KTÖS, KTOEÖS ve DAÜSEN yaptıkları ortak açıklamada, Türkiye’de barış talep ederek ve savaş politikalarına karşı olduklarını belirten 1128 akademisyenin, 2015 yılında “Barış İçin Akademisyenler topluluğu adı altında  “Bu suça ortak olmayacağız” başlığı ile bir bildiri yayınladığını ve bunu kamuoyu ile paylaştığını anımsattı.

Açıklamada, bu bildirgenin yayınlanmasından iki yıl sonra AKP hükümetinin bu bildiriyi imzalayan 375 akademisyene OHAL kapsamında soruşturma başlatıp, 341 akademisyeni işten çıkardığını, OHAL sürecinde toplamda 40 bin 260 eğitimcinin görevlerinden alındığını kaydetti.

AKP hükümetinin 341 kişiyi işten atmakla yetinmeyip, son olarak İstanbul Cumhuriyet Savcılığı aracılığı ile bildiriye imza koyan tüm akademisyenlere terör eyleminde bulundukları iddiası ile 7,5 yıl hapis istemi ile dava açtığına işaret edilen açıklamada, Türkiye’de OHAL ve KHK’lar nedeniyle halen akademisyenlerin tutuklanıp, ihraç edildiği veya var olmayan suçlamalarla mahkemede yargılanıp, yıldırılmaya çalışıldığı belirtildi.

Örgütlü mücadeleye darbe vurmak istediği savunulan AKP hükümetinin, tüm devlet olanaklarını kullanarak eğitimcileri “BİAT” etmeye zorladığı belirtilen açıklamada, “Bizler her zaman olduğu gibi bugün de; savaşa karşı barışı, hukuksuzluğa karşı adaleti, baskılara karşı özgürlüğü ve demokrasiyi savunmaya devam edeceğiz” denildi.

KTÖS, KTOEÖS ve DAÜSEN, bu çerçevede ETUCE’a üye Avrupa’daki eğitim sendikaları ile birlikte İstanbul’daki mahkemeyi yerinde izleyerek, Eğitim-Sen ve akademisyenler ile dayanışmalarını gösterdiklerini de belirtti.