Kıbrıs’ın kuzeyinde son zamanlarda sürekli yaşanan internet kesintileri, yavaşlama, kalitenin düşmesi gibi probremler kullanıcıları çileden çıkarırken, ilgili birimler nedeni ile ilgili herhangi bir açıklama yapmaktan kaçınıyor.

Son 4 gündür devam eden ve abonelerin servis sağlayacılarını her aradığında “Sorun Türk Telekom’dan kaynaklanıyor” cevabının altında yatan ana neden ve yaşanan sıkıntının ne zaman giderileceği merak ediliyor.  

Bilindiği üzere Kuzey Kıbrıs’ın toplu internet tedarikçisi Türk Telekom ve adanın kuzeyine farklı bir sağlayıcıdan intenret almak mümkün değil. Yani kısaca  internet servis sağlayıcılarının tümü KKTC Telefon Dairesi üzerinden Türk Telekom firmasından hizmet almakta ve bu firmada oluşan sorunlar bütün servis sağlayıcıları da aynı anda etkiliyor.

VATANDAŞLAR İÇİN BÜYÜK SIKINTI

Devlet Daireleri, Bakanlıklar, bankalar, okullar, gazeteler, özel kurum ve kuruluşlar da dahil hemen her kurumun internet üzerinden işlerini yürüttüğü KKTC’de yaklaşık 4 gündür ciddi sıkıntılar yaşanırken bu durum hem aboneleri hem de işlerini halletmekte sıkıntı yaşayan vatandaşları çileden çıkarıyor. Sosyal hayat içerisinde de sıklıkla kullanılan internet kullanıcıları video izleyememekte, facebook ve diğer sosyal paylaşım sitelerine erişememekte, oyuncular yüksek ping değerleri alamamakta ve hatta günün belirli saatlerinde tamamen erişim kesintileri ile karşılaşmaktadır.

PEKi BU SORUN NEREDEN KAYNAKLANIYOR?

Konuyla ilgili görüştüğümüz bir internet sağlayıcı firma yaşanan sıkıntıyı şöyle anlattı;

“Basitce anlatmak gerekirse bilindiği üzere Türkiye’de mahkeme kararı ile engellenmiş bir çok site ve içerik mevcut ve bunlara her geçen gün yenisi eklenmekte. Türk Telekom Türkiye sınırları içerisinde hizmet verdiği tüm aboneler mahkeme kararı engellenmiş tüm içerikleri filtrelemek zorunda, dolayısı ile de alt yapsını buna göre düzenlemek zorunda. Kuzey Kıbrıs ise internet erişim hizmetini Türk Telekom’dan almasına rağmen engellenmiş içeriklerden muaf tutuluyor. Sorun ise tam da bu noktada. Erişim filtelerinden kurtulmanın yolu Türk Telekom’un transit internet çıkışlarından hizmet almak. Kuzey Kıbrıs’ta neredeyse etkin ki tüm İnternet Servis Sağlayıcıları Türk Telekom’un transit cihazlarından çıkış alıyor ve bahse konu cihazlar sürekli sistematik problemler yaratıyor. Dolayısı ile yaşanan bu problemler de Kuzey Kıbrıs genelini etkiliyor.”

YETKİLİLER NEDEN AÇIKLAMA YAPMIYOR?

Günlerdir yaşanan ve ülkede kaosa neden olan sıkıntı ile ilgili yetkili birimlerin neden açıklama yapmaktan kaçtığı konusu ile ilgil de firma yetkilisi durumu şu sözlerle izah etti;

“İnternet servis sağlayıcılarını abone karşısında ‘Yalancı ve/veya Abonesine Yanlış Bilgi Veren Firma’ pozisyonuna düşüren en önemli konulardan biride bu. KKTC’de intenet sevis sağlayıcı olmak için Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu tarafından yetkilendirme gerekiyor, Yani İnternet Servis Sağlayıcıları Doğrudan BTHK’ya (Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu) bağlı. Yetki alan her firma yıl içerisinde tabiri yerinde ise attığı her adımı BTHK’ya bildirmek, BTHK tarafından yasal çerçevede belirlenen vergileri ödemek ve BTHK tarafından belirlenen kurallara uymak zorunda. Ancak İnternet Servis Sağlayıcıları üzerinde aktif etkisi olan bu kurum veya yetkililerinden konu ile ilgili hiç bir açıklama yapılmıyor”        

KKTC TELEFON DAİRESİ SESSİZLİĞİNİ KORUYOR

Servis sağlayıcılarının erişim hizmeti bağlamında bağlı olduğu bir diğer kurum ise KKTC Telefon Dairesi yani adadaki tüm transmisyonun yöneticisi ve Türk Telekom ile İnternet Sağlayıcıları arasında köprünün birinci adresi ancak ne basında nede KKTC Telekom’un resmi sayfası olan http://www.telekom.gov.ct.tr adresinde konu ile ilgili yapılmış herhangi bir açıklama yok.

Resmi internet sayfasında yapılan son açılama ‘25 EYLÜL 2017 PAZARTESİ’ gününe ait ‘Telekominükasyon Dairesi İhale Sonucu’ konulu açıklama. Yetkililerin konu ile ilgili sessiz oldukları süre içerisinde yürüttükleri herhangi bir çözüm çalışması olup olmadığı ise bilinmiyor.