Eroin bağımlılarının tedavisi için sadece Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi hekimleri tarafından yazılabilen ve yeşil reçete ile yine Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nden alınabilen Suboxone’nun kontrolsüz dağıtımı, denetimsiz uygulanışı madde bağımlılarına ölüm saçıyor. Polis Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan bir polis ekibi tarafından soruşturması yapılan konu ile ilgili skandal ortaya çıktı. Kontrolsüz ve denetimsiz şekilde dağıtılmasının yanında kullanımının da kontrolünün yapılmadığı belirlenen haplar son zamanlarda madde bağımlıları piyasasının göz bebeğiyken, söz konusu hapların Merkezi Cezaevi’ne girerek karaborsadan mahkumlara satıldığı ortaya çıktı.Polisin yürüttüğü soruşturma sonucunda kötü niyetli kişilerin eline geçmesi ile bir süreden beri yüksek ücretlerle piyasaya dağıtıldığı tespit edilen Suboxone’un son dönemlerde tedavi etmek yerine özellikle cezaevinde bağımlı sayısını da artırdığı ortaya çıktı. Kontrolsüz kullanımı ile ölüme kadar yol açabilen hap, cezaevinde altın fiyatından satılırken, kanunsuz olarak tasarruf edilmesi hafif ceza kapsamında olan suçun yarattığı vahamet gözler önüne serildi. 

Sağlık eski Bakanı Faiz Sucuoğlu konu ile ilgili Kıbrıs Postası’ndan Nadire Bahadi'ye konuşarak yapılan soruşturmadan haberdar olduğunu ve bu konunun şakasının olmadığını dile getirdi. Sucuoğlu, sorumsuzca davrananların tespit edilip örnek teşkil etmesi açısından çok hızlı bir şekilde cezai yaptırıma gidilmesi gerektiğini kaydetti.

Psikiyatrist Prof. Dr. ve aynı zamanda TKP- YG Genel Başkanı Mehmet Çakıcı da ülkede uyuşturucu bağımlılarının tedavi ve rehabilitasyonu için bir merkezin olmamasındaki eksikliğe dikkat çekti. Bu tür ilaçların psikiyatırlar için diğer doktorların önerdiği antibiyotik kadar normal ve bağımlıların tedavisinde gerekli olduğunu söyleyen Çakıcı en büyük sıkıntının hapların dağıtımı sırasındaki denetimsizlik ve tedavi sürecindeki kontrolsüzlük olduğunu vurguladı.

ECZANEDEN BEDAVA ALINAN HAPIN TANESİ CEZAEVİNDE 150-200 LİRAYA SATILIYOR

Ülkemizde uyuşturucu madde bağımlılığı ve satışı her geçen gün hızla artarken, uyuşturucu suçlarının mahkemelerin gündemini en çok meşgul eden suç türü olduğu yıllık faaliyet raporlarından görülebiliyor. Hal böyleyken ceza evinde bulunan mahkumların büyük bir çoğunluğunu da uyuşturucu madde bağımlıları oluşturuyor. Özel olarak oluşturulan bir polis ekibinin yürüttüğü soruşturma Suboxone’un yarattığı vahameti gözler önüne serdi.Konu ile ilgili başlatılan soruşturmada, Suboxone kullanıp Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nden temin edebilen ülke genelinde 55 kişinin olduğu ancak kayıtsız Suboxone bağımlılarının özellikle cezaevinde çok fazla olduğu ortaya çıktı. Polis soruşturmasında ceza evindeki mahkumları hedef alan olayda Suboxone alabilen bazı şahısların tedavi için aldığı hapları uyuşturucu satıcılarına tanesini 25-30 TL’den sattığı, o şahıslar aracılığı ile cezaevine sokulan ve bağımlılık yaratan hapın tanesinin 150- 200 TL’ye mahkumlara satıldığı tespit edildi. Kısa süre içerisinde cezaevinde ciddi boyutlara ulaşan hap bağımlılığı ile ilgili harekete geçen polis ekipleri tespitleri neticesinde cezaevine Suboxone’un girişini önledi. Polis ekipleri yürüttüğü soruşturma kapsamında bir de tutuklama gerçekleştirerek geçtiğimiz haftalarda 20 yaşındaki Münevver Özel Soyder ve Mahmut Saymaz’ı tutuklayıp, Soyder’in tasarrufunda ise 91 adet hap buldu. 

KONTROLSÜZLÜK VE DENETİMSİZLİK YOL AÇTI

Kısa süre içinde bağımlılık yaratan ve yapısında Eroin ham maddesi içeren Suboxone, sadece Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi hekimleri tarafından reçetelendirilirken, polis soruşturması ihmalin bu noktada başladığını da belirledi. Kayıtlı 55 bağımlının doktor tarafından yazılan yeşil reçete ile aldıkları hapları kullanım şekli ve süresine göre verildiği ancak, tedavi sürecindeki bazı Suboxone kullanıcılarının hapları tane fiyatına sattığı ve yeniden hap alma tarihinden önce doktorun yanına gittiği ortaya çıktı. Bu noktada ise hapların veriliş ve kullanım şeklinin kontrol edilmeden bağımlıya yeniden hap yazıldığı kimi zaman ise bu hapların kontrol süresi ihtiyacından fazla şekilde yazıldığı tespit edildi. Bu sayede bazı bağımlıların elindeki Suboxone hapları uyuşturucu madde satıcılarına sattığı onların da aracı kişi veya mahkum yakınları ile hapları cezaevine sokup yüksek fiyatlarla hapların mahkumlara satıldığı ortaya çıktı.

ÇAKICI: “TEDAVİ VE REHABİLİTASYON MERKEZİ ŞART”

Psikiyatri Profesörü Mehmet Çakıcı konu ile ilgili Kıbrıs Postası’na konuştu. Daha önceden bu konu ile ilgili hastaneyi uyardığını belirten Çakıcı, kontrol ve denetimsizliğe dikkat çekti. Bazı hastaların bu kontrolsüzlüğü de fırsat bilerek hem Eroin kullanımına hem de hap kullanımına devam ettiğini belirten Mehmet Çakıcı, bunun sebebinin ise ülkemizde bağımlılık ile ilgili bir tedavi merkezinin olmadığını söyledi. “Bu insanlar ilaç alıyor ancak psikolojik tedavileri olmadığı için bağımlılıktan kurtulamıyorlar” diyen Çakıcı, uyuşturucu bağımlılığında yalnız ilacın tedavi etmediğini, rehabilite edilmesi için bağımlının çeşitli terapi ve etkinliklere katılması gerektiğini kaydetti.Şahsın ilk başta tedavi olmak istediğini ancak tedavi ve rehabilitasyon merkezi ile ilgili beklentilerini bulamayarak hapla birlikte yeniden Eroin’e döndüğünü belirten Çakıcı, “bu nedenle kişi hem tedavi olamıyor, hem kontrolsüz şekilde hap kullanıyor hem de kimileri bu hapları satarak para kazanmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.

SUCUOĞLU: "CAYDIRICI BİR ADIM ATILMALI"

Sağlık eski Bakanı Faiz Sucuoğlu Suboxone ile iligili görevli doktorun denetim ve kontrolün şart olduğunu söyledi. Kıbrıs Postası’na konuşan Sucuoğlu, görevde oldukları dönemde böyle bir şikayet ve bilginin kendilerine bildirilmediğini, ancak böyle bir şeyin gündeme gelinmesi ile yapılacak tek şeyin soruşturma açılması olduğunu belirtti. Bunun çok hassas bir konu olduğunu söyleyen Sucuoğlu, tedavi amacı ile verilen hapların başka amaçlar için kullanılmasının şakası olmadığını belirterek suç unsurunun tespit edilmesi halinde gereğinin yapılması gerektiğini belirtti. Suboxone’un kontrollü kullanımda bile tehlikeli olabileceğine dikkat eken Sucuoğlu, “bunu sorumsuzca, kontrolsüzce veren varsa bunun kim olduğu tespit edilip hızlı bir şekilde gereğinin yapılıp cezai uygulamanın örnek teşkil etmesi amacı ile yapılması gerekir. Caydırıcı bir adım atılmalı” dedi.