Özlem Çimendal

Bayrama sayılı günler kala tatil planları yapan vatandaş uçak biletleri fiyatlarını görünce hüsrana uğradı. Ülkede faaliyet gösteren turizm acenteleri de erken rezervasyon yapılan kültür turizmi dışında, fahiş bilet fiyatları nedeniyle vatandaşa bayram tatili için yeni rezervasyon yapamadıklarını kaydettiler.  Bayram süresi boyunca İstanbul bağlantılı uçak bileti fiyatlarının 800-900 hatta 1000 TL’ye kadar çıktığını dile getiren seyahat acenteleri, bilet fiyatlarının neredeyse bir haftalık tatil fiyatı ile aynı ücrete denk gelmesi nedeniyle de birçok kişinin bayram tatilinden vazgeçmek zorunda kaldıklarını kaydettiler. 

Sayar Turizm: Bilet fiyatları 800-900 hatta 1000 TL’ye kadar çıkıyor

Kıbrıs içi otellerin fiyatlarının çok yüksek olduğunu ve minumum konaklamalarının ise 3-4 gün olduğu için pek tercih edilmediğini ifade eden  Sayar Turizm yetkilileri, yurt içinin yerli halk tarafından tercih edilmediğini söyledi.

Çoğu tatilci bilet fiyatlarını görünce vazgeçiyor

Türkiye ve 3. Dünya ülkelerine talebin yoğun olduğunu ancak uçak biletleri nedeniyle çoğu tatilcinin vazgeçtiğini dile getiren turizm yetkilileri, “Ada ülkesi olduğumuz için, bağlantı ücretlerinin felaket yüksek olması insanları temkinli hareket etmeye itti. Bayram süresi boyunca bir İstanbul bağlantısı 800-900 hatta 1000 TL’ye kadar çıkıyor” dedi.

Erken rezervasyonlu kültür turlarında problem yok

Daha önceden başlatmış oldukları kültür turizmlerinde herhangi bir sorun yaşamadıklarını anlatan Sayar Turizm, bayram süresi boyunca kültür turizmi için tüm rezervasyonlarının dolu olduğunu söyledi.  Türkiye kültür turları olan İzmir, Bursa, Eskişehir, Antep, Hatay ilçelerine daha önceden alınan rezervasyonlar nedeniyle şu an için bir problem olmadığına dikkat çeken Sayar Turizm yetkilileri,  bayrama daha süre  olmasına rağmen turların dolduğunu kaydetti.

“Yeni rezervasyon alamıyoruz, biletler çok pahalı”

Tüm bunların yanı sıra talep olmasına rağmen yeni koltuk alamadıklarına dikkat çeken Sayar Turizm, biletlerin oldukça pahalı olduğunun altını çizdi. Acente yetkilileri, “Türkiye’ye kültür turlarında iyi bir trend yakalamamıza rağmen, yeni taleplere uçak biletlerinin pahalılığı yüzünden cevap vermekte problem yaşıyoruz” dedi.

Yurt dışında İtalya, Orta Avrupa ve Balkanlar tercih ediliyor

Avrupa turlarına olan taleplerin ise genellikle İtalya, Orta Avrupa ve Balkanların geldiğini anlatan Sayar Turizm yetkilileri,  Türkiye- KKTC bağlantılarının çok yüksek olması nedeniyle geçmiş yıllara oranla düşük seyrettiğini ifade ettiler.

“Böyle giderse adaya ne gelen olacak ne de giden”

KKTC’nin uçak biletlerinin fahiş fiyatları nedeniyle vatandaşın adaya bağlı kaldığını ifade eden acente yetkilileri, aynı şeyin yurt dışından adaya gelecek olanlar için de geçerli olduğunu dile getirerek, “Böyle giderse adaya ne gelen olacak ne de giden” şeklinde konuştu.

Kösezade Turizm: Bayram fiyatlarındaki fiyat farkı çok yüksek

Bayram yoğunluğunun kültür turizmi bakımından oldukça iyi olduğundan bahseden Kösezade Turizm yetkilileri de, uçak biletlerinin pahalılığından dolayı zorlandıklarını ifade etti. Kösezade Turizm olarak 3 farklı kültür turları  olduğunu anlatan acente yetkilileri, erken rezervasyon nedeniyle yoğunluğun istenilen düzeyde olduğunu kaydetti.

Erken rezervasyon yaptıranlar şanslı çıktı

Yeni müşteriler için işlem yapıldığında aşırı fiyat farkı yaşandığına dikkat çeken Kösezade Turizm yetkilileri, “Rezervasyon yaptıranlar oldukça avantajlı ancak şu anda bayram için yer bakmaya kalktığımızda bilet fiyatlarının uçukluğundan dolayı aşırı fiyat farkı söz konusu. Bu da doğal olarak var olan talepleri de azaltıyor” şeklinde konuştu.

“Bilet fiyatları fahiş olmasaydı talep 2 katı olurdu”

Uçak fiyatlarının daha uygun olması halinde şu anki mevcut talebin daha üstünde bir talebin de gerçekleşmesini beklediklerinin altını çizen acente yetkilileri, uçak biletlerinin fahiş fiyatları nedeniyle insanların temkinli davrandığını vurguladılar.

Yerli halk, KKTC içi tatili pahalı olduğu için cazip bulmuyor

Bayramda yurt dışı turlarında İtalya, Amsterdam ve Balkanların tercih edildiğini anlatan Kösezade Turizm yetkilileri, KKTC içi tatillerin ise çok pahalı olması nedeniyle yerli halk tarafından pek tercih edilmediğini ifade etti.

“Bilet fiyatları neredeyse kişi başı 600 TL’den başlıyor”

Uçak rezervasyonlarını çok erken yaptıranların dışında bayramda uçmayı düşünenlerin ise fiyatları gördükten sonra vaz geçtiğinden de bahseden acente yetkilileri, “Uçak biletlerinde neredeyse kişi başı en aşağı 600’den başlayan fiyatlar söz konusu” şeklinde konuştular.

Tatil parası kadar, uçak bileti parası tutuyor

Bayramda tatile gitmeyi düşünenlerin tatil parası kadar uçak bileti parası vermek zorunda kaldıkları için tatil düşüncelerinde vazgeçtiklerini ifade eden Kösezade Turizm yetkilileri, “İnsanlar neredeyse 1 hafta konaklayacakları tatil parası kadar uçak bileti parası vermek zorunda kalıyorlar. Bu hem ülke turizmi için hem de yurt içinden yurt dışına tatil yapacaklar için olumsuz ve belirleyici bir neden” dedi.

“1 haftalık tatil 2 bin 500’ken uçak bileti parası da 2 bin 500”

Bir hafta tatilin hemen hemen 2 bin 500 TL’ye geldiği bir paket programda neredeyse 2 bin 500 TL’ye yakın da bilet parası eklendiğinden söz eden acente yetkilileri, “Hal böyle olunca insanlar tatilden vazgeçiyor. Aslında talep var ancak uçak bileti ücretleri çok pahalı ve insanları olumsuz etkiliyor” şeklinde konuştu.

Fidansoy Turizm: Uçak biletleri bayrama darbe vurdu

Fidansoy Turizm yetkilileri ise, diğer turizm acenteleri gibi uçak biletlerinin uçuk fiyatları nedeniyle erken rezervasyon yaptırıla kültür turlarının ağırlıklı olduğu bir sezon geçirdiklerini belirterek, “Bizim de ağırlıklı olarak kültür turlarımız yoğunluktaydı. Bilet fiyatları oldukça yüksek olduğu için, insanlar bayram tatili için iki defa düşünür oldu. Uçak fiyatları insanları bayram tatili için olumsuz etkiledi” ifadelerini kullandılar.