Kıbrıs Postası'ndan Rahmican Çalışkan'a KKTC’deki hukuk sistemi ile ilgili sorunları değerlendiren Kıbrıs Türk Barolar Birliği ve Baro Konseyi Başkanı Hasan Esendağlı, hukuk siteminin, KKTC devlet yapısından çok da farklı düşünülemeyeceğini,  devlet yapısı içerisindeki pek çok sorunun hukuk sistemi içerisinde de yaşanmakta olduğunu dile getirdi.

Davalardaki gecikmeler ve mahkeme kararlarının icra edilmesinde yaşanan sorunların, kişilerin haklarını elde edemediği şeklindeki şikâyetlerine dönüştüğünü belirten Esendağlı, “Hukuk sitemindeki sıkıntılar aşılamayacak engeller değildir, çünkü işin özünde sistem, doğru şekilde çalışmaya müsait, genetiği ve ana yapısı bozulmuş bir sistem değil. Dolayısıyla mevcut sorunlar, aşılamayacak sorunlar değil;  hükümetin, yargı mensuplarının ve hukukçuların, bu sistemi daha iyi çalıştırabilmek için iyi niyetle çaba ve irade göstermesi gerekir. Sorunun tespiti konusunda özeleştiri yapmazsak, bir sonraki adımı atamayız” dedi. 

En acil çözülmesi gereken sorunun; mahkemelerdeki davaların tebliği ve icrası ile ilgili yaşanmakta olduğunun altını çizen Barolar Birliği Başkanı Esendağlı,  “Zaten hukuk camiasındaki tüm kesimlerce üzerinde mutabık kalınan bir sorundur, çünkü hem davaların görülmesini, hem de davaların neticesinin alınmasını geciktiren ve tıkayan bir sorundur. Dolayısıyla, bunu çok ciddi bir sorun olarak, meslektaşlarımız algılamış durumda” diye ifade etti. 

Esendağlı, özellikle KKTC’nin yapısal özelliklerinden dolayı ciddi sorun olarak görülebilecek bazı hususların olduğunu söyleyerek, “Yargıyla ilgili tüm sorunlar geçici olarak değerlendirilebilir ve bunlar aşılabilecek sorunlardır. En büyük tehlike; yargının bağımsızlığına yönelik muhtemel tehditlerdir. Dolayısıyla bizim, tüm hukukçular olarak, üzerinde birleşmemiz gereken ve korumamız gereken kale yargının bağımsızlığıdır” dedi.

ESENDAĞLI: “GENÇ AVUKATLARIN MESLEK İCRASIYLA İLGİLİ SORUN YAŞADIKLARINI TESPİT ETTİK”

Avukatların sorunlarıyla ilgili konuşan Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, Barolar Birliği olarak, 31 Mart’ta Olağanüstü Genel Kurul topladıklarını ve bu olağanüstü genel kurulda çalıştay nitelikli bir çalışma yaptıklarını ve bu toplantı neticesinde avukatların kendi sorunlarını saptayıp önceliklendirdiğini,  bu sorunların avukatların ve özellikle genç avukatların meslek icrasıyla ilgili sorunlar olduğunun altını çizdi. 

Esendağlı, bütün avukatların, ama özellikle genç avukatların, meslek icrasıyla ilgili, hemen hemen her açıdan sorun yaşadıklarını tespit ettiklerini, bu sorunların hem maddi, hem de manevi olarak mesleğin icra edilmesinde karşılaşılan zorluklar olduğunu dile getirdi. Baro Konseyi’nde bu sorunların çözümüyle ilgili, çalışma yapmak için, çalışma grupları oluşturulması yönünde karar aldıklarını belirten Hasan Esendağlı, “Avukatların meslek icrasıyla ilgili yaşadıkları sorunları, genç avukatlar misliyle yaşıyorlar. Maddi anlamda, özlük hakları anlamında genç avukatların durumu daha sıkıntılı gözüküyor, dolayısıyla bizim Baro Konseyi olarak, genç avukatların haklarına daha yoğun ve daha özel ilgi göstermek gibi bir irademiz var” ifadelerini kullandı.

“MAHKEME BİNALARINDA SIKINTI OLDUĞUNU VE İYİLEŞTİRİLMESİ İHTİYACI OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ”

Yargı teşkilatının şu anda yerleşmiş olduğu binaların, yargısal hizmetlerin, işlevsel ve verimli olması konusunda yetersiz olduğunu gözlemlediklerinin altını çizen Barolar Birliği Başkanı Esendağlı, “Mahkeme binalarının kapasitesi, maalesef yeterli değil. Bina sorunu maddi kaynak ayrılarak çözümlenmesi gereken bir diğer sorun olarak görülüyor. Bu konuda Baronun değil, fakat Yüksek Adliye Kurulu’nun çalışmaları ve temasları var. Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde ek bina tadilatı yapılmaktadır. Yüksek Mahkeme’nin yeni bir binaya taşınması ile ilgili bir fikir vardır, fakat henüz daha olgunlaşmadı” dedi. 

Lefke’ye bir kaza mahkemesi kurulduğunu, ama mahkemenin faaliyet gösterebileceği uygun bir binanın henüz olmadığını ve orada tadilat yapılması gerektiğini söyleyen Esendağlı, “Güzelyurt Kaza Mahkemesi’nin de durumu hiç iyi değil, Gazimağusa Kaza Mahkemesi’nde yargıç sayısından daha az yargıç odası ve salonu var, dolayısıyla yargıçların nöbetleşe salona girip de dava görmesi gibi bir durum ortaya çıkıyor. Buna karşın en yeni yapılan mahkeme olan İskele Kaza Mahkemesi’nde boş bir salon var, orada da yargıç sayısından fazla salon var. Girne Kaza Mahkemesi de oldukça dolu bir şekilde faaliyet gösteriyor. Bu anlamda baktığımızda, mahkemelerin bina anlamında, yeterli olmadığını, organizasyon bakımından sorun olduğunu ve iyileştirilmesi ihtiyacı olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.  

FEYZİOĞLU İLE GÖRÜŞME

TBB Başkanı Feyzioğlu ile yapılan görüşmeye de değinen Hasan Esendağlı şöyle devam etti: “Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu ile yaptığımız görüşme çok olumlu geçti, TBB, ilişkiler anlamında çok önemsediğimiz bir kurum. Daha önceki dönemde de TBB ile Kıbrıs Türk Barolar Birliği arasında olumlu temas ve ilişkiler vardı. TBB oldukça kurumsal ve organize bir meslek örgütü. Bize karşı olan tavır ve yaklaşımları da oldukça olumlu, her türlü iş birliğine açıklar. Yapmış olduğumuz görüşmenin içeriği; benim yeni seçilmiş olmam dolayısıyla bir tanışma ve daha önceki dönemde başlamış olan iş birliğinin önümüzde dönemde artırılarak devam etmesi noktasındaydı. Bizi oldukça iyi ağırladılar, bu iş birliğini ve yakın ilişkiyi tekrar teyit etmiş olduk. Önümüzdeki dönemle ilgili olarak, özellikle proje bazında, birlikte bazı çalışmalar yapılması konusunda hemfikir olduk”