Araştırmada, Kıbrıs’ta yaşayan iki toplumun çevre bilinci, katı atık ve geri dönüşüm farkındalıklarını ölçecek bir araştırmanın yapılması hedeflendi.

Avrupa Birliği’nin finanse ettiği araştırmanın sonuçları AB Bilgi Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı.

Kuzeyden Yeşil Barış Hareketi ve Güneyden Cans For Kids yetkilisi toplantının açılış konuşmasını yaptılar.

Yeşil Barış Hareketi Başkanı Ersun Aytaç, yapılan çalışmaların geri dönüşüm konsundaki politikalar için yol gösterici olacağını belirtti.

Aytaç, anketle Kuzey ve Güney arasında karşılaştırma yapma fırsatı bulduklarını da kaydetti.

Basın toplantısına katılan AB Yöneticisi Charlotte Goyon, çevrenin herkese ait olduğunu belirterek, bu tür etkinliklerin geliştirilerek devam ettirilmesi gerektiği üzerinde durdu.

Konuşmaların ardından anketin sonuçları ortak bir basın bildirisi ile açıklandı.
Buna göre; çıkan sonuçlar ile kıbrıs’ın kuzey ve güneyinde taban verisi oluşturulacak.

Çevre kirliliği sorunlarının kuzey ve güney arasında benzerlik gösterdiği gibi farklılık da gösterdiği belirtilen açıklamada güneyde en fazla hava kirliliğinden endişe edilirken, çöp konusunda benzer sonuç alındı.

Açıklamada, “sorulara verilen yanıtlar genel olarak kimyasal atıklar üzerinde birleşmektedir. Bunun yanında inşaatların yeşil alanları yok etmesi ve atığa neden olması, Kıbrıs’ın kuzeyinde CMC ve taş ocaklarının atıkları, dere yataklarının kapatılması gibi sorunlar farkındalığın boyutunu da göstermektedir” ifadelerine yer verildi.

Katı atıkların verdiği zarar boyutunun kuzey ve güneydeki verisinin yüksek olduğu belirtilen açıklamada geri dönüşümün yaygın yapıldığı görüşünün ise kuzey ve güney arasında farklılık gösterdiği kaydedildi.

Açıklamada, belediyeler, devlet kurumları, okullar, üniversitelerle kurulacak işbirliğinin, insanların sürekli gözünün önünde olacak kutulara ilgisini artıracağı ve geri dönüşüme olan duyarlılığı artıracağı da belirtildi.