Yeni Bakış'tan Deniz Abidin'in haberine göre, UBP’nin yeni kalkınma dönemi hedef ve projelerinde turist sayısını 5 yıl içinde 1 milyondan 2 milyona çıkarma ve yatak kapasitesini 30 bine ulaştırma hedefini değerlendiren turizmciler, ülkedeki en büyük sorunun programsızlık olduğunu belirtti. Turizmciler, turist sayısının 2 milyona nasıl çıkacağıyla ilgili ise günübirlik programların yeterli olamayacağını kaydetti.

“Turizm örgütü bekliyoruz”

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Başkanı Fethi Özboğaç, Türkiye’den gelen turist sayısının 1 milyona yaklaştığını ancak en büyük sıkıntının ise Türkiye’den gelen turistlerin konaklama sürelerinin yetersizliği olduğunu söyledi. Özboğaç, en büyük sorunun ülkedeki programsızlık olduğunu belirterek, turist sayısının 2 milyona nasıl çıkacağıyla ilgili günübirlik programların yeterli olamayacağını kaydetti. 

Özboğaç, turizmin uzun vadeli programlar gerektiren bir sektör olduğunu ifade ederek, İngiltere’de bugün itibarıyla ülkemizi tanıtacak bir programın olmadığını söyledi. Özboğaç, ülkede siyasilerle değişmeyecek bir turizm politikası olmadığı sürece ortaya atılan vaatleri başarmanın kolay olmayacağını belirtti. Özboğaç, turizmin gelişimi siyasi gel gitlerle bozulmaz ve bir turizm örgütü kurulursa ve ileriye dönük programlar yapılırsa arzu edilen noktaya gelinebileceğine dikkat çekti. 

Özboğaç, dünyada hiç durmadan büyüyen tek sektörün turizm olduğunu belirterek, her yıl turizm hareketlerine katılan insan sayısının yüzde 3 ve 5 oranında artmakta olduğunu kaydetti. Özboğaç, bugünkü rakamların 1,2 milyarı aşkın insanın turizm hareketlerine katıldığına vurgu yaptı. Özboğaç, yapılması gereken tek şeyin turizmi sürdürülebilir kılmak ve çevreye duyarlı bir politika ile uzun vadeli planlamak ve yapmak olduğunu dile getirdi. Özboğaç, yeni gelecek olan hükümetten en büyük beklentisinin turizm örgütünün kurulup, turizm politikasının bu örgüt altında şekillenmesi olduğunu,  politikaların gelen siyasilerle değişmesini istemediğini kaydetti. 

“Doğaya saygılı ve topluma yayılmış bir anlayış olmalı”

Özboğaç, Malta Adası’nın, Kıbrıs’tan on kat daha küçük olduğuna dikkat çekerek, bu ülkenin 2 milyon turisti ağırladığına işaret etti. Özboğaç, mevcut otel sayılarının 256  aile oteli, KKTC’de ise otel sayısının 150’yi geçmediğini belirtti.  Özboğaç, ülkede  30 bin yatak kapasitesine imkan tanıyacak alan olduğunu belirterek, doğaya saygılı ve topluma yayılmış bir turizm şekli belirlenirse doğru şekilde ilerleyeceğini kaydetti. 

Topluma da artık turizm yapmasının öğretilmesi gerektiğini ifade eden Özboğaç, toplumun bu konuda cesaretlendirilmesi gerektiğini söyledi. Özboğaç, turizmin toplumla büyümesi gerektiğine dikkat çekerek, ancak bu şekilde toplumun doğasına ve çevresine sahip çıkabileceğini belirtti. Özboğaç, tarihi varlık olarak KKTC’nin Güney Kıbrıs’tan daha iyi olduğuna işaret ederek, bunun nedeninin Kuzey’den gelen saldırılara göre tarihin şekillenmiş olması olduğunu söyledi. Özboğaç, ticaretin de yakın karadan yani Anadolu’dan yapıldığını belirterek, tarihi değer bakımından güçlü olduğumuzu kaydetti. 

Özboğaç, yatak kapasitesini 30 binlere çıkartırken tarihi yerlere özen gösterilmesi, küçük işletmeleri artırarak ve fırsat vererek, toplumun da turizm yapmasının sağlanması gerektiğini belirtti. 

“1 buçuk milyar dolar ithalatın yarısını turizm karşılıyor”

Özboğaç, şöyle devam etti, “Son zamanlarda gelen tepkilerde insanların büyük tesislerden ülkenin fayda sağlamadığı gibi bir düşünceye kapılması bizi üzüyor. Hiçbir büyük tesisimiz salatalığını dışarıdan getirmiyor. Bunlar iç piyasadan alınıyor. Aynı zamanda ithal edilen ürünleri de iç piyasadan alıyoruz. Bu mallar adaya girerken bunun vergisini söz konusu şirketten almak devletin vazifesidir. Büyük otellerin ülkeye olan katkısı oradadır. 1 buçuk milyar dolar ithalat yapıyoruz. Bunun yarısını turizm karşılıyor. İlk kez 2015 yılında dış ticaret dengesi artı verdi. Bu turizm ve üniversite ile oldu. Biz turizmi doğru yere oturtabilirsek ve toplumun da turizm yapmasını sağlarsak ileriye gidebiliriz.”

Özboğaç, 12 binden fazla turizmde çalışan insanın her ay sigorta ödemekte olduğunu söyleyerek, bu sigorta sistemini döndürenin ise turizm olduğunu kaydetti. Özboğaç, turizmin gelecek nesillere aktarabilecek şekilde yapılması gerektiğini söyledi. 

KITSAB Yönetim Kurulu Üyesi Tolun: "Turist sayısını 2 milyona çıkarmak çok zor”

Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Tolun ise otellerde konaklayan müşteri sayısının 1 milyona yaklaşmakta olduğunu ancak konaklama sayısına bakıldığında yerli turistler çıktığında 1 milyona ulaşılamadığının görüleceğini söyledi. Tolun, turist sayısını 2 milyona çıkarabilmenin çok zor olduğuna dikkat çekerek, her yıl yüzde 10 artış sağlansa bile bu rakama ulaşmanın kolay olmadığını belirtti. Tolun, geçtiğimiz 5 yıl içinde bu rakamın iki katına ulaştırılamadığını ifade ederek, 1 buçuk milyona ulaşmayı hedeflemenin daha doğru olacağını kaydetti. 

“Beş yıldızlı otel yapımı devam edecek”

Tolun, yatak kapasitesinin 5 yılda 30 bine ulaşmak için yarım kalan projelerin tamamlanmasının şart olduğunu belirterek, burada da hedefin 30 bin değil, 25 bin olması gerektiğini söyledi. Tolun bunun daha planlı ve hedefe ulaşılabilir olacağını kaydetti.  Tolun, son günlerde gündeme olan sit alanları gibi devlet arazilerinin verilmesi konusunda daha hassas davranılması gerektiğine işaret ederek, yarım kalmış ve başlatılmış tesisler dikkate alınacak olursa beş yıldızlı otel yapımının devam edeceğinin görülmekte olduğunu belirtti. 

“Yabancı sayısında artışı zor sağlarız”

Tolun, bugün gazino işletmesi olan otellerin karlı bir şekilde çalıştıklarının görülmekte olduğunu ifade ederek, Kıbrıs’ta yatırımın gerek turizme gerekse emlak sektörüne, Türkiye’deki olağanüstü durum devam ettiği sürece yatırımın devam edeceğini söyledi.  Tolun, şunları belirtti, “Girne’nin nüfusu 84 bin oldu. Bu da gösteriyor ki 150 bine rahatlıkla ulaşacaktır. Emlak konusu yatırımın ve ilginin bir başka boyutudur. Türkiye’den ayrılmak isteyenler buradan bir ev alma girişiminde bulunuyor. 

Bu elbette ki turizme de yansıyacaktır. Önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye’den buraya talepte düşüş olmayacak. Ancak yabancı sayısında bu artışı zor sağlarız. Çünkü tanıtıma ayırdığımız bir para yok.”

“Ercan’dan gelişlerde düşüş var”

İngiltere’de teşvik sisteminde büyük hatalar yapıldığına dikkat çeken Tolun, bu nedenle İngiltere’nin bir türlü canlandırılamadığını kaydetti. Tolun, özellikle Ercan’dan gelmelerde büyük düşüşlerin olduğuna vurgu yaparak, Larnaka’dan gelecek olan turistlere teşvikin artırılması sağlanması durumunda yabancı turist sayısının artırılabileceğini belirtti.  

Turizmin bu ülkeye en büyük girdiyi sağlayan sektör olduğunu anlatan Tolun, ülkeye giren dövize bakıldığında 1 milyar 700 milyon dolar olduğunu, bunun 700 milyonunu turizmin sağladığını kaydetti. 

“Söylenen ve yapılan farklı”

Tolun, “Ticaret açığının yüzde 50’sini turizm kapatır” diyerek, turizmi inkar etmenin mümkün olmadığını söyledi. Tolun, “Bu ilgiyi sektör görebiliyor mu?” diye sorarak, acentelerin, restorantların dertlerinin dinlenmediğini belirtti. Tolun, söylenen ve yapılanın farklı olduğunu belirterek 25 yıldır turizm örgütünden bahsedildiğini, her hükümet programında bunun yer aldığını söyledi. 

“Merkezi Mevzuat Dairesi’nden görüş talebi alınamıyor”

Tolun, bugün hükümet programında da turizm örgütünün olması gerektiğinin vurgulandığını belirterek, diğer yasa tasarısının görüşünü bile Merkezi Mevzuat Dairesinin veremediğini söyledi. Tolun, Merkezi Mevzuat Dairesinden görüş talep edildiğinde alınamadığını belirterek, turizm örgütünün geçirileceğine yönelik bir inancının olmadığını kaydetti. 

Tolun, “Yine bakanlığa çağrılacağız ve yine bu konuları görüşmeye devam edeceğiz” diye konuştu. Tolun, ülkeye gelen turistleri acentelerin bulup getirdiğini ifade ederek, bugüne kadar hükümetlerin bu konuda yaptıkları bir planın olmadığını söyledi.