Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb -Tek) eski Genel Müdürü Gürcan Erdoğan, bir Kıb-Tek çalışanının 14 Bin TL (14.000 TL) civarında ek mesai aldığı iddialarını ve iddialarla ilgili yayınlanan belgeleri yanıtladı...

Erdoğan'ın açıklaması şöyle:

"2 YILLIK ÖDENEN EK MESAİ ÜCRETİ SÖYLENİN ÇOK ÇOK ALTINDA VE YASAL"

"03/04/2018 tarihinde basında çıkan haberlerde Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu eski Genel Müdürü olarak görev yaptığım 2016-2018 arasında şöförlüğümü yapan Kıb-Tek çalışanının aldığı ek mesai ücretleri kasten veya bilmeden saptırılmış ve gerçek dışı ücretler beyan edilmiştir. 

Öncelikle muhasebeden aldığım bilgi 2 yıllık ödenen ek mesai ücretinin söylenin çok çok altında ve yasal sınırlar içerisinde ve gerçekten hakettiği miktar kadar olduğudur. Bununla ilgili bilgi isteyen yetkililer Kıb-Tek muhasebesinden bunu rahatlıkla öğrenebilir. Bu rakamı burdan açıklayarak çalışanı rencide etmeyi doğru bulmuyorum. Bazıları doğruları öğrenmeden çok rahatlılkla çalışkan ve dürüst bir insanı rencide etmekten hiç rahatsızlık duymamaktadır.

"YASA GEREĞİ KURUM MESAİ DIŞINDAKİ SAATLERİ BU ÇALIŞANA ÖDEMEK ZORUNDADIR"

Çalışma saatleri konusunda verilen belgelerden görüleceği üzere akşam çıkış saatleri bazı günler 20.00 ile 22.00 arasında değişiyor. Gün içinde vatandaşın yoğun iş yükü ve görüşmelereden dolayı mesai saatlerinde gerek yeni yatırımların projelendirilmesi veya günlük evrak okuma ve onayları geç saatlere kadar sürmekte ve ben bunu yıllardır herhangi bir ek mesai talep etmeden sürdürmekte ve kendi yasal istirahat saatlerimden fedakarlık etmekte olduğumu yakınen çalıştığım mesai arkadaşlarım ve çevrem çok iyi bilmektedir. Ayrıca tüm KKTC çapında arızaların takip ve kontrol sistemi olan Scada merkezinde çoğu zaman arıza yönettim ve giderdim. Özellikle  arıza zamanlarında yine Merkez binamızda bulunan Çağrı Merkezinin de zaman zaman mesai dışında takip ve kontrolunu yaptım. Bu durumlarda şöfer beni beklemekle mükellef olduğundan mesai saatleri dışında bu zamanları yasa gereği Kurum bu çalışana ödemek zorunluluğundadır.  

"NİYE ARACI KENDİM KULLANMADIM?"

Başka bir eleştiri konusu olan niye aracı kendimin kullanmadığı hususuna gelince; 

7/24 elektrik üretmek, iletmek, dağıtmak ve sistemi idame ettirmek sanıldığı kadar kolay olmadığı malumunuzdur. İş ahlakım gereği KKTC genelinde her arızayı takip etmek ve arızanın giderilme sürecini hızlandırmak sorumluluğumun bilinci ile çoğu geceleri uykusuz geçirmek zorunda kalmışımdır. Bazen kötü hava şartlarından veya büyük arızlarda günlerce bu durum devam edebilmektedir. Bu gibi durumlarda sabah uzun yolculuk yaparak iş başı yapmanın ne kadar tehlikeli olduğunu kabul etmek gerekir. Ayrıca kaza yaparak başkalarına da zarar verme olasılığı da taşımaktadır. 

Hal böyle iken hiçbir araştırma yapmadan böyle bir yayın yapmak gerçekten uzak ve maksatlı olduğunu düşünmekteyim. Burda KKTC de ayakta kalmayı başarmış Kurumlarımızdan olan KIB-Tek’in kamu oyu önünde yüksek maaşlar alan, keyfi uygulamalar yapan bir yapı olarak göstermek, itibarsızlaştırmak ve özelleştirmenin yolunu açmaya çalışmak olarak düşünmekte olup bu yayınları yapanları şiddetle kınar ve gerekli yasal işlemleri başlattığımı da kamuoyuna belirtmek isterim.

Saygılarımla.

Gürcan Erdoğan"