Haberal Kıbrıslı’dan Candan Mert'e ulaşan mağdur vatandaş Zeliha Akbıçak, Girne Arapköy’de oturdukları evi 2010 yılında tek odalı olarak akrabalarından aldıklarını, o dönemde ev içerisinde elektrik suyun olmadığını ve belediye ile çevredekilerin yardımı ile düzene koyduklarını belirtirken,  geçtiğimiz yıl bir adamın kapılarına gelerek arsanın kendisinin olduğunu iddia etmesi üzerine evleri için yıkılma kararı verildiğini dile getirdi.  Anne Zeliha Akbıçak, eşinin engelli maaşının bin 800 TL olduğunu ve biri ortaokul, 2’si ilkokul yaşında 3 çocuğu ile birlikte zorlukla geçindiklerini aktarırken, evinin yıkılmaması için yetkililerden yardım istedi.

“Evin her köşesinde emeğimiz var”

Zeliha Akbıçak, yıllardır Girne Arapköy’de şu anki oturdukları evde olduklarını ve ev için gereken tüm masrafları kredi çekerek karşıladıklarını anlatırken, geçtiğimiz yıl Kanada’dan bir adamın evlerine gelerek evin bulunduğu arsanın kendisine ait olduğunu ve evi boşaltmaları gerektiğini söylediğini aktardı. Bunun ertesinde bahse konu şahsın kendilerini mahkemeye verdiğini ancak kendilerinin mahkemeye çıkmadığını ve hakime durumlarını anlatamadıklarını belirten mağdur vatandaş Zeliha Akbıçak, bunun üzerine aynı şahıs tarafından kendilerine evlerinde oturmak istiyorlarsa kira karşılığında oturabileceklerinin söylendiğini belirtti. Sonrasında öğrendikleri bilgiye göre bahse konu şahsın kendileri evi aldıktan sonra arsayı aldığını dile getiren Zeliha Akbıçak, kendilerine sunulan ‘kira ödeme’ durumunu kabul etmediklerini ifade ederken, hükümetin kendilerine bir arsa verdiğini ancak eşinin engelli maaşı ile geçinmeye çalıştıklarını ve ev yapacak durumlarının olmadığını söyledi.

“600 TL ile geçinmeye çalışıyoruz”

Eşinin engelli maaşının bin 800 TL olduğunu ve biri ortaokul, 2’si ilkokul yaşında 3 çocuğu ile birlikte zorlukla geçinmeye çalıştıklarını kaydeden mağdur vatandaş Zeliha Akbıçak, eve giren başka gelir olmamasından dolayı zaten sıkıntıda olduklarını ve bunun üzerine evin ihtiyaçları ve düzene koyulabilmesi için 10 bin TL tutarında kredi çektiklerini aktarırken, ödedikleri kredi borcundan ötürü ellerine 600 TL civarında para kaldığını belirtti. Bazen Zeytin Ağacı Eğitim ve Yardımlaşma Derneği(ZAYDER)’nden, bazen de belediyeden kendilerine yiyecek-içecek yardımı yapıldığını kaydeden Zeliha Akbıçak, geçtiğimiz ayın kesilen elektrik faturasını Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu’nun ödediğini ve Başkanın arsayı almaları için kendilerine yardımcı olduğunu belirtti. Ancak kendilerine ev yapımı için kullanılmak üzere alınacak demir ve tuğlalar için belediyenin bütçesinin yeterli olmadığının söylendiğini dile getiren Akbıçak, “Biz Belediye Başkanımızdan memnunuz ama o da bir yere kadar yardım edebilir.” dedi.

“Çocuklarımızla sokakta kalacağız, evimize dokunmayın!”

Bu ayın(Mart) 29’unda saat 9.30’da ev için yıkılma kararı verildiğini söyleyen Akbıçak, yıkım kararlarının içerisinde ‘Saat 8.30’da ev boşaltılmadığı takdirde ev polis zoruyla kapı açılarak eşyalar dışarı atılacaktır’ ifadelerinin bulunduğunu aktardı. Kendilerine ‘Arsa benimdir, evden çıkacak ya da kira vereceksiniz’ diyen şahsın Kanada’da yaşadığını ve KKTC içerisindeki mal varlığının fazla olduğunu söyleyen vatandaş Zeliha Akbıçak, “Biz 5 kişilik aile olarak 600-700 TL ile geçinmeye çalışırken, biz evde oturduğumuz sürede bu arsayı o adama vermişler. Biz çocuklarımızla ne yapacağız, sokakta mı yaşayacağız?” ifadeleri ile yetkililerden yardım istedi.