Bir ODTÜ mezunu olarak çok yönlü olma özelliğini ODTÜ’de geliştirdiğini ifade eden Akıncı, örneklerle, toplumda ve ev içinde yaşanılan şiddetin tanımını yaptı, şiddeti önlemeye yönelik çalışmaları anlattı.

Başkanlığını yaptığı Kadından Yaşama Destek Derneği’nin çalışmaları hakkında kapsamlı bilgi veren Meral Akıncı, KAYAD’ın hedefinin en başta insan hakları, özelde ise kadın hakları ile ilgilenmek, kadının toplum içerisindeki statüsünü belli yere getirmek, dünyada benzer yapıdaki örgütlerle işbirliğine girmek ve bu yönde projeler geliştirmek olduğunu söyledi.

KAYAD’ın bir taraftan kadını güçlendirmeye çalışırken, çocuk – genç ve çevre konularında da projeler geliştirdiğini, anlatan Akıncı, 2010 yılından itibaren ülkedeki kadın profilini çıkarmak için çalışmalar yaptıklarını belirtti. Akıncı, yapılan çalışmalardan çıkan sonucun, kadına karşı şiddette; eğitimli, şehirli, kırsal kesimin hiç fark etmediğini gösterdiğini, her üç kadından birinin ev içi fiziki şiddet gördüğünü kaydetti.

Akıncı, ülkede kadına yönelik şiddet oranın yüksekliğine işaret ederek, “Bizde de bütün dünyada olduğu gibi zihniyet değişikliğine ihtiyaç var” dedi. Kadına karşı şiddetle mücadele kapsamında, polis teşkilatı, doktorlar, öğretmenler, gazeteciler, sosyal hizmet uzmanları ve Barolar Birliği ile çalışmalar yaptıklarını, bu yöndeki faaliyetinin devam edeceğini ifade eden Akıncı, “Kadına Karşı Şiddet ve Eve İçi Şiddet Yasası”nın hazır olup Meclis’e sunulacağını, tüm milletvekillerinin yasaya onay vereceğini umduğunu söyledi.

Akıncı, yaptıkları çalışmalarla, şiddet gören kadınlara yalnız olmadıklarını hissettirdiklerini de kaydetti. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörü Prof. Dr. Nazife Baykal, konuşmasının sonunda Meral Akıncı’ya teşekkür belgesi ve plaket takdim etti.