Duygu Alan

ATAMA REDDEDİLDİ: Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu, Şeker Sigorta Müdürlüğü’ne, kurul üyesi Eren Adataş’ı atadı. Para Kambiyo Dairesi, “Atama yetkisi Şeker Sigorta Yönetim Kurulu’nda” diyerek atamayı reddetti. Alelacele, Şeker Sigorta’ya yönetim atanması için düğmeye basıldı

DENKTAŞ REDDETTİ: Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Şahali, atamayı gerçekleştirmek için dün ismi sır gibi saklanan üç kişiyi Şeker Sigorta Yönetim Kurulu’na atadı. DP Genel Başkanı Serdar Denktaş ise “Kurultayınız öncesi etik değil” diyerek Şahali’nin “İki kişi de siz atayınız” teklifini reddetti

AKILLARI KARIŞTIRDI: Doğan Şahali’nin, CTP kurmaylarından habersiz, Şeker Sigorta üzerinde attığı adımlar kuşku ile karşılandı. Sigortaya Yönetim Kurulu’ndan Eren Adataş isminin atanmak istenmesinin, çalınan 3 milyon TL’nin kayıp 2 milyon 229 bin 500 TL’si ile alakalı olduğu iddia edildi

Kooperatif Merkez Bankası’na bağlı iştirakler arasında yer alan Şeker Sigorta’da Hasan Basri Beycanlı’nın yerine müdür olarak atanmak istenen Eren Adataş’a, Maliye Bakanlığı’na bağlı Para Kambiyo Dairesi izin vermedi.
Aynı zamanda, Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyeleri arasında yer alan Adataş’ın atanması için birçok engel bulunurken, Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu’nun da, Şeker Sigorta’ya müdür atama yetkisi olmadığı belirtildi.

Havadis’in Maliye Bakanlığı’na yakın kaynaklardan derlediği bilgilere göre, Para Kambiyo Dairesi, “Şeker Sigorta’ya müdür atama yetkisinin Şeker Sigorta Yönetim Kurulu’na ait olduğu” kararını üretti.
Ancak, uzun süredir Şeker Sigorta’da yönetim kurulu ataması yapılmadı.
Toplam beş kişiden oluşan Şeker Sigorta Yönetim Kurulu için, üç CTP, iki de DP kanadından atama yapılması gerekiyor.

Yangından mal mı kaçırılıyor?

Para Kambiyo Dairesi’nin Sigorta Hizmetleri Düzenleme ve Denetim Yasası uyarınca Eren Adataş ismine onay vermemesinin ardından, bu kez ret gerekçesini ortadan kaldırmak için adım atıldı.

Havadis’in güvenilir kaynaklardan derlediği bilgilere göre, Doğan Şahali başkanlığındaki Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu, uzun süredir “genel kurul” kararları ile idare ettikleri Şeker Sigorta’ya bu kez yönetim kurulu atama kararı aldı.

Banka çevrelerinde hayretle karşılanan bu olay, “CTP kurultaya giderken, Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu ve Başkanı Doğan Şahali neden bu kadar aceleci davranıyor, yangından mal mı kaçırılıyor?” sorularını sordu.

Denktaş reddetti

Şeker Sigorta’yı yaklaşık iki yıldır yönetim kurulu olmadan, direk kendisine bağlayan Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu, “yasal engeli” aşmak için alelacele yönetim kurulu oluşturmak istedi.

Doğan Şahali’nin bizzat DP Genel Başkanı Serdar Denktaş’a ulaşarak, DP kanadından iki ismin Şeker Sigorta Yönetim Kurulu’na atanmasını istedi.

Serdar Denktaş, hem CTP kurultayı, hem de yeni bir hükümet kurulacağı gerekçesi ile “Bunu etik bulmuyorum” dedi ve Şahali’nin atama talebini reddetti.

Başbakan’ın bilgisi var mı?

Kooperatif Merkez Bankası’nda bu gelişmeler yaşanırken, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun gelişmelerden haberdar olmadığı öğrenildi.

Doğan Şahali’nin, hem 25 kişilik münhalsiz istihdam sürecinde, hem de 43 kişilik yeni istihdam sürecinde, parti yetkili organlarından ayrı davrandığı belirtiliyor.

Münhal için mukayyit devrede

Kooperatif Merkez Bankası’nda Başbakan’ın “durdurulacak” açıklamasına rağmen devam eden münhal sürecine de Koopertif Şirketler Mukayyitliği’nin müdahil olduğu belirtildi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun mukayyitliğe “bu önemde istihdam yapılmasın” dediği öğrenilirken, Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu halen istihdam duyurularına devam ediyor.
İstihdam sürecinin nasıl sonuçlanacağı ise merak konusu.

Neden Şeker Sigorta?

Kısa süre önce Lefkoşa-Güzelyurt ana yolunda çalınan Kooperatif Merkez Bankası’na ait 3 milyon TL paranın 2 milyon 229 bin 500 TL’si halen kayıp.

Kooperatif Merkez Bankası’nın para taşıma sırasında oluşacak riskler nedeniyle anlaşma imzaladığı yabancı sigorta şirketi, bu parayı “yeterli önlemlerin alınmadığı ve yönetici ihmali bulunduğu” gerekçesiyle ödemeyi reddetti. Mevcut yönetim ise bu parayı aracı şirket Şeker Sigorta’ya ödetmek istiyor.

Sigortacılık kuralları gereği, riskin yüzde 100’ü yabancı bir şirkete reasür edilirken, paranın Şeker Sigorta tarafından ödenmesinin talep edilmesi, 60/ 2010 Sigorta Hizmetleri Düzenleme ve Denetim Yasası’na aykırı.

Hatırlanacağı gibi, kısa süre önce bu para Şeker Sigorta’ya ödetilmek istenmiş, işlemi “yazılı emir olmadığı” gerekçesiyle yapmayı reddeden iki personelin görevine son verilmişti.

Bir diğer iddia ise Şeker Sigorta personeline ait kullanıcı şifreleri, uzaktan erişim ile kullanılarak, 2 milyon 229 bin 500 TL’nin Kooperatif Merkez Bankası’na aktarılması için karşılık ayrılma işlemi yapıldı.

Şeker Sigorta’da bu işlemi “yazılı talimat” istediği gerekçesiyle yapmayı reddeden ve görevine son verilen Ahmet Kav isimli personel, bu işlemin yasal olmadığını belirterek mahkemeye başvurduğunu açıkladı. Ar emir duruşması ise yarın görüşülecek.

Havadis’in güvenilir kaynaklardan derlediği bilgilere göre, Şeker Sigorta etrafında gelişen bu olaylarda, Eylül 2015’te yaklaşık 1 milyon TL kıdem tazminatı ve ihtiyat sandığı birikimini alarak emekliye ayrılacak olan Genel Müdür Gülhan Alp’in açık hesabı kapatmak istemesi yatıyor. Alp, suçlu bulunması halinde yaklaşık 1 milyon TL’ye ulaşan kıdem tazminatına el konulmasından korkuyor. 

Aynı şekilde, Gülhan Alp’in Eylül 2015’de emekliye ayrılacağı, bankadaki 2 milyon 229 bin 500 TL açık nedeniyle, 70 iş günü izni bulunmasına rağmen, tümünü yakarak, çalışmaya devam ediyor.

Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Şahali’nin de, Alp sonrası bankanın yeni genel müdürü olabilme ihtimali nedeniyle, Alp’in hesaplardaki açığı Şeker Sigorta üzerinden kapatma girişimlerine karşı destek veriyor. Olası bir “soygunda yönetim ihmali var” kararı, Yönetim Kurulu Başkanı olması nedeniyle Doğan Şahali’yi de kapsıyor.

Geçmiş dönemlerde Gülhan Alp tarafından mahkemeye dahi verilen Doğan Şahali’nin soygun sonrası Alp ile birlikte uyumlu hareket etmesinin altında yatan nedeninin de bu olduğu ileri sürülüyor.

Şahali’nin şimdi de Şeker Sigorta Müdürlüğü’ne, bir başka Yönetim Kurulu Üyesi Eren Adataş’ı atama ısrarının altında da bu senaryonun bulunduğu iddiası kulislerde dolaşıyor.

Şahali: Adataş, yeterli deneyime sahip

Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Şahali, Sigorta Hizmetleri Düzenleme ve Denetim Yasası’nca banka yönetiminde görev alan kişinin bankanın iştiraki olan işletmeye genel müdür olarak atanmasını sakıncalı kıldığını ve kişinin bir sigorta şirketinin genel müdürlüğü görevini yürütebilmesi için 7 yıllık mesleki deneyime sahip olması gerektiğini söyledi.

Eren Adataş’ın Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu’ndan ayrıldığını bu nedenle Şeker Sigorta’ya atamasının ilgili yasanın konu maddesi uyarınca sakıncalı olmadığına vurgu yapan Şahali, “Eren Adataş’ın yeterli mesleki deneyimi de vardır” dedi.

Doğan Şahali, Eren Adataş’ın Everestbank’ın battığı dönemde bankanın yönetim kurulunda görev aldığı yönündeki iddiaların ise asılsız olduğunu kaydetti.

Şahali, “Eren Adataş, Everestbank’ın yönetim kurulunda bulunmadı. Ancak bankalar batıktan sonra devlet tarafından batık bankalarla ilgili Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu’na görevlendirildi, uzun süre de bu görevde çalıştı. Eğer Eren Adataş’ın sigorta şirketine atanması yasal olmasaydı devlet onu konu göreve de atamazdı” dedi.

Adataş: Görevimden istifa ettim

Eren Adataş, Şeker Sigorta Ltd.’nin genel müdürlüğü görevine atanmasının gündeme gelmesi ile Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu’ndaki görevinden istifa ettiğini açıkladı. Adataş, istifasını Kooperatif Şirketler Mukayyitliği’ne de bildirdiğini ifade etti.

“Tüm koşullara uygunum”

Everestbank’ın battığı dönemde bankanın yönetim kurulunda görev aldığı yönündeki iddiaların ise gerçekdışı olduğunu kaydeden Adataş, Everestbank’taki görevinin Personel ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü olduğunu söyledi.
Adataş, bankalara el konulduğunda da devlet tarafından Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu’na görevlendirildiğini bir süre de orada görev yaptığını dile getirdi.

Adataş, “Everestbank’ın Yönetim Kurulu’nda görev almış olsaydım Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu’nda görev alamazdım. Ben o bankada Personel ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü görevini yaptım. Şeker Sigorta Ltd.’nin genel müdürlüğü görevini kabul ettiğimde de Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu’ndan istifa ettim, istifamı da Şirketler Mukayyitliği’ne bildirdim. Şeker Sigorta’ya atanma konusu şuan yasal süreçte ancak ben bu göreve atanmak için yasadaki tüm koşullara sahibim. Yeterli mesleki deneyimim de var” diye konuştu.