Rum yönetimi, Crans-Montana sürecinin ardından, teknik komite çalışmalarının dondurulması talimatı verildiği haberini yalanladı, Kültür Teknik Komitesi Başkanı Andrulla Vasiliu da ilgili mesajı basına verdi.

Politis haberi “Komiteler Beklemeye Alındı… İşte Crans Montana Çöküşünden Sonra Gönderilen Resmi Mesaj… Ne Eylem ne de Yeni Görüşme… Başka İnisiyatif Almayın” başlık ve spotlarıyla manşete çekti. 

Habere göre Rum Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos, Politis ve Haravgi’nin dünkü haberini KİPE’ye yaptığı “hükümet hiçbir zaman,  iki toplumlu komitelerin çalışmalarının sonlandırılmasını veya dondurulması talimatı vermedi. Müzakereci Kıbrıslı Rum komite başkanlarından, inisiyatif almadan önce kendisiyle istişare etmelerini istedi” açıklamasıyla yalanladı.

Gazete, Kültür Komitesi Rum Başkanı Andrulla Vasiliu’nun, Saray’ın uhdesinde olduğuna vurgu yaptığı Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in o mesajının bütün komite başkanları tarafından çalışmaların dondurulması şeklinde algılandığını bildirdi. Gazete, Vasiliu’nun, Papadopulos’un açıklamasına tepki olarak basına verdiği 11 Temmuz tarihli mesajı şöyle aktardı:

11 TEMMUZ TARİHLİ ELEKTRONİK MESAJ

“Crans-Montana’daki Kıbrıs konferansının sonuçsuz tamamlanmasının devamında ve geçirmekte olduğumuz aşamanın ciddiyeti de dikkate alınarak, Müzakereci ve Teknik Komiteler Koordinatörü’nün (Mavroyannis) ricası; teknik komitelerin faaliyet ve görüşmelerinde beklemede kalınmasıdır. Özlü müzakerelerle ilgili niyetlerin ortaya çıkmasına müsaade etmek için hepimizin sağduyulu davranması elzemdir.

Dolayısıyla ricamız, bu aşamada daha ileri inisiyatif almaktan kaçınmanız ve komitelerinizin yetki alanına giren konulardan bazılarının kamuoyuna yansıması halinde bizimle istişare etmenizdir.”

Habere göre Viktoras Papadopulos’un dünkü yalanlama açıklaması nedeniyle teknik komite başkanlarına gönderilen 11 Temmuz tarihli elektronik mesajı yayınlamak zorunda kaldığını belirten Andrulla Vasiliu, “Keşke Sayın Viktoras Papadopulos’un bu açıklaması hükümetin tavrında bir değişiklik gösterse de komitelerin çalışmalarına başlaması için yeni talimat verilse” dedi.

Haravgi komite başkanlarına gönderilen mesajı yayımladı ve halen planlanmış çalışmaların ertelenmediğine dair bilgi edindiğini yazdı.

Haberde Rum yönetiminin, “herhangi bir inisiyatif almadan önce Müzakereci’nin ofisi ile istişare edilmesi tavsiyesinin, komite çalışmalarının çözüm yerine işleyecek bir normalleşmeye dönüşmesinden kaçınılması maksadını taşıdığı” iddiasının da herhangi bir dayanağı olmadığına dikkat çekildi.

Komite üyelerinin “ne zamandan beridir komite çalışmaları durumu normalleşmeye götürüyor ve bu eylemle çözüm yerine işliyor addediliyor?” sorusunu yönelttikleri, bazı üyelerin elektronik mesajın müzakerelerin çöküşünün hemen ardından gönderilmesini tesadüf görmediğine de dikkat çekildi.

Fileleftheros haberi “Mesajdan Rahatsız Oldular” başlıklı haberinde, Rum yönetiminin mesajının bazı komite üyelerini rahatsız ettiğini, tepki gösterenlerin de Crans-Montana çöküşünden Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i sorumlu tutanlar olduğunu yazdı.

Alihtia, Viktoras Papadopulos’un dünkü açıklamasını okurlarına “İki Toplumlu Teknik Komiteler… Donma Değil Bekleme… Müzakereci Kıbrıslı Rum Başkanlardan, İnisiyatif Almadan Önce Kendisiyle İstişare Etmelerini İstedi” başlık ve spotlarıyla aktardı.