ AYLARINDA GEREKLİ GİRİŞİMLER YAPILACAK

“Tüm bunların hepsi bu konularda daha organize bir hale gelebildiğimizi, daha fazla el ele verebildiğimizi gösteriyor” diye konuşan Başbakan Erhürman, bundan sonraki aşamalarda da yine bu sorunların üstesinden gelmek için el ele çalışmamız gerektiğini dile getirdi.

Bundan sonraki dönemde hava yağışlı olacaksa da olmayacaksa da gerekli önlemleri zamanında almamız gerektiğinin altını çizen Erhürman, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Çünkü birçok noktada gerekli önlemleri almak konusunda geç kaldık. Biz yine bu son yağışta Kanlıköy ve Gönyeli Barajı’ndaki taşmalar nedeniyle Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ni su basar mı endişesiyle çok ciddi önlemler aldık. Neyse ki böyle bir sıkıntı yaşamadık. Ama her böyle felaket yaşandığında o endişe doğal olarak hepimizin içini karartıyor. O endişe üzerinden önlemler almaya çalışıyoruz. Dolayısıyla oralarda neler yapılması gerektiğini biliyoruz. Artık bahar aylarına girdik. Özellikle yaz aylarında bu konularda gerekli girişimler hızla yapılacak. Sonbahar ve kışa hazırlıklı olmamız lazımdır. Dediğim gibi iklim değişti. ‘Bundan sonra hep böyle olur’. Bir tezdir. ‘Yok bu 2010’da olduydu, bir de 2019’da olduydu 9 senede bir olur’ başka bir tezdir. Hangi tezin doğru olduğundan bağımsız olarak yapmamız gereken işler olduğu çok net olarak ortadır”.

DEVLET ZARAR GÖREN İNSANLARIMIZA YARDIM ELİNİ ULAŞTIRIYOR

Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendisleri Odası (KTMMOB) ile Havza Yönetim Planı hazırlığı içerisinde olduklarını belirten Erhürman, plan çerçevesinde yaz dönemi içerisinde gerekli tüm çalışmaların hızla tamamlanacağını ve sonbahar ve kış aylarına hazırlıklı gireceğimizi dile getirdi.

Başbakan Erhürman, son yağışlarda Taşkent’e metrekareye 235 kilogram yağmur düştüğünü, geçtiğimiz aylarda Ciklos’ta yaşanan felakette düşen yağmur miktarının yaklaşık olarak bu rakamla aynı olduğunu aktardı.

Taşkent’te çok şiddetli yağmur, dolu yağışıyla birleşmesiyle pek çok evin çatısının zarar gördüğünü kaydeden Erhürman, yaşanan zararla ilgili gerekli tüm notların alındığını ve tespitlerin yapıldığını bildirdi.

Başbakan Erhürman, yaz aylarında bu konulardaki sorunların giderilmesi için çalışmaların yoğunlaşacağını söyledi.

Devletin zarar gören insanlarımıza maliyenin olanakları çerçevesinde yardım elini ulaştırmaya başladığını ifade eden Erhürman, kamusal alanlardaki tahribatı gidermek için kaynak ihtiyacı olduğunu, bu kaynağın da yaratılabildiği ölçüde acil olanlardan başlamak üzere muhakkak ulaştırılacağını kaydetti.