Yılmaz Yakar

Bütçe görüşmelerini sürdüren Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Sağlık Bakanlığı’nın 423 milyon 114 bin 200 TL’lik 2018 bütçesini oy çokluğuyla kabul etti.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda bütçe maratonu devam ediyor. Genel Kurul dün akşam Turizm ve Çevre Bakanlığı bütçesinin ardından saat 20.45 sıralarında görüşülmeye başlanan Sağlık Bakanlığı bütçesi saat 01.15 sıralarında oylandı.

İNCİRLİ

CTP Lefkoşa Milletvekili Sıla Usar İncirli, beklenen yaşam süresinin kaç olduğunun bilinmediğini, sağlık sistemi kurulacaksa beklenen yaşam süresinin bilinmesi gerektiğini kaydetti.

İncirli, bebek ölüm verileri ile doğum yapan anne ölüm oranlarının dahi bilinmediğini, yaşlıların yalnız ve bakımsız olarak hayatlarına veda ettiklerini söyledi.

İncirli, sağlığın eğitimden sonra ikinci bütçe büyüklüğüne sahip olduğunu ancak, bütçenin OECD bütçeleri ortalamasına göre düşük olduğunu belirtti.

Sıla Usar İncirli, yurt dışı hasta sevklerine 45 milyon TL ayrıldığını, yapılan yanlış politikalarla kamu hastanelerinden hekimlerin istifa ettiğini, kamu hastanelerinde hekimlerin azaldığını bu nedenle sevklerin arttığını söyledi. İncirli, kamu hastanelerinde görev yapmayı özendirecek adımların atılması gerektiğini kaydetti.

İncirli, sağlıkta finansman sorunu yaşanıyorsa sevklerin önünü kesecek önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti.

İncirli, ek mesailerin önünün alınması isteniyorsa, eksik olan kadroların tamamlanması gerektiğini, ek mesailerin hemşirelerin talebi olmadığını zorunluluktan kaynaklandığını anlattı.

İncirli, sağlıkta nicelikten daha fazla niteliğin önemli olduğunu belirterek sorunların ne olduğunun bilindiğini, çözmek için sağlam irade gerektiğini sözlerine ekledi.

TOPAL

HP Gazimağusa Milletvekili Hasan Topal, sağlığı Sağlık Bakanı’nın boynuna asıp “gel bunu çöz” denemeyeceğini, sağlığın ülke politikası olması gerektiğini söyledi.

Topal, planlama yapılabilmesi için otomasyon gerektiğini kaydederek,  sağlık merkezlerinin verimli kılınarak büyük hastanelerinin yükünü azaltabileceğine dikkat çekti.

Başhekimlere yetki verilmesi halinde sorunların daha çabuk çözebileceğine inandığını söyleyen Topal, başarı için istikrarlı hükümet olması ve bürokratların reformlara inanması,  sistemin devamlılığının gerektiğini kaydetti.

TATAR

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, halk sağlığının önemine değinerek, bu çağda hâlâ sigara içilmesine anlam veremediğini söyledi.

Hal Yasası’nın hâlâ Meclis’ten geçmemiş olmasına anlam veremediğini söyleyen Tatar, kanser vakalarının arttığını Hal Yasası’nın şart olduğunu belirtti.

Tatar, Genel Sağlık Sigortası’nın finansmanının ciddi bir konu olduğunu, şehir hastanelerinin de ciddi bir para gerektirdiğini kaydetti.