Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu güncel konuşmalarında saat uygulamasının değişmemesi, AB uyum yasalarıyla yapısal reform yasalarındaki gecikmeler ve Mali Protokol konuları ele alındı.

ERHÜRMAN: “GEREKEN YAPILMAZSA KONU MAHKEMEYE TAŞINACAK”

Genel Kurul’da ilk sözü alan CTP Milletvekili Tufan Erhürman, “Yaz saati uygulaması” konusunda yaptığı konuşmada, bu konuda bu yıl da kargaşa yaşandığını belirtti. 

Uygulamanın Türkiye’de değişmesi halinde burada da değişeceği yönünde söylemler olduğunu hatırlatan Erhürman, Türkiye’ye bakılarak, uygulama yapılmasını eleştirerek, o zaman ülkede ayrı bir hükümetin olmasının da gereksiz olduğunu söyledi. 

Erhürman, “Bir irade ortaya koymayacaksınız ve bu ülkede yaşayanlar üzerinde iradeniz olmayacaksa o zaman siz ülkeyi yönetemiyorsunuz” dedi. Erhürman, geçen yıl dağ yolunda öğrencilerin öldüğü kazaya dikkat çekti. 

Tufan Erhürman, bütün bunlar defalarca konuşulmuş olsa da, bir ilerleme kaydedilmediğini ve hükümetin bu konuda bir sorumluluk almadığını ve irade sergilemediğini savundu. 

Yaz saati uygulamasının 2004 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile alındığını ifade eden Erhürman, ilgili genelgeyi okudu. 

Erhürman, hükümetin 12 yıl sonra bir karar çıkararak, Bakanlar Kurulu kararını iptal ettiğini ve yaz saati uygulamasını sürekli kılınarak yasalara aykırı hareket ettiğini kaydetti. 

Ülke koşulları dikkate alınarak, uygun kararlar alınmasının hükümetin görevi olduğunu söyleyen Erhürman, Türkiye’nin 80 milyonluk kocaman bir coğrafya olduğunu ve kendine göre karalar aldığını ancak ülkede halkın talepleri ve coğrafya koşulları ortadayken bu kararın devam ettirilmesini eleştirdi. 

Ülkede uyulmayan bir yasa ve mevzuat olduğunu vurgulayan Erhürman, artık halkın ihtiyaç ve taleplerini dikkate alınmasını istedi. Erhürman, gerekenın yapılmaması halinde, mahkemeye taşınacağını kaydetti.   

BEROVA: “BU UYGULAMANIN TÜRKİYE’YE GÖRE DÜZENLENMESİ DOĞAL”
 
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Erhürman’a cevaben yaptığı konuşmada, saat konusunun ciddi anlamda polemik konusu edildiğini ve konunun çarpıtıldığını söyledi.
 
Berova, yasa ve mevzuat konusunun araştırılacağını ifade ederek,  dünyada saat uygulamasının, ülke koşulları dikkate alınarak yapıldığını anlattı ve bunlara örnekler verdi.
 
Özdemir Berova, ekonomik, sosyal ve kültürel faaliyetlerin bir çoğunun Türkiye ile yapıldığı düşünüldüğünde, bu uygulamanın da Türkiye’ye göre düzenlenmesinin doğal olduğunu ve kararı alırken de bunu göz önünde bulundurduklarını kaydetti.
 
Berova, mevzuat neyi öngörüyorsa, gereğinin yapılacağını belirtti.

Özdemir Berova’nın konuşması esnasında milletvekilleri arasında tartışmalar yaşandı.

ERHÜRMAN YENİDEN SÖZ ALDI

CTP Milletvekili Tufan Erhürman, yeniden söz alarak, böyle bir Bakanlar Kurulu’nda, bir bakanın hukuku uygulayacağını söylemesinin önemli olduğunu belirterek, Berova’nın bütün söylemlerinin birbiriyle çelişkili olduğunu ileri sürdü. 

Saat konusunun “ideolojik” olduğu yönündeki söylemlerden artık vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan Erhürman, bu ülkede halkın talepleri, ihtiyaçları ve çocukların kaçta kalkıp yollara düşeceğinin önemli olduğunu, kendilerinin de bunu ortaya koyduklarını kaydetti.