Havadis gazetesinden Duygu Alan'ın haberine göre; Yenierenköy Belediyesi’nde belirsizlik halen devam ediyor. Belediyenin akıbetinin ne olacağı hakkında hükümet tarafından henüz alınmış bir karar yok.

Belediyenin Dipkarpaz Belediyesi ile birleştirilmesi veya tamamen kapatılacağı yönündeki söylemler nedeni ile zaten bir süredir huzursuzluk yaşayan bölge halkı, şimdi de yerel seçimlere kısa bir süre kalmış olmasına rağmen gerek iktidar partilerinin gerekse ana muhalefetin Yenierenköy’de seçime yönelik de herhangi bir karar üretmemesinin sancısını yaşıyor.

Yenierenköy Belediyesi’ne bağlı köylerde muhtarlar, belediyenin gözden çıkarıldığı inancını taşıyor.

Belediyenin akıbeti hakkında hükümetin halen daha bir karar almamasını eleştiren bölge muhtarları, hem iktidardaki partileri hem de ana muhalefeti , “Bölgeyi yok saymak” ile suçladı.

“Öncelikli arzumuz belediyenin yaşatılması”

Gelincik, Sipahi, Yenierenköy, Adaçay, Derince ve Esenköy muhtarları, konu ile ilgili Havadis’e açıklama yaptı.

Sipahi ve Esenköy muhtarları, herhangi bir tarafı mağdur etmemek koşulu ile Yenierenköy Belediyesi ile Dipkarpaz Belediyesi’nin birleştirilmesi alternatifinin değerlendirilebileceğini ancak bölge halkının arzusunun Yenierenköy Belediyesi’nin yapısal ve mali bakımdan güçlendirilerek yaşatılması yönünde olduğunu belirtti.

Gelincik, Yenierenköy, Adaçay, Derince köyü muhtarları ise iki belediyenin birleştirilmesi alternatifine sıcak bakmadıklarını belirtti.

Muhtarlar, belediyenin kapatılması yönünde alınacak bir karara ise bölge halkının kesinlikle destek vermeyeceğini kaydetti.

Nurçin: Yenierenköy’de henüz her şey bitmedi

Gelincik köyü muhtarı Esat Nurçin, “Yenierenköy Belediyesi’nde seçime gidilmeyecek” yönündeki söylemlere tepki koydu, böyle bir durumun hukuk dışı olduğunu belirtti. Nurçin, hükümetin Yenierenköy Belediyesi hakkında henüz bir karar vermemiş olmasını da eleştirdi.

Doğru tedbirler alınması ve doğru adımlar atılması halinde Yenierenköy Belediyesi’nin ayağa kaldırılabileceğini söyleyen Nurçin, Haziran ayında yapılacak yerel seçimlerde Yenierenköy Belediye Başkanlığına bağımsız aday olduğunu ifade etti.

Nurçin, “Hükümet birkaç ay öncesine kadar burayı fes etmeye çalışıyordu. İstediği yasayı da sanıyorum gerçekleştiremedi. Şuanda belediye hakkında üretilmiş bir karar yok. Belirsizlik devam ediyor. Ancak bölgede seçime gidilmemesi söz konusu bile değildir. Bu her şeyden önce hukuka aykırıdır. Seçime gidilecek ben de belediye başkanlığına bağımsız adayım. Belediyenin

Bugün hükümetin başındaki hukukçuyum diyor hukuk dışı iş yapamaz. Dolayıyla burada bir seçim yapılmaması söz konusu olamaz. Bugüne kadar ne idari kadro gereği gibi çalıştırıldı ne tahsilatın peşine düşüldü ne yatırım yapıldı, ne gelir arttırıcı projeler üretildi ne de var olan projeler hayata geçirilebildi. Ancak her şey bitmedi. Atılacak doğru adımlarla, alınacak tedbirlerle belediyenin yeniden ayağa kaldırılması mümkün” diye konuştu.

Hacıhasanoğlu: Hükümet bizden vazgeçmiş durumda

Sipahi köyü muhtarı Göksal Hacıhasanoğlu, Yenierenköy Belediyesi’nin Dipkarpaz Belediyesi’ne bağlanmasına karşı olmadıklarını ancak bu yönde bir karar alınacaksa oldu, bittiye getirilmemesi, en ufak bir mağduriyetin yaşanmamasına özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Yenierenköy Belediyesi’ne karşı gerek iktidar partilerinin gerekse ana muhalefetin bu kadar kayıtsız kalmasının ise bölgede tepki bulduğunu aktaran Hacıhasanoğlu, “Belediye yapısal olarak da mali, bakımdan da sıfırlanmış durumda. Ancak bu bir bitiş değildir.  İskele kalkınma bölgesi ilan edildi. Bugün 20-30 işçi mağduriyetlerinin giderilip, çizecekleri yolda da devlet tarafından desteklenmeleri koşulu ile belediyedeki işini bırakmaya gönüllü. Bu bir alternatif, belediyenin gelirlerinin arttırılması da imkansız değil. Ancak niyet önemli ve hükümet bizden vazgeçmiş durumda, ‘40 kişi de işten gönüllü dursa belediyeyi kapatacağız niyetinde” diye konuştu.

Hacıhasanoğlu, Yenierenköy Belediyesi’nin kapatılarak, bölgede mağduriyet yaşanmasına neden olabilecek herhangi bir adımı kesinlikle desteklemeyeceklerini söyledi.

Özkasırga: Yenierenköy neredeyse haritadan silinecek

Yenierenköy muhtarı Vahibe Özkasırga, Yenierenköy bölgesinin hükümet tarafından adeta yok sayıldığını öne sürdü.

Yerel seçimlere az bir zaman kalmasına rağmen Yenierenköy Belediyesi ile ilgili hükümetin halen daha bir karar üretmemesini eleştiren Özkasırga, gerek iktidar partilerinin gerekse ana muhalefetin seçimlere yönelik de Yenierenköy Belediyesi için herhangi bir karar almamasının düşündürücü olduğunu söyledi.

Vahibe Özkasırga, “El üstünde tutulması gereken Yenierenköy neredeyse haritadan silinecek. Belediyenin akıbeti belirsizliğini sürdürüyor, herhangi bir partinin Yenierenköy Belediyesi başkanlığı için belirlediği bir aday da henüz yok. Kimsenin umurunda değiliz” diye sitem etti.

Özkasırga, “Kaymakamlığı açsınlar. Belediyenin yükü azalsın, bu belediye yürüsün. Yazık, günahtır, biz bu beldeye geldiğimizde Kaymakamlık, Orman Dairesi hatta mahkemeler bile vardı. Birer ikişer hepsini elimizden aldılar, bir belediyemiz kaldı, o da elden gidiyor” diye isyan etti.

Yılmaz: Partiler kaosun içine girmek istemiyor

Adaçay muhtarı Ferdi Yılmaz, ne iktidar partilerinin ne de ana muhalefetin kaos içerisinde yer almak istemediklerini bu sebeple Yenierenköy Belediyesi başkanlığına aday çıkarmayacağını iddia etti.

Yılmaz, “Benim düşüncem hiçbir parti aday çıkarmayacak bu da tamamen kendi menfaatlerince alınmış bir karar. Hiçbiri kaosun içine girmek istemez. Ancak Yenierenköy’de seçime gidilmemesi gibi bir durum söz konusu bile olamaz” dedi.

Yenierenköy Belediyesi’nin yaşatılabileceğine de inanç belirten Yılmaz, Dipkarpaz Belediyesi ile Yenierenköy Belediyesi’nin birleştirilmesi formülünün ise doğru bir formül olmadığını savundu.

Karataşlı: Umurlarında değiliz

Derince köyü muhtarı Mutlu Karataşlı, Yenierenköy Belediyesi’ndeki belirsizlik nedeni ile bölge halkında ciddi bir huzursuzluğun hakim olduğunu ifade etti.

Karataşlı, Dipkarpaz Belediyesi ile Yenierenköy Belediyesi’nin birleştirilmesine karşı olduğunu belediyenin kapatılması yönünde alınacak bir karara ise kesinlikle destek vermeceğini belirtti.

“Tek yol belediyenin ayağa kaldırılmasıdır” diyen Karataşlı, ancak hükümetin Yenierenköy Belediyesi’ni gözden çıkardığını öne sürdü.

Karataşlı, “Bizi adeta gözden çıkardılar. ‘İki belediyeyi birleştirelim, yürürse yürür ürümezse batar’ düşüncesindeler. Gelip giden, ilgilenen de yok. Bekliyoruz ama kimi neyi bekliyoruz onu da bilen yok” diye isyan etti.

Mihmat: Zamanı geldiğinde biz de onları yok sayacağız

Esenköy muhtarı Levent Mihmat,  hükümetin Yenierenköy için halen bir çözüm yolu üretmemiş olmasını eleştirdi.

Mihmat, “Zaten yıllardır Karpaz bölgesi olduğu gibi yok sayılıyor. Her zaman ezildik, görmezden gelindik. Şuanda da aynı şey oluyor. Yok sayılmaya alıştırıldık. Bundan önceki hükümetler de mevcut hükümet de bizi yok sayıyor. Zamanı geldiğinde biz de onları yok sayacağız” diye konuştu.

Hükümetin bir niyetinin de seçim yasaklarından bir gün önce olumsuz bir karar alarak Yenierenköy Belediyesi’ni oldu bittiye getirmek olabileceğini öne süren Mihmat, ancak  böyle bir durumda içinden çıkılamaz bir kaosa girileceğini söyledi.

Mihmat, “Hiçbir kurumu kapatmak çözüm değildir. Biz belediyenin yaşatılmasını istiyoruz ancak bu mümkün değilse iki belediyenin birleştirilmesine de karşı değiliz fakat bu da ancak tüm tarafların çıkarları gözetilerek yapılmalıdır. Mağdur edilmeden. Düzenlemeler insancıl yapılırsa destek bile oluruz” dedi.