Gözde Süreç Sarı - Yılmaz Yakar

Cumhuriyet Meclis Genel Kurulu Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın 145 milyon 333 bin 100 TL olan bütçesini oy çokluğuyla kabul etti.

AMCAOĞLU

UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu, turizm ve yükseköğretim sektörünün ülke ekonomisine katkısının yaklaşık 1,5 milyar dolar olduğunu, bunun da gereklerinin yerine getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Turizm teşvik mevzuatının yeniden güncellenmesi gerekebileceğini ifade eden Amcaoğlu, Turizm Bakanı’nın bununla ilgili görüşlerini duymak istediğini kaydetti

Turizm Bakanlığının görevlerini yerine getirmek amacıyla büyük çaba sarf ettiğini ve bir önceki dönemde 2 yıllık eylem planının gereklerini en çok yerine getiren bakanlık olduğunu söyledi.

Amcaoğlu Turizm Strateji Komitesi’nin kurulması Turizm Gelişme Programı’nın günün şartlarına göre güncellenmesi gerektiğini ifade etti.

ÜSTEL

UBP Girne Milletvekili Ünal Üstel, turizmin 1980’lerden bu yana önemli aşama kaydettiğini ifade etti.

Üstel, turizmin incisi olan Girne’nin yatak kapasitesinin yüzde 75’ini oluşturduğunu, yeni bir teşvik sistemiyle diğer bölgelerdeki yatak kapasitesinin artırılması gerektiğini kaydetti

Üstel, Bafra Turizm Bölgesi’nde geçen sürede 2 otelin hayat bulduğunu, bunların nedenleri olduğunu ifade etti

Turizmi ayağa kaldıran iki sektörün turizm acenteleri ve otelciler olduğunu söyleyen Üstel, bu iki sektörü ayakta tutan şeyin teşvik olduğunu, teşvik miktarının iyileştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Üstel, neredeyse her yıl Turizm Bakanı değiştiğini bunun da istikrarı önlediğini, turizmde devlet politikası geliştirerek,  hükümetler değişse de devlet politikasının devam etmesinin sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Ünal Üstel, teşviklerin azaltılması nedeniyle charter seferlerde her geçen gün azalma olduğunu, elektrikte otellere sağlanan teşviğin yetersiz olduğunu, su da ise teşvik bulunmadığını, bu gibi nedenlerle otel konaklama ücretlerinde Türkiye ve dünya ile rekabeti zorlaştırdığını söyledi.

Üstel, THY ile de anlaşarak “touch down”  ile  ülkeye uçak seferlerinin artırılabileceğini, böylece  uçak biletlerinin de kısmen de olsa ucuzlayabileceğini kaydetti.

Üstel, teşvik verilirken seyahat acentelerinin de dahil edilmesi gerektiğini çünkü tekelleşmeye giden bir durumun ortaya çıktığını söyledi.

Yeterli bütçe ayrılmayan eski eserlerin bakımsız olduğunu, kıymetli ve değerli olan eski eserlerin istenilen noktada olmadığını söyledi.

Girne Antik Limanı ve Girne Kalesi’ni örnek gösteren Üstel, yüksek binalarla Girne’nin siluetinin bozulduğunu ve kalenin görünmez hale geldiğini,  Antik Liman’ın atıl durumda olduğunu ifade etti.

ÇALUDA

UBP Lefke Milletvekili Aytaç Çaluda yaptığı konuşmada bölgedeki tarihi eserlerin turizme kazandırılması gerektiğini vurguladı.

Çaluda, Lefke Belediyesi’nin kullanımındaki bir binanın müzeye çevrilmesinin düşünülmesi gerektiğini kaydetti.

Çaluda, üniversite ile birlikte bölge nüfusunun 24 bine ulaştığını nüfusun artmasının bazı sorunları da beraberinde getirdiğini, tedbir alınmazsa çevre felaketleri yaşanacağını, kanalizasyon olmaması nedeniyle yer altı kaynaklarının kirlendiğini söyledi.

Çaluda, CMC maden alanının AB projesi kapsamında rehabilite edilmesi gerektiğini ifade etti.

CMC nedeniyle bölgede kanser vakalarının arttığını ancak bununla ilgili bir istatistik yapılmadığını söyleyen Çaluda, kanser nedenin atıklardan kaynaklandığını, bölge halkının da bu durumdan rahatsız olduğunu ifade etti.

GÜNDÜZ

UBP Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz, turizmde deniz taşımacılığının özendirilemediğini, limanların gerilediğini ifade etti.

Gündüz, yıllardır yetki karmaşası yaşanan Antik Liman’ın Turizm ve Çevre Bakanlığına verilmesinden memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Gündüz, hükümetin doğru yaptığı her şeye destek vereceklerini, yanlış gördüklerini de eleştirmekle mükellef olduklarını söyledi.

Denizcilik Müsteşarlığına geçilmesini şart olduğunu söyleyen Gündüz, limanların özelleştirilmesi ve bunlar yapılırken de mendireklerinin yapılması gerektiğini kaydetti.

Deniz kirliliğine değinen Gündüz, çarpık yapılaşmanın beraberinde kirliliği getirdiğini kaydetti.