Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Başbakan Tufan Erhürman, haftalık olağan görüşmeler çerçevesinde bir araya geldi…

Yaklaşık 40 dakika süren görüşmenin ardından Başbakan Tufan Erhürman açıklama yaptı.

Başbakan Tufan Erhürman, görüşmede Derinya ve Aplıç kapıları ile Maronitler konusu ön plana çıktığını belirterek, Derinya kapısının açılması ile ilgili Rum tarafının arzulu olmadığını ifade etti.

Türk tarafının Derinya kapısının açılması konusunda iradesinin net olduğunu ifade eden Erhürman, “Biz Derinya ile ilgili polis ihalesini tamamladık. İhalenin diğer kısmı da Temmuzun ortalarında doğru tamamlanacak ama açılmasıyla ilgili olarak ihalenin tamamıyla gerçekleşmesini beklememiz de gerekmeyebilir. Yani Rum tarafının hazır olması durumunda her şey tamamlanmadan, bütün inşai faaliyet bitmeden de açılma noktasına gelebiliriz” dedi.

Cumhurbaşkanı ile hükümet arasında kapının açılma sürecinin olabildiğince hızlı olması konusunda hemfikir olduklarını kaydeden Erhürman, “Umarım Güney’de de aynı kararlılık söz konusudur ve arzu ettiğimiz dönemde yani yaz dönemi içerisinde ya da yazın sonuna doğru bu iş hallolur. Türk tarafının bu konuda iradesi nettir, bir an önce açılması noktasındadır. Aplıç için de çalışmalar zaten aynı hızla devam ediyor” dedi.

Görüşmede Maronitler konusu da gündemdeydi.

Başbakan Tufan Erhürman, Maronitlerle ilgili çalışmaların biraz geri plana düştüğünü belirterek, konuyu; gelecek hafta hükümet ortaklarının da katılacağı aylık olağan toplantının gündemine aldıklarını belirtti.

Erhürman, “Maronitlerle ilgili bir rapor vardı zaten daha önce, o raporun artık bir şekilde siyasi karar düzlemine gelmesi gerekiyor. Orada hükümetle Cumhurbaşkanı bir görüşme yapacak, arkasında gerekiyorsa daha geniş katılımlı, biliyorsunuz bir defa gerçekleşmişti, siyasi düzeyde geniş katılımlı bir toplantı yapacağız ve Maronitler konusunda da açılımı artık yavaş yavaş hayata geçirmek niyetindeyiz. Tabi verilecek siyasi kararlara bağlı olarak neler yapılacağı da belli olacak” dedi.

Başbakan Tufan Erhürman, gazetecilerin “Dışişleri Bakanı Maraş’ı ziyaret etti, inceleme gezisi yaptı. Bu Maraşla ilgili bir hareketliliğin gündeme geleceği anlamına gelebilir mi? Sorusuna şu yanıtı verdi:

“Yok şu anda o konuda herhangi bir siyasi karar değişikliği ya da siyaseten farklı bir noktaya geçişle ilgili herhangi bir şey konuşulmuş, görüşülmüş değil. Dışişleri Bakanı normal prosedür içerisinde oraları zaten ziyaret ediyor”.