Yeni Bakış'tan Özlem Çimendal'ın haberine göre, Ekonomik şartların her yıl biraz daha ağırlaştığı KKTC’de yeni yılın ilk ayı olan Ocak’ta “ev açma”, “dükkan açma”, “sirkat” ve “dolandırıcılık” suçları had safhaya ulaştı. 2018’in sadece ocak-şubat aylarını kapsayan iki ay içerisinde gerçekleşen ve mahkeme kayıtlarına yansıyan olay sayısı ise 26. Hırsızlık olaylarında bir diğer dikkat çeken nokta ise suçlu profillerinin ağırlıklı olarak ülkeye turist statüsünde gelenler ve müstahdem tarafından yapılan sirkatlar.

Gıda, içki, tütün hırsızlığı had safhada 

Bir ay içerisinde gerçekleşen hırsızlık olaylarının ağırlıklı olarak gıda işletmelerinde gerçekleşmesi de dikkat çekti. Genelde market ve içki dükkanlarına dadanan hırsızlar çeşitli marka gıda, tütün ve içkileri çalıyor ve başka işletmelere el altından satıyor. 

Müstahdem tarafından sirkat büyük ölçüde arttı

Suçlu profiline bakıldığında genel itibarı ile çalıştıkları yeri soyan zanlıların ağırlıkta olması da bir diğer dikkat çeken unsur oldu. Gerçekleşen hırsızlık olaylarında zanlıların ağırlıklı olarak işyerlerini soymaları ülkedeki “güven” duygusunu da her geçen gün biraz daha erozyona uğratır nitelikte. 

Gıda çalıyorlar

Yine market ve dükkan açma suçlarının işlendiği hırsızlık olayları da bir ay içerisinde işlenen suçların önemli bir bölümünü oluşturdu. Bir ay içerisinde muhtelif market ve kuyumcu dükkanları soyuldu. Dükkan açma olaylarında ağırlıklı olarak gıda işletmelerinin olması göze çarptı. 

Öğrenciler de ağırlıkta

Yine soygun, sirkat ve dükkan açma suçlarındaki suçlu profillerinin ağırlıklı olarak ülkeye ya turist olarak gelen kişiler ya da öğrenci statüsünde olan kişilerden oluşması göze çarpıyor. 

Günübirlik hırsızlığa geliyorlar 

Ülkeye turist statüsünde gelerek hırsızlık yapanların artışı da dikkatlerden kaçmadı. Ülkeye elini kolunu sallayarak giren şahıslar, adada birçok bölgede hırsızlık yaparken yakayı ele veriyor. Turist statüsünde gelerek KKTC’de hırsızlık yapanların artışa geçmesi ülke giriş-çıkışlarındaki denetim zafiyetini de gözler önüne seriyor.