Bahadır Ayna

Okullar açılalı 1 ay oldu. Okullardaki su ilk kez analiz edildi. Durum içler acısı. 40 okulda musluklardan koli basilli su akıyor. Birçok okulda çocuklar bu suyu içme suyu olarak da kullanıyor. İnsanlar için ciddi tehlike yaratan bakterinin ise depodan mı yoksa gelen sudan mı kaynaklandığı açıklanmadı. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, 40 okulda depolarda koli basiline rastlandığını doğrulayarak okullara su iletiminin durdurulduğunu ve temizleme çalışmalarına bağlandığını açıkladı. Her ne kadar Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, “endişelenecek bir durum yok” dese de okullarda eğitim gören çocukların velileri panik oldu. Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, koli basili bakterisi durumun ciddiyetine dikkati çekerek okul ortamlarının sağlıksız olunduğunun bilindiğini söyledi. Şener Elcil 40 okulun su depolarında koli basili bakterisine rastlanmasına Türkiye’den gelen suyun neden olabileceğini belirtti.

Dana: Panik yapacak bir durum yok

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, 40 okulun su depolarında koli basili bakterisine rastlandığını açıkladı. Dana, okulların açılması ile yapılan su analizlerinde bu bakteriye rastlandığını ancak korkulacak bir şey olmadığını söyledi. Olayın ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nda toplantı yapıldığını anlatan Dana, dün itibari ile koli basili bakterisine rastlanan depoların boşaltıldığını ve bugün ilaçlanacağını kaydetti. İlaçlama işleminin ardından tekrardan analiz yapılacağını belirten Dana, velilerin panik yapmaması gerektiğini vurguladı. Kemal Deniz Dana dün itibari ile koli basili bakterisi nedeniyle hastaneye başvuran öğrencinin olmadığını ekledi.

Koli basili bakterisi rastlanan okulların bazıları:

  1. Şehit Doğan Ahmet İlkokulu
  2. Dipkarpaz Rum Ortaokulu
  3. Dipkarpaz Rum Lisesi
  4. Dipkarpaz Rum İlkokulu
  5. Dipkarpaz İlkokulu
  6. Yeni Erenköy İlkokulu
  7. Alayköy İlkokulu
  8. Dağyolu İlkokulu
  9. Ağırdağ İlkokulu
  10. Gönyeli İlkokulu
  11. Minareliköy İlkokulu
  12. Değirmenlik Anaokulu
  13. Çihangir Anaokulu
  14. Girne 23 Nisan İlkokulu
  15. Karaoğlan İlkokulu
  16. Akıncılar İlkokulu
  17. Meriç İlkokulu
  18. Balıkesir İlkokulu
  19. Haspolat İlkokulu
  20. Şehit Ertuğrul İlkokulu
  21. Atatürk İlkokulu
  22. Çatalköy İlkokulu
  23. Esentepe Anaokulu
  24. Esentepe İlkokulu
  25. Esentepe Ortaokulu
  26. Yeni Erenköy Lisesi
  27. Yeni Erenköy Anaokulu
  28. Yeni Erenköy İlkokulu
  29. Yeşilköy İlkokulu

Elcil: İlk defa bu kadar çok

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, 40 okulun su depolarında rastlanan koli basili bakterisi ile ilgili açıklamada bulundu. Elcil durumun ciddiyetine dikkat çekerek okul ortamlarının sağlıksız olunduğunun bilindiğini kaydetti. Okul yöneticilerinin titiz davranması sonucu bakanlığın önlem aldığı anlatan Şener Elcil, ilk defa bu kadar çok okulda koli basili bakterisine rastlandığının altını çizdi.

“Türkiye’den gelen su analiz edilmiyor”

40 okulda koli basili bakterisine rastlanmasına Türkiye’den gelen suyun neden olabileceğini kaydeden Şener Elcil, suyun analiz edilmediğini iddia etti. Daha önceleri Lefkoşa kanalizasyonun ana şebeke suyuna karıştığı yönünde iddialar olduğunu anlatan Elcil, “koli basili bakterisi tek bölgede görülse o şebeke kontrol edilmeli ancak bütün ülkedeki okullarda görülmesi şüpheleri Türkiye’den gelen suya çekti” dedi.

“Bakanlık ‘paramız yok’ dedi”

Bazı okul yöneticilerinin Milli Eğitim Bakanlığı’nı arayarak depolarının temizlenmesi gerektiğini söylediğini aktaran Elcil  bakanlığın yanıtının çok acı olduğunu kaydetti. Elcil Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin “bizim paramız yok siz yaptırın” dediğini söyledi.