Havadis'te yer alan habere göre, Kalavaç Muhtarı Ömer Meraklı önderliğinde kurulan ve 2014 yılından beri bölge de 30 mağara keşfi yapan Mağara Meraklıları Derneği, Kalavaç köyünün kuzeyinde yeni bir mağara keşfi yaptı. Derinliği yaklaşık 70 metre olan mağaranın turizme elverişli olup olmadığıyla ilgili araştırmalar yapılıyor. Dernek, Avrupa Birliği’nden aldığı destekle daha fazla keşif yapabilmek için gönüllülere eğitim veriyor.

Derinliği 70 metre

Bölge de dört yıldan beridir mağara keşfi için çalışmalar yapan Mağara Meraklıları Derneği’nin Kalavaç’ın Kuzey’inde keşfettiği mağaranın derinliğinin 70 metre olduğu tespit edildi. Dernek, mağaranın turizme elverişli olup olmadığıyla ilgili çalışma başlattı.

Mağaranın ismi “Meraklı”

Dernek içerisinde sarkık ve dikiklerin olduğu tespit edilen mağaranın ismini, ekiplere keşif çalışmalarında yardımcı olan Kalavaç Muhtarı Ömer Meraklı’nın da soy ismi olan “Meraklı” ismini verdi. Bundan sonra “Meraklı” mağara olarak anılacak olan mağara bölge çobanları tarafından yıllardır “derin delik” olarak isimlendiriliyordu.

“Çalışmalarımız sürecek”

Havadis’in sorularını yanıtlayan proje yöneticisi Dr.Salih Gücel, mağaraların özel ilgi turizmi açısından önemli değerler olduğunu belirterek “Ülkemize keşfedilmeyi onlarca mağara var. Keşiflerin artması için derneğimizin çalışmaları ayrı bir önem taşıyor” dedi. Dr. Salih Gücel, ağırlıklı olarak gönüllülerin katılımıyla yürüttükleri çalışmalardan daha fazla verim alabilmek için eğitime özel bir önem verdiklerini bu çerçeve de derneğin zamanının büyük bir bölümünün eğitime ayırdıklarını ifade etti

“Meraklı” 30’uncu mağara

Dr. Salih Gücel son dört yıldır Kalavaç bölgesinde yürüttükleri keşif çalışmaları çerçevesinde bugüne kadar bilinenlerin dışında 30 mağarayı kayda geçirdiklerini anlattı. “Meraklı” mağarasının bölgede keşfedilen 30’uncu mağara olduğunu belirten Dr.Salih Gücel, bölgenin jeolojik yapı açısından mağara oluşumuna uygun olduğunu, bu nedenle benzer keşiflerin artacağı kanaatinde olduğunu belirtti.

Beşparmaklar çok zengin

Beşparmak sıra dağlarının mağaralar açısından zengin olduğunu kaydeden Gücel, Beşparmaklarda bugüne kadar kayda geçen  mağara sayısının en az 200 olduğunu vurguladı.

Değirmenlik’ten Çınarlıya kadar

Dr.Salih Gücel, gönüllülerin yanı sıra öğrencilerinin de destek verdiği çalışmalar çerçevesinde keşiflerini yalnızca Kalavaçla sınırlı tutmadıklarını, Değirmenlik’ten Çınarlı’ya kadar olan hat üzerinde bir çok yerde arazi incelemesi ve ön keşif çalışmaları sürdürmekte olduklarını belirtti.

En büyük kaynak AB

Çalışmalarını sürdürebilmek için gereken mali kaynağın büyük bir bölümünü Avrupa Birliği fonlarından sağladıklarını ifade eden Gücel, “ Avrupa Birliği’nin Kıbrıslı Türklere yönelik mali yardım programı çerçevesinde derneğimizde mağaralarla ilgili bir eğitim projesi hazırladı. Projenin kabul görmesinin ardından aldığımız fonlarla bugüne kadar 60 kişiye mağara keşfi konusunda eğitim verdik” dedi. Dr. Salih Gücel bu yöndeki çalışmalarının devam edeceğini, yapılan her keşfin gerek iç gerekse dış turizm açısından bir artı değer olduğu bilinciyle çalıştıklarını vurguladı.

Meraklı: Kalavaç’ı dünyaya tanıtacağız

Havadis’in sorularını yanıtlayan Kalavaç Muhtarı Ömer Meraklı, Kalavaç’ta bulunan mağaraların özel ilgi turizmi açısından önemli olduğunu belirterek “ Son dört yılda köyümüzün çevresinde yapılan ve kayıt altına alınan mağaralar hem ülkemizi hem köyümüzü dünyaya tanıtmaya yardımcı olacak” dedi. Muhtar Merkalı, derneğin çalışmalarının devlet tarafından da desteklenmesi gerektiğini vurguladı.