2 ay önce İhtiyat Sandığı Dairesi Yönetim Kurulu Başkanı görevini üstlenen Evrim Hınçal, İhtiyat Sandığı Dairesi’ndeyapılan yenilikleri vehedeflerini Kıbrıs Postası'ndan Cansu Yarışan'a anlattı.

İhtiyat Sandığı Dairesi Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Hınçal, devletin İhtiyat Sandığı Dairesi’ne 2,5 milyar TL borcu olduğunu ve alacakların tamamlanmasının İhtiyat Sandığı Dairesi’nin ilk hedefi olduğunu ve bu kapsamda girişimlerde bulunduklarını söyledi.

Alacakların tamamlanması yanı sıra KTHY çalışanlarının yatırımlarının yapılması konusunun da İhtiyat Sandığı Dairesi’nin gündeminde olduğunu belirten Hınçal, KTHY çalışanlarının 27 milyon TL olan yatırımlarının ödenmesi amacıyla halka verdikleri sözü yerine getireceklerini ve dava açacaklarını kaydetti.

İhtiyat Sandığı Dairesi’nin yeni girişimleri hakkında da bilgi veren Hınçal, dairenin web sitesinde yılsonuna kadar büyük değişiklikler yapılacağını ve adada ilk olarak değerlendirilebilecek yeniliklerin hem personelin iş yükünü hafifleteceğini hem de vatandaşa büyük kolaylık sağlayacağını belirterek, web sitesi için yapılan 3 milyon 800 bin TL’lik yatırımın detaylarını anlattı.

Yıllardır 10,5 olan ihtiyat sandığı aylık yatırımları faiz oranının 1 Mayıs itibariyle yüzde 11’e çıkarıldığını belirten Hınçal, bunun yanı sıra basın mensupları, sanatçılar ve süpermarket çalışanlarının İDM Fonu kapsamına alındığını da müjdeledi.

“DEVLETİN, İHTİYAT SANDIĞI DAİRESİ’NE 2,5 MİLYON TL BORCU VAR”

Piyasada en büyük nakit para ve büyük bir mevduatı bulunan İhtiyat Sandığı Dairesi Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Hınçal, ilk adımlarının devletin daireye olan borcunu ödemesini sağlamak olduğunu kaydetti. Devletin İhtiyat Sandığı Dairesi’ne 2,5 milyar TL borcu olduğunu belirten Hınçal, borcun ödenmesi için girişimlerde bulunduğunu ifade ederek, borçların kaynaklarını şöyle açıkladı:

 “Biz şu ana kadar piyasanın en büyüklikit müşterisiyiz. Yerli bankalarla çalışmayı tercih ediyoruz. Piyasada büyük bir mevduatımız var. En önemli davalarımızdan bir tanesi devletle olan alacak durumu. Devletten büyük miktarda alacaklarımız var. Zamanında devlete verdiğimiz borçlar içinheryıl imzalanan senetlerimiz var, ancak borcun ödenmesi için gerekli adımların atılması gerekiyor ve Yönetim Kurulu olarak bu konuyla ilgili girişimlerimiz başladı. Bu borçlar,  senetli ve senetsiz olmak üzere 2 kısma ayrılıyor. Bunlardan ilki 1986 yılından bu yana devlete sosyal konut yapımı için verdiğimiz borç. Bu borç faizleriyle birlikte 2 milyar 203 milyon 726 bin TL. Bununla ilgili her yıl imzaladığımız senetler var. Bir de imzalanmayan senetler var. Bunlar da 2007 ve 2010’da 2 kez sigorta emeklilerinin 13’üncü maaşları ödensin diye 210 milyon 282 bin TL verilen borç ve bir de KTHY sıkıntılı dönemlerde verilen 84 milyon 430 bin TL. Borçlarla ilgili Maliye Bakanlığı ile görüştük”

“SIKI DENETİM YAPIYORUZ, YATIRIM YAPMAYANLARA CEZA UYGULANACAK”

İhtiyat Sandığı Dairesi’nin oturmuş bir düzeni olduğunu ve birinci önceliklerinin alacakların tamamlanması olduğunu belirten Hınçal, dairenin en güçlü kurum olduğunu söyledi. Daire’nin piyasaya 1 milyon TL civarında ödeme yatığını ve bunun da aylık olarak 30 milyona denk geldiğini belirten Hınçal, Yönetim Kurulu Başkalığı görevini üstlendiği günden itibaren ihtiyat sandığı yatırımları konusunda sıkı denetimler yaptıklarını ve cezai uygulamalara gittiklerini kaydederek, “İhtiyat Sandığı’nın oturmuş bir düzen var. Çok iyi bir durumdadır. En güçlü kurumdur. Piyasaya günde 1 milyon, ayda 30 milyon ödeme yapıyoruz. Şu anda böyle güçte başka bir kurum yoktur ve biz her ay büyümekteyiz. Çünkü biz denetlemelerimizi artırıyoruz. Geriye dönük yatırımları ödemeyen işverenleri belirliyoruz ve hukuk çerçevesinde gerekli ihbarlar gönderiyoruz. Cezai uygulamalara gideceğimizin sinyallerini veriyoruz. Bunların üzerine gidiyoruz. Bizim birinci önceliğimiz dairenin alacaklarının ödenmesidir” dedi.

“KTHY ÇALIŞANLARINA VERDİĞİMİZ SÖZÜ TUTACAĞIZ, YATIRIMLARIN YAPILMASI İÇİN DAVA YENİDEN AÇILACAK”

Alacakların tamamlanması yanı sıra KTHY çalışanlarının yatırımlarının yapılması konusunun da İhtiyat Sandığı Dairesi’nin gündeminde olduğunu belirten Hınçal, KTHY çalışanlarının 27 milyon TL olan yatırımlarının ödenmesi amacıyla halka verdikleri sözü yerine getireceklerini ve dava açacaklarını kaydetti. Davanın açılmasıyla ilgili Yönetim Kurulu üyelerinden yetki aldığını ve avukatların konuyla ilgili girişimlerde bulunduğunu dile getiren Hınçal, “Halka söz verdik. Bu ülkenin bir KTHY sorunu var. KTHY bu ülkenin en büyük acı durumudur. KTHY çalışanlarının alacakları var. Bu alacakların davasını biz açacağız. Çalışanların yatırım hakları var. Daha önce dava açıldı, avukatımıza bildirilmeden dava görülüp kapandı. Şu anda yeniden girişimde bulunduk.Bu dava açılacak. Konuyla ilgili YİM’e yazı yazdık cevap bekliyoruz Dava dosyasını kaybettiklerini söylediler. Yönetim Kurulu’ndan bu yetkiyi aldım, avukatlarla görüştüm. Alacaklarla birlikte en önemli konulardan biri olan sözümüzü yerine getireceğiz. Kaybolan dosyanın bulunması, ortaya çıkması, davanın açılma süreci, bugüne kadar bulunmadığı iddia edilen eski yönetim kurulu üyelerine tebliğ gitmesi için elimizden geleni yapacağız. KTHY davası kesinlikle açılacak. Bu insanların alacakları faizleriyle birlikte 27 milyon oldu. Bu para insanların emeğinin hakkıdır. Davayı sonuçlandıracağız. Vazgeçilmez hedeflerimiz arasındadır” şeklinde konuştu.

“GÜZELYURT’TAKİ BİNANIN KOÇANINI ALACAĞIZ”

İlk kez özel sektörden atanan bir yönetici olması nedeniyle bakış açısının diğer yöneticilerden daha farklı olduğunu kaydeden Hınçal,İhtiyat Sandığı Dairesi ile ilgili çözülmeyen belli başlı bina sorunlarıolduğunu da ifade etti. Güzelyurt’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ait bir dairenin kullandığı binanın koçanının İhtiyat Sandığı’na verilmesi konusunda bir sorun olduğunu belirten Hınçal, bunun içinde girişimlere başladığını söyleyerek, “Koçanının alınması için elimizden geleni yapacağız. Hiçbir hükümet bunun üzerine düşmedi. Dairenin elektrik ve suyunu biz ödüyoruz ancak koçanı üzerimize alarak bu sorunu çözmemiz gerekiyor. Bakanlar Kurulu kararı alındı.Şu anda koçak devletin üzerine. En kısa sürede koçanı üzerimize alacağız” dedi. 

“İHTİYAT SANDIĞI WEB SİTESİNDE BÜYÜK YENİLİKLER YAPILIYOR”

İhtiyat Sandığı Dairesi’nin yeni girişimleri hakkında da bilgi veren Hınçal, dairenin web sitesinde yılsonuna kadar büyük değişiklikler yapılacağını ve adada ilk olarak değerlendirilebilecek yeniliklerin hem personelin iş yükünü hafifleteceğini hem de vatandaşa büyük kolaylık sağlayacağını belirterek web sitesi için yapılan 3 milyon 800 bin TL’lik bir yatırımı şöyle anlattı:

“Vatandaşın 7/24 ulaşabileceği, hesabını görebileceği, 20 milyon evrakın elektronik ortama girebileceği, adada tek olan yeni bir sisteme geçiyoruz. Dairenin kurulduğu günden bugüne tüm arşiv taranıyor. Herhangi bir vatandaş sadece isminden tüm evrakları bulunabilecek. Yılsonuna kadar tamamlanacak. Bu sistemle dijital arşiv ve fiziksel arşive geçecek. Bu kurulumun üst seviye yazılım güvenliği var. İhtiyat sandığı bir birikimdir ve üst düzey bir güvenlik ister. Bu sistemin hayata geçmesiyle herkes üst düzeyde güvenlik sistemiyle yatırımlarını görebilecek. Ve en önemlisi işveren oturduğu yerden aylık yatırımını online olarak bu sistem üzerinden yapabilecek. Bu da bir ilktir”

AYLIK YATIRIM FAİZ ORANI YÜZDE 11’E YÜKSELTİLDİ

Yıllardır 10,5 olan ihtiyat sandığı aylık yatırımları faiz oranının 1 Mayıs itibariyle yüzde 11’e çıkarıldığını belirten Hınçal, Sosyal Güvenlik Yasası’nın geçmesiyle ihtiyat sandığının ayrı bir öneme taşımaya başladığını ifade ederek, “2-3 yıldır müstahdemlerimizin birikimlerine 10,5 olan faiz oranını biz 1 Mayıs itibariyle yüzde 11’e yükselttik. 50 bine yakın işçi ihtiyat sandığı yatırımları var. Bu gelişme bizim için sevindirici. 1 Ocak 2018’den sonra Sosyal Güvenlik Yasası’nın geçmesiyle ihtiyat sandığı ayrı bir önem taşımaya başladı. Sebebi de herkesin sosyal sigorta ve ihtiyat sandığından emeklisi olacağı içindir.İhtiyat sandığı bir birikimdir, hayat garantisidir” dedi.

“BASIN MENSUPLARI, SANATÇILAR, SÜPERMARKET ÇALIŞANLARI İDM KAPSAMINA GİRECEK”

İstihdam Destek Merkezi Fonu’nda bulunan bütçe ile İhtiyat Sandığı Dairesi’nin yerli iş gücüne ve yatırımcılara destek sağlandığını belirten Hınçal, basın mensupları, sanatçılar ve süpermarket çalışanlarının yararlanması amacıyla İDM Fonu kapsamına girmesiyle ilgili karar aldıklarını belirterek Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler’in uygulamanın detaylarını yakın zamanda açıklayacağını söyleyerek, “Sn Bakan İDM Fonu ile ilgili yapılan değişiklikleri açıklayacak. Kısaca bahsetmek gerekirse basın mensupları, sanatçılar ve süpermarketlerde çalışan kişileri İDM kapsamı içerisine koyuyoruz. Bu kapsamda staj yapacak olan basın mensuplarının belli bir süre maaşını biz ödeyeceğiz. Ayrıca sanatçı ve süpermarket çalışanları için de belirli girişimlerde bulunacağız” dedi.