Havadis'ten Bertuğ Topal'ın haberine göre, Ülkede erken genel seçimin 7 Ocak 2018 tarihinde yapılacağının neredeyse kesinleşmesinin ardından tüm partiler hazırlıklara başladı.

Şu ana kadar, UBP, CTP ve DP’nin yanı sıra, Halkın Partisi ve Yeniden Doğuş Partisi herhangi bir ittifak olmaksızın seçime gireceğini açıkladı. TDP, iki sivil toplum örgütü ile, TKP ise BKP ile seçim ittifakı yapmak için çalışma başlattı.

7 Ocak tarihinin konuşulmaya başlanmasının ardından, aday belirleme çalışmaları ve partilerin Merkez Yürütme Kurullarından yetki alarak seçim kampanyalarına başlama işlemleri de hız kazandı. Neredeyse tüm parti üst yönetimleri PM’lerini toplayarak seçim için yetki aldı.

Aday belirleme çalışmalarının ise en geç haftaya tüm partilerde başlaması bekleniyor. Şimdiden birçok partide birçok isim konuşulurken bu yılki genel seçimlerde bir çok kişinin aday olabilmek adına kıyasıya rekabet etmesi bekleniyor.

Öte yandan sol partilerde yıllardır sağlanamayan tam birlik ve işbirliği bu seçimlerde de rafa kalkmış görülüyor.

Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin yoluna yalnız devam etmek istemesi, Toplumcu Demokrasi Partisi’nin ise çatı partiye karşı olması nedeniyle solda tam işbirliği mümkün değil.

Toplumcu Kurtuluş Partisi ile Birleşik Kıbrıs Partisi’nin çeşitli sivil toplum örgütleri ile birleşerek TKP-Yeni Güçler adı altında seçime girmesi ise BKP’nin bu Pazar yapacağı kurultaya bağlı. BKP’nin kurultayında işbirliğine destek çıkarsa BKP de TKP ile işbirliğinde seçime girecek.

Seçimlere ilk kez katılacak iki parti olan Halkın Partisi ile Yeniden Doğuş Partisi’nde de seçim hazırlıkları çoktan başladı. Her iki parti de yaz döneminden itibaren seçim ve köy ziyaretleri ile çalışmalaradevam ediyor.

CTP Parti Meclisi toplantısı ile start verdi

Cumhuriyetçi Türk Partisi geçen akşam yaptığı Parti Meclisi ve Merkez Yürütme Kurulu toplantısı ile 7 Ocak’ta yapılması muhtemel erken genel seçimlere startı resmen verdi. Seçim kampanyası ve aday adaylarının belirlenmesi için başlayan çalışmalar kısa süre içerisinde tamamlanacak.

UBP ve DP aday kabul ediyor

Mevcut koalisyon hükümeti partileri Ulusal Birlik Partisi ile Demokrat Parti de seçim hazırlıklarına zaman kaybetmeden başladı. UBP ve DP’de aday adayı kabulleri başlarken, aday olmak için ciddi sayıda kişinin başvuruda bulunacağı ifade edildi.

HP gövde gösterisi yaptı

Seçimlerde halkın önüne ilk kez çıkacak olacak Halkın Partisi önceki gün gerçekleştirdiği Genişletilmiş Parti Meclisi toplantısının ardından sosyal medyada yayınladıkları fotoğraf ile adeta gövde gösterisi yaptı.

Halkın Partisi’nde de aday belirleme ve seçim kampanyasının kısa bir süre içerisinde başlayacağı kaydediliyor.

Özyiğit: Kongreyi erteledik

Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit Genel seçim tarihinin 7 Ocak olarak netleştiğini ifade ederek TDP’nin de genişletilmiş Merkez Yürütme Kurulu toplantısında seçimlerle ilgili görüşmeler yaptığını kaydetti.

17 Aralık’ta TDP’nin yapacağı kongrenin ertelenmesi kararı aldıklarını kaydeden Özyiğit, 25 Ekim’de Parti Meclisi’ni toplayarak erken seçimi görüşeceklerini belirtti. Parti Meclisi toplantısının ardından  aday belirleme çalışmalarının hız kazanacağını kaydeden Özyiğit, “İsimler konuşulmaya başlandı. Sonuçta bizim görüştüğümüz veya aday olması için teşvik ettiğimiz kişiler var” dedi.

“Çatı partiyi hoş karşılamayız”

Özyiğit, solda birliğin sağlanması gerektiğini ifade ederek geçmiş seçimlerde olduğu gibi kendilerinin Baraka ve Bağımsızlık Yolu ile güç birliklerini sürdüreceklerini söyledi. Özyiğit, Birleşik Kıbrıs Partisi ile de işbirliği için görüştüklerini ifade ederek BKP’nin “çatı partisi” söylemlerinin hoş olmadığını söyledi. Kendi Parti Meclisleri tarafından alınan bir karar oldupunu kaydeden Özyiğit, yeni bir çatı partiye karşı olduklarını belirtti.

“Aynı yolu yürüyenler farklı yere varamazlar. Bizimle aynı yolu yürüyenlere bu kapı açıktır. Buyursunlar gelsinler bu parti altında seçim birlikteliği yapalım” diye konuşan Özyiğit, “Çatı parti konusuna karşıyız. Buolmayacak. TDP çok güçlü bir şekilde Meclis’te yerini alacak ve hükümette olacak” dedi.

Çakıcı:TKP-BKP işbirliği BKP’ye bağlı

Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, geçen gün seçim ile ilgili Merkez Yürütme Kurulu’nu topladıklarını ifade eden seçime hazırlıkla ilgili bir seçim hazırlık komitesi kurduklarını belirtti.

Çakıcı, Girne’de de bir toplantı yapıldığını ve Lefkoşa’da olduğu gibi bir komite kurulacağını belirtti. Aday belirleme sürecinin de bir hafta sonra başlayacağını kaydeden Çakıcı, takvim hazırlama ve diğer programı hazırlama ile ilgili çalışmaların başladığını ifade etti.

Çakıcı ittifak konusunda ise Birleşik Kıbrıs Partisi ile ittifak konusunda belli bir noktaya geldiklerini kaydederek BKP’nin Pazar günü yapacağı kurultayın ardından ittifak yapılıp yapılmayacağını kesinleşeceğini belirtti.

İzcan:Her şey Pazar gün belli olacak

Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Başkanı İzzet İzcan, seçime hangi şartlarda gireceklerinin ve TKP Yeni Güçler ile bir ittifak yapılıp yapılmayacağının 22 ekim Pazar günü yapılacak kurultayda belli olacağını belirtti.İzcan, kurultayda partinin işbirliği çalışmalarının değerlendireceğini ifade ederekortaya çıkan bir anlaşma taslağının var olduğunu bunun oylanacağını belirtti.

İzcan, “TKP-BKP, sivil toplum örgütleri ve sendikaların destek verdiği çalışma içinen son kararı kurultay verecek Herşey bu kurultayda belli olacak. Üyelere MYK ve genel başkan olarak tavsiyem bu ittifakı onaylamalarıdır. BKP seçimlere en geniş güç birliği içerisinde katılacaktır” dedi.

Arıklı: Hiçbir partiye ön yargımız yok

Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Erhan Arıklı, aylardan beri seçim çalışmalarını yürüttüklerini ifade ederek diğer partilerin yaz rehavetinde olduğu dönemde bile köy gezileri düzenlediklerini söyledi.

Arıklı, seçimlere en hazır partinin kendileri olduğunu kaydederek “hangi tarihte olursa olsun biz seçimlere hazırız” dedi. Bütçe ve okulların durumunun düşünülmeden 7 Ocak tarihinin ortaya atıldığını kaydeden Arıklı, seçimler için 4 Şubat’ın 7 Ocak’tan daha uygun bir tarih olabileceğini belirtti. Seçimin temmuz ayına kalmasına karşı olduklarını kaydeden Arıklı, “Macun tüpten çıkmıştır. Artık acil seçim kaçınılmazdır” dedi.

Yeni seçim sisteminin eskisinden iyi, halkın ve kendilerinin arzuladığından kötü olduğunu ifade eden Arıklı, “Bazı Milletvekillerinin gönlü olsun diye pek de uygun olmayan bir seçim sistemi ile seçime giriyoruz. Biz tek bölgeli çarşaf listeyi arzuluyorduk. Şimdiki sistem bölgeciliği azaltacak ama ortadan kaldırmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Arıklı sözlerine şöyle devam etti:

“Biz seçim sistemini değiştirip yurt dışındaki Türklere de sembolik te olsa seçme seçilme hakkı vereceğiz.

Biz 3 çeşit Milletvekili öngörüyoruz. Ülke Milletvekili. Tek bölgeli çarşaf listeden seçilecek

Bölge Milletvekili. Sayıları az olacak. Bölgelerin sorunlarını dile getirecek. Bunlar bakan olamayacak. Bakanlar ülke milletvekillerinin arasından seçilecek

Yurt dışı milletvekili. Sayıları kısıtlı olacak. Yurt dışındaki soydaşlarımızın sorunlarını dile getirecek. Onların sesi olacaklar.

Biz seçim startı verdik. Geçen hafta yaptığımız MYK toplantısında görev dağılımını yaptık. Şu anda bir komisyon seçim bildirgemizi hazırlıyor. Arkadaşlarımız her tarafta kitle toplantılarına devam ediyor.

Bizim korkumuz yok. Biz seçimlerden birinci parti olarak çıkacağımıza inanıyoruz. Hükümeti biz kuracağız. Bizim manifestomuzu kabul eden her parti ile koalisyon kurabiliriz. Hiç bir partiye ön yargımız yok.”