Yerel seçimlere yönelik takvim hızla ilerlerken, siyasi partilerin de çalışmaları aralıksız sürüyor. Yeni Bakış’tan Deniz Abidin'e konuşan koalisyona mensup 3 partinin Genel Sekreteri, yaklaşan yerel seçim için çalışmaların büyük bölümünün tamamlandığını ifade ederek, bazı bölgelerde parti logolu adayların belirlendiğini, bazı bölgelerde ise koalisyonda yer alan diğer partilerin adaylarını destekleme kararı aldıklarını belirtti. 

CTP Genel Sekreteri Sorakın Belediyelerin mali durumunun ortada olduğunu belirterek "Bir reform gündemde, seçimden hemen sonra koalisyonu oluşturan partilerin bunu tamamlaması bekleniyor. Yerel yönetimlerde köklü bir değişim olacak demek henüz çok erken, ancak başarısız olan belediyelerin başkanlarının değişeceğini düşünüyorum " dedi. 

HP Genel Sekreteri Senin ise popülist söylemlerden uzak durmak gerektiğine dikkat çekti. Senin "En önemlisi ise seçim zamanı insanlara iş sözü verip belediyelerin kadrosunu kat ve kat yukarıya çıkarmamak gerekir. Bütün adayların buna dikkat etmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu. 

TDP Genel Sekreteri Varoğlu da 28 belediyenin 19 tanesinde mali durumun pek iç açıcı olmadığına vurgu yaparak "Seçilecek kişileri çok büyük sorunlar bekliyor. Bu dönemde aday olacakları hangi partiden olursa olsun takdir etmek gerekir. Çünkü kazanmaları durumunda ağır bir sorumluluk üstleneceklerdir. Bu nedenle eskisi gibi seçim atmosferini hissedemememizin nedeni de sanırım budur" dedi. 

CTP Genel Sekreteri Sorakın:

"Çalışmaları büyük oranda tamamladık"

CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın, yerel seçime yönelik çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini belirterek, bazı bölgelerde kendi parti amblemleri ile aday belirlediklerini söyledi. Sorakın, geriye kalan 12 bölgede bağımsız adaylara veya koalisyonu oluşturan diğer parti adaylarına destek verme yönünde karar aldıklarını açıkladı. Sorakın, Lefkoşa Bölgesinde Akıncılar, Alayköy, Değirmenlik, Gönyeli; Mağusa Bölgesinde Akdoğan, Geçitkale, Serdarlı, Yeniboğaziçi; İskele

Bölgesinde, Mehmetçik, Dipkarpaz, Lefke, Dikmen, Girne ve Mağusa’nın  CTP logosuyla aday çıkacak bölgeler olduğunu belirtti.

Sorakın, geriye kalan 12 yerde diğer parti adaylarına destek vereceklerini ifade ederek, çalışmaların büyük oranda tamamlandığını kaydetti. 

Sorakın, belediye meclis üyelikleriyle ilgili çalışmaların da devam etmekte olduğunu belirterek, birkaç güne kalmaz tamamlanacağını kaydetti. 

“Başarısız belediyelerin başkanları değişecek”

Erdoğan Sorakın, belediyelerin içinde bulunduğu mali durumun iç açıcı olmadığını belirterek, bir reformun kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Sorakın, seçimden hemen sonra koalisyonu oluşturan partilerin bunu tamamlayacaklarına yönelik çalışmanın olduğunu kaydetti. “Seçim atmosferine girildi, ancak o heyecan henüz yok” diyen Sorakın, son bir ay kala hem vatandaşın hem de adayların seçim atmosferine gireceklerini umut ettiğini söyledi. Sorakın, yerel yönetimlerde köklü bir değişim olacak demenin henüz çok erken olduğunu belirterek, buna karşın, birçok yerde belediye başkanlarının, özellikle başarısız olan belediyelerin başkanlarının değişeceğini beklediğini kaydetti. 

HP Genel Sekreteri Senin:

"5 bölgede aday belirledik"

Halkın Partisi Genel Sekreteri Yenal Senin de, genel seçimin ardından yerel seçimin erken oluşunun ve hükümetin ise bir takım icraatlar için uğraşmasının atmosferin sadece yerel seçime odaklanmasını engellediğini ifade etti. Senin, yerel yönetimlerde reforma gidilememesi ve çoğu belediyenin durumu ortada iken, bundan sonraki süreçte çok fazla rahat edilemeyeceğinin görülmekte olduğunu kaydetti. Yenal Senin, 5 bölgede bağımsıza destek, 5 bölgede ise parti logosu altında aday belirlediklerini söyleyerek, Dipkarpaz’da Havva Elkovan, Mehmetçik’te Kani Buranay, Vadili’de Erhan Kaya, Paşaköy’de Mehmet Aktaş, Lefke’de Fehmi Çamlıköylü’nün aday olduğunu belirtti. 

Senin, bunun dışında Alsancak’ta Fırat Ataser’e, Esentepe’de Fidan Güneş, Girne’de aday çıkması halinde Osman Fırat, Beyarmudu’nda Ethem Akmercan’ı parti olarak destekleme kararı aldıklarını açıkladı. 

“Güç gösterisi olsun diye kazanmak istemiyoruz”

Yenal Senin, güç gösterisi olsun diye maksimum şekilde belediyeyi alalım düşüncesinde olmadıklarının altını çizerek, belediyecilikte reformu sağlayabilecek adayların belirlenmesi için çalışıldığını söyledi. Senin, kazanan adaylar ve belediyeleri ile pilot uygulamaya girerek daha iyi neler yapılabilir konusunda çalışmanın esas hedefleri olduğunu kaydetti.

“Popülist söylemlerden uzak durmak gerekir”

HP Genel Sekreteri Senin, halkın daha çağdaş ve modern bir belediyecilik görmek istediğine vurgu yaparak, bunun yanında belediyelerin mali durumunun ortada olduğunu söyledi. 

Senin, seçilecek olan adayların halka iyi projeler sunması gerektiğinin altını çizerek, gelirler nasıl artırılır, nasıl önlemler alınır, tüm bunların çok iyi anlatılması gerektiğini söyledi. 

Senin, şunları ifade etti, “Popülist söylemlerden uzak durmak gerekir. En önemlisi ise seçim zamanı insanlara iş sözü verip belediyelerin kadrosunu kat ve kat yukarıya çıkarmamak gerekir. Bütün adayların buna dikkat etmesi gerekmektedir.” 

TDP Genel Sekreteri Varoğlu:

"28 belediyenin 12’sinde uzlaşı sağlandı"

TDP Genel Sekreteri Cemal Varoğlu ise, hükümeti oluşturan 4 parti olarak yerel seçim için ittifak arayışının başladığını belirterek, bu bağlamda her partiden üç kişinin oluşturduğu bir komitenin kurulduğunu söyledi. Varoğlu, komitenin bazı yerlerde uzlaşıya vardığını belirterek, 28 belediyenin 12’sinde bir uzlaşının sağlandığını kaydetti. Varoğlu, uzlaşı gereği Lefkoşa’da TDP adayı Mehmet Harmancı’nın destekleneceğini kaydetti. 

Varoğlu, 8 belediyede Gönyeli, Alayköy, Akıncılar, Dikmen, Serdarlı, Geçitkale, Akdoğan ve Değirmenlik’te olan CTP adaylarını destekleme kararı alındığını kaydetti. Vadili ve Paşaköy’de de Halkın Partisi adayının, Tatlısu’da DP adayının desteklenmesi konusunda mutabakata varıldığını kaydetti. Varoğlu, gelen talep doğrultusunda Dipkarpaz ve Lefke’de CTP adaylarının desteklenmesi yönünde TDP parti meclisinin aldığı karar olduğunu söyledi. 

“19 belediyenin mali durumu iyi değil”

Varoğlu, şöyle devam etti, “Mağusa’da bağımsız aday Ulaş Gökçe, Beyarmudu’nda Ethem Akmercan, Lapta’da Mustafa Aktuğ desteklenecek. İskele’de ise kendi adayımız olan TDP adayı Cemaliye Soğancı’ya destek veriyoruz. Bu yerler dışında kalan yerlerde temaslar devam etmektedir. Henüz kesin netleşmiş bir durum yoktur. 28 belediyenin 19’unda mali durum pek iç açıcı değil. Seçilecek kişileri çok büyük sorunlar bekliyor. 

Bu dönemde aday olacakları hangi partiden olursa olsun takdir etmek gerekir. Çünkü kazanmaları durumunda ağır bir sorumluluk üstleneceklerdir. Bu nedenle eskisi gibi seçim atmosferini hissedemememizin nedeni de sanırım budur.”

“Yerel yönetimde reform şart”

Cemal Varoğlu, yerel yönetimde reform yapılmasının artık şart olduğunu belirterek, “Bu görüşümüzü her platformda dile getirdik. İlk önce yerel yönetimlerle ilgili reformu sağlayalım, sonrasında seçime gidelim diye de bir görüşümüz olmuştu. Ancak anayasal değişiklik gerektirdiği için destek bulmadı” diye konuştu. 

“Kazanacak olanları çok büyük görevler bekliyor”

Varoğlu, belediye başkanlığını kazanacak olanları çok büyük görevler beklediğini ifade ederek, büyük sorunlarla mücadele edileceğinin altını çizdi. 

“Bu sorunları aşmada hükümet ortaklarından biri olarak tüm gayretimizi ortaya koyacağız” diyen Varoğlu, Yerel belediyelerin sorunları bizim sorunumuzdur. Hep birlikte bunun yolunu aşmayı başaracağız diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.