Temel yiyecek gıdaları, alkollü ve alkolsüz içecek ve kırmızı et, tavuk ve yılbaşı yemeğinin vazgeçilmezi hindi ve bunların yanı sıra tatlı malzemelerinin fiyatını araştıran Kıbrıs Postası'ndan Cansu Yarışan, 4 kişilik bir ailenin yılbaşı yemeği giderlerini araştırdı.

Yapılan araştırmaya göre en uygun fiyatlar baz alındığı zaman 2 kilo kırmızı et ile hazırlanacak olan yılbaşı gecesi yemeği 400 TL’ye mal olurken, bütün ve parça tavuk ile hazırlanacak olan yemek 330 TL’ye, hindi ile hazırlanan yemek ise 430 TL’ye mal oluyor.

KIRMIZI ETİN EN PAHALISI KUZU ŞİŞ

Yapılan araştırmaya göre kırmızı etin en pahalısı mangalın vazgeçilmezi olan ve kilosu 69 TL olan kuzu şiş olurken, en uygun fiyat ise 45 TL ile kuzu gerdan… Diğer kırmızı et çeşitlerine bakıldığında kuzu pirzolanın fiyatı 65 TL iken dana kıymanın fiyatı ise 55 TL. Kırmızı et yerine tavuk tercih edenler ise yılbaşında mutfak alışverişini daha uyguna getiriyor.

EN UYGUN YİNE TAVUK

Yılbaşı yemeğinde kırmızı et yerine tavuk tercih edilmesi durumunda bütün tavuk maddi anlamda en uygun fiyata sahip. Yapılan araştırmaya göre bütün bir tavuğun ortalama fiyatı 20 TL civarında olurken, kalça, kanat veya fileto tavuk tercih edenler 20 ile 28 TL arasında bir fiyatla karşılaşıyor.

YILBAŞININ VAZGEÇİLMEZİ HİNDİ…

Yılbaşı yemeğinin simgesi haline gelen hindinin fiyatı 4 kişilik bir aile için ortalama 120 TL’ye denk gelirken, marketlerde genellikle sipariş üzerine getirtiliyor. Hindinin içini doldurmak için gereken 1 paketi 8 TL olan pirinç, kilosu 29 TL olan kestane, paketi 5 TL olan kuş üzümü ve çam fıstığı da hesaba katıldığı zaman hindinin içi doldurularak yapılan yemek toplamda ortalama 160 TL’nin üzerinde bir fiyata mal oluyor.

ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEK FİYATLARI DEĞİŞİYOR…

Alkollü ve alkolsüz içeceklere bakıldığında ise fiyatlardaki değişiklikler göz çarpıyor. Alkolsüz gazlı içeceklerin 2 buçuk litre fiyatı 5 TL civarında iken ayranın 1 buçuk litre fiyatı 9 TL civarında. Alkollü içkilerin fiyatı ise türüne göre değişiklik gösteriyor. Rakının 1 litre fiyatı 50 ile 60 TL civarında değişiklik gösterirken viskinin 1 litresi markasına göre 60 TL ile 300 TL arasında değişiklik gösteriyor.

EKMEK KADAYIFI MALZEMELERİ 43 TL

Yılbaşı yemeğinin ardından vazgeçilmez olan tatlı için harcanması gereken fiyatı araştıran Kıbrıs Postası, en çok tercih edilen tatlılardan birisi olan ekmek kadayıfı için gerekli malzeme fiyatının en az 43 TL olduğunu tespit etti. Ekmek kadayıfı tatlısı için gerekli olan ekmek kadayıfı fiyatı 18 TL, nor 5 TL, çiğ badem 15 TL, şeker 5 TL olarak hesaplandığı zaman ekmek kadayıfı toplamda 43 TL’ye mal oluyor.

Meyve sebze ve diğer malzeme fiyatları…

Yapılan meyve ve sebzenin kilo fiyat araştırmasına göre salata için gerekli olan domatesin fiyatı 5 TL, salatalığın fiyatı 2 TL, kırmızıbiberin fiyatı 16 TL, yeşil biberin fiyatı 7 TL, sarmanın fiyatı 3 TL, maydanozun fiyatı 1.5 TL, limonun fiyatı 3 TL, kerevizin fiyatı ise 3 TL. Meze hazırlamak için gerekli olan sebzelerin fiyatı ise şöyle: patates 2 TL, kabak 3 TL, patlıcan 7 TL, pancar 4 TL, mantar ise 22 TL.

Meyve fiyatlarına bakıldığı zaman ise mandalinanın kilosu 3 TL iken, narın kilosu 4 TL, muz 6 TL, elma ise 5 TL olarak reyonlarda yer alırken, hurmanın kilosu ise 57 TL.

Hazırlanacak olan yemek için gerekli olan diğer gıda ve malzemelerin fiyatları ise şöyle; 4 kg kömür 20 TL, 1 kilo hellim 25 TL, yoğurt 9 TL, pide 7 TL, somun ekmek 1.25 TL, dilimli ekmek 5 TL, karışık çerez 30 TL, pirinç ve bulgun 8 TL, ayçiçek yağı 13 TL…