Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın kuruluşunun 40’ıncı, Türk Mukavemet Teşkilatı’nın kuruluşunun 58’inci ve Kıbrıs’ın Osmanlılar tarafından fethinin 445’inci yıldönümü nedeniyle bugün saat 09.30’da Lefkoşa Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi.

Törene Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun, Güvenlik Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Erdinç Korkuter, bazı milletvekilleri, Polis Genel Müdürü Süleyman Manavoğlu ve muharip derneklerin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

GKK Komutanı Erhan Uzun’un tören birliklerini selamlamasının ardından başlayan törende ilk olarak GKK ve TMT Mücahitler Derneği adına anıta çelenkler sunuldu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesinin ardından GKK Komutanı Erhan Uzun anıt özel defterini imzaladı.

UZUN: “VAZİFEMİZİ EN İYİ ŞEKİLDE YAPMA AZMİNDEYİZ”

Uzun, anıt özel defterinde şu ifadelere yer verdi:

“Aziz Atatürk,

Kıbrıs’ın fethinin 445’inci, Türk Mukavemet Teşkilatı’nın 58’inci ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın 40’ıncı kuruluş yıl dönümünde huzurunuzda bulunmanın gururunu yaşıyoruz.

Kıbrıs Türk halkı 42 yıl önce göstermiş olduğu var oluş mücadelesini nesilden nesile aktarmakta, anavatan Türkiye ile birlikte ilke ve inkılaplarının yorulmaz takipçisi olarak çok kıymetli şehit ve gazilerinin kurduğu Cumhuriyeti ileriye götürmektedir.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı olarak bizler, Kıbrıs Türk halkının manevi desteğiyle Anayasa’da belirtilen görev ve sorumluluk bilinci içerisinde vazifemizi en iyi şekilde yapma azim ve kararlılığındayız.

Bu duygu ve düşüncelerle manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz.

Ruhunuz şad olsun.”

ÇAĞLAR

Ardından Piyade Binbaşı Esat Çağlar günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. Kıbrıs’ın Osmanlılar tarafından fethi, Türk Mukavemet Teşkilatı’nın kuruluşu ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın kuruluşu hakkında bilgi veren Çağlar, “Türk ulusunun bağımsızlık aşkından aldığı güçle, zor koşullar ve imkânsızlıklar içinde milli mücadelesini başarıya ulaştıran Kıbrıs Türkü’nün bağrından çıkan GKK kendisine verilen görevin bilinci içerisinde TMT’den devraldığı bayrağı daima yükseklerde tutacaktır” dedi.

Geçmişin acı tecrübelerinin unutulmaması gerektiğini söyleyen Çağlar, vatanları uğruna şehit ve gazi mertebesine erenlere minnet ve şükranlarını iletti.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın kuruluşunun 40’ıncı, Türk Mukavemet Teşkilatı’nın kuruluşunun 58’inci ve Kıbrıs’ın Osmanlılar tarafından fethinin 445’inci yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törenler kapsamında saat 10.00’da Lefkoşa Şehitler Anıtı’nda tören düzenlendi.

Törene Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun, Güvenlik Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Erdinç Korkuter, bazı milletvekilleri, Polis Genel Müdürü Süleyman Manavoğlu , muharip dernekler ve halk katıldı.

Törende ilk olarak GKK ve TMT Mücahitler Derneği adına anıta çelenk sunuldu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesinin ardından GKK Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun anıt özel defterini imzaladı.

Uzun anıt özel defterinde şu ifadelere yer verdi:

 “Aziz Şehitlerimiz,

Kıbrıs’ın fethinin 445’inci, Türk Mukavemet Teşkilatı’nın 58’inci ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın 40’ıncı kuruluş yıl dönümünde yüksek huzurlarınızdayız.

Hür ve insanca yaşamak için canı pahasına topraklarını koruyan, Büyük Türk Ulusu’nun ve Kıbrıs Destanı’nın Şanlı Mücahitleri, bu topraklarda istikbale güvenle bakabiliyorsak bunu sizlere borçlu olduğumuzun bilinci ve idraki içerisindeyiz.

Bilmenizi isteriz ki, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı hukukun kendisine vermiş olduğu yetkileri kullanarak, ebedi istirahatgahınız olan vatan topraklarını korumak ve kollamak görevini dün olduğu gibi bugün de yerine getirecektir.

Sizleri minnet ve şükranla anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun”

1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı nedeniyle Lefkoşa'da Cumhuriyet Parkı Anıtı’nda da tören düzenlendi.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın kuruluşunun 40’ıncı, Türk Mukavemet Teşkilatı’nın kuruluşunun 58’inci ve Kıbrıs’ın Osmanlılar tarafından fethinin 445’inci yıldönümü nedeniyle düzenlenen tören, saat 12.00'de başladı.

Törene UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, Lefkoşa Kaymakamı İbrahim Basri, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığını Temsilen Kurmay Albay Hüseyin Siyer, Lefkoşa Polis Müdürü Yüksel Öğmen, muharip dernek temsilcileri, sivil ve askeri yetkililerle, dernek, kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Törende protokol sırasına göre anıta çelenklerin sunulmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu. İstiklâl Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle tören sona erdi.