Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Başbakan Tufan Erhürman olağan haftalık toplantıda bir araya geldi. Toplantı yaklaşık 1 saat sürdü…

Başbakan Tufan Erhürman görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Rum Lider Anastasiadis’in, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın 30 Nisan’daki çağrısına verdiği olumsuz cevabına değindi.

Erhürman, Anastasiadis’in kullandığı cümlelerin, federasyon ve siyasi eşitlik konusunda aynı fikirde olmadığını bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.

Erhürman, “Çoğunluk yönetir kavramını ısrarla ortaya koyması ve çoğunluk-azınlık denklemi üzerinden Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin açıklamalar yapmış olması, Anastasiadis’in hala, olması gereken noktada olmadığını gösteriyor”dedi.

Erhürman, Rum siyasilere seslenerek, fedrerasyon ve siyasi eşitlik kavramları üzerinde uzlaşmanın bu adada çözüme ulaşmanın tek yolu olduğunu hatırlattı.

Başbakan, müzakerelerdeki temel parametreler olan federasyon ve siyasi eşitiliği algılama noktasında, büyük bir sorun olduğunu da belirterek, bunun düşündürücü ve üzücü olduğunu söyledi.

Görüşmede Lefke ve Aplıç kapılarının açılması konusuna da değindiklerini belirten Erhürman, Derinya ve Aplıç’ta birden çok idari kurumun müdahil olması gerektiğini anlatarak, bugün itibarıyla tüm birimlerin katılımıyla Başbakanlıkta koordinasyon toplantısı yaptıklarını söyledi.

Başbakan, geçtiğimiz günlerde yaşanan ve toplumda travmatik bir etki yaratan üzücü olayı da görüştüklerini belirterek, bu konuda da Başbakanlık olarak dün itibarıyla yararlanılması gereken uzman kesimle çalışma başlatıklarını belirtti.

İlk toplantıyı psikologlarla yaptıklarını ifade eden Başbakan Erhürman, sosyal hizmetler uzmanlşarıyla da görüşeceklerini söyledi.

Uzun zaman önce alınması gereken, ancak alınmayan bir takım önlemler olduğuna dikkati çeken Başbakan, çocuk istismarı konusunda, ailelere ve öğretmenlere yönelik programlar, aile danışma birimi kurulması ve konunun yaygın eğitim araçlarıyla yaygın bir şekilde gündeme getirilmesi gibi çalışmalar yapılacağını açıkladı.

Konuyla ilgili sosyal medyada gösterilen ölçüsüz tepkilerin olduğuna da değinen Erhürman, bunun üzücü olduğunu belirtti. Tufan Erhürman,“ Bu da ortaya koyuyor ki toplumda yaygın bir eğitime ihtiyacımız var. Bu konuyla ilgili biz dizi toplantılar süreci başlattık. Psikologlarla görüştük ancak, öğretmenler ve sosyal hizmet uzmanlarıyla da toplantılar yapılması gerekir”dedi..

Görüşmede, ekonomik konuların da ele alındığını belirtern Başbakan, dövizde geriye doğru bir seyir yaşandığını belirterek, başbakanlık bünyesinde bu konuyla da ilgili olarak daha fazla ne yapılabileceği konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi…