Bu yıl 14.’sü gerçekleştirilecek olan “Quantization, Dualities and Integrable Systems” (QDIS – Kuantizasyon, Dualiteler ve Entegre Edilebilir Sistemler) Çalıştayı, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü’nün ev sahipliğinde 1 – 2 Mayıs 2015 tarihlerinde, Salamis Bay Conti Resort Hotel’de yer alacaktır.

Çalıştayın amacı; yakın konularda çalışan araştırmacıların ve onların yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin güncel çalışmalarını anlatarak yapıcı eleştiri almalarını ve yeni problemlerle tanışmalarını sağlamaktır.

Çalıştayın bir diğer amacı ise değişik Üniversite ve Enstitülerde benzer konular üzerinde çalışan çalışma grupları arasında işbirliği imkanı yaratarak; gravitasyon ve kozmoloji, matematiksel fizik ve teorik yüksek enerji fiziği alanlarında Türk Fizikçilerinin Uluslararası platformlarda hak ettikleri yeri almasına katkı koymaktır.

Türkiye’nin, gravitasyon ve kozmoloji, matematiksel fizik ve teorik yüksek enerji fiziği alanlarında çalışmalar yapan en seçkin bilim insanları tarafından organize edilen QDIS çalıştayının bilim kurulu TÜBİTAK bilim ödülleri almış Prof. Dr. Tekin Dereli (Koç Üniversitesi) ve Prof. Dr. Metin Gürses (Bilkent Üniversitesi) önderliğinde Prof. Dr. Ayşe Hümeyra Bilge (Kadir Has Üniversitesi), Prof. Dr. Atalay Karasu (ODTÜ), Prof. Dr. Metin Önder (Hacettepe Üniversitesi) ve Prof. Dr. Abdullah Verçin (Ankara Üniversitesi) tarafından oluşuyor. Çalıştay organizasyon komitesinde ise; Prof. Dr. Ali Mostafazadeh (Koç Üniversitesi), Prof. Dr. Teoman Turgut (Boğaziçi Üniversitesi), Prof. Dr. Bayram Tekin (ODTÜ) ve Prof. Dr. Özay Gürtuğ (DAÜ) bulunuyor.

DAÜ Fizik Bölümü İkinci Kez Ev Sahipliği Yapacak

13.’sü Koç Üniversitesi tarafından organize edilen QDIS çalıştayında, Bilim Kurulu üyeleri 2015 yılındaki toplantının, KKTC DAÜ, Fizik Bölümü tarafından yapılmasını özellikle arzulamışlardır. Burada amaç, takdir edilir bilimsel çalışmalar yapan ve bu anlamda gravitasyon ve kozmoloji ile matematiksel fizik alanlarında önemli bir konuma gelen DAÜ Fizik Bölümü’nü yerinde tanımak ve diğer katılımcı bilim insanları ve onların bağlı olduğu Üniversite ve/veya Enstitülerle bilimsel işbirliği olanaklarını artırarak daha da gelişmelerine olanak sağlamaktır. 

50 civarında seçkin davetli bilim insanının katılacağı 14. QDIS Çalıştayı’nın açılışı 1 Mayıs 2015, Cuma günü, saat 09:00’da, Salamis Bay Conti Resort Hotel Namık Kemal Salonu’nda yapılacaktır.