Kuzey Kıbrıs’ta faaliyet gösteren “Mağusa İnisiyatifi” ile Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren “Mağusa Kentimiz İnisiyatifi”, Kıbrıs sorununun çözümünün yıllardan sonra çok önemli bir ivme kazandığına işaret ederek, “Mağusalılar olarak ülkemizin yeniden birleşmesi için her türlü çabaya destek vereceğiz” dedi.

Ortak yapılan “Barış Süreci Devam Etmeli” başlıklı yazılı açıklamada, görüşme sürecinde her iki liderin de iyi niyeti, barış diline verdiği önem ve iki toplumun yakınlaşmasına yönelik ortaya koydukları çaba takdir edildi.

Açıklamada, çözüm sürecinin en kısa sürede adada yıllarca devam eden sorunun çözümüyle sonuçlanacağına inanç belirtilerek, sivil toplum örgütlerinin görevinin; şimdiden toplumları buna hazırlamak olduğu vurgulandı.

Mağusa İnisiyatifi ve Mağusa Kentimiz İnisiyatifi, 2013 yılından bu yana yürüttükleri aktif  işbirliğiyle; kentin birleşmesine, kentlilerin etkileşimine, empati duygularının gelişmesine kayda değer bir katkı koyduklarına inanç belirterek, açıklamalarında şunları kaydettiler:

“Bu çalışmaların kentin var olan geçici sınırlarını halen kaldırmasa da gönüllerde ve beyinlerdeki ayrılığı ve bölünmüşlüğü yok ettiğine inanıyoruz.

Davos’ta liderlerin karşılıklı anlayış gösterdikleri, Referandumun hemen ardından ara bölge ve kapalı Maraş’ın iadesini onaylama ihtimalleri, gerçekten de Referandumda ‘Evet’ oylarının artmasını kolaylaştıracaktır.

“TEKNİK UZMANLAR LİMAN, SURİÇİ VE MARAŞI ÇÖZÜME HAZIRLASIN”

Mağusa’nın adanın birleşmesine ve bu süreçle beraber kent ve ada ekonomisine ciddi bir ivme kazandıracak potansiyeli içinde barındırdığını herkes kabul etmektedir. Tam da bu birleşme sonrasına hazırlıklı olabilmek için Mağusa Limanı’nı, Mağusa Suriçi’ni ve kapalı Maraş’ı yeniden günün koşullarında yaşama döndürmek için şimdiden görevlendirilecek bir yerli-yabancı Teknik Uzmanlar Heyeti’nin buralarda durum tespit ve fizibilite çalışmalarına başlaması ve muhtemelen yılsonuna kadar bulunacak çözüme hazırlamasını yeniden talep etmekteyiz.

“MAĞUSA BÜTÜNCÜL PLANLANMALI”

Durum tespitine paralel olarak Mağusa kentinin bütüncül planlanmasına yönelik çalışmalar müzakereler çatısı altında harekete geçirilmelidir. Bu yönde atılacak adımlar müzakere sürecinde öngörülemeyecek konuların çözümüne de katkı koyacak ve kentin çözüm sonrası bütünleşik bir kent olmasının alt yapısını da hazırlayacaktır.

Böyle bir çalışma ayni zamanda iki kesimdeki toplumların, çözümün faydalarına olan inancını da artıracak ve çözüm sonrası yeniden yapılanma için zamandan önemli tasarruf sağlayacaktır.

Mağusalılar olarak ülkemizin yeniden birleşmesi için her türlü çabaya destek vereceğiz, ülkemizin bölünmüşlüğüne ve bugünkü kabul edilmez statükonun devamına da hiçbir zaman razı olmayacağız.”