Sarayönü’nde mahkemeler avlusunda Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne 40 yılı aşkın hizmet veren tarihi bina kaderine terk edildi. Yıllarca yüzlerce kişiye hizmet veren tarihi bina, Lefkoşa Polis Müdürlüğü binasının 30 Haziran 2000 yılında yeni yerine taşınması ile sessizliğe büründü.

Devrim DEMİR

Bir kaç yıl önce mahkemelerin kullanımına devredilen tarihi bina, bütçe olmaması nedeniyle atıl durumda.

Bakımsızlıktan çürümeye yüz tuttu   

Sarayönü’nde bulunan Lefkoşa Polis Karakolu 15 yıl önce boşaltıldı. Bölge sakinlerinin hayalet bina olarak adlandırdığı eski polis karakolunun dışı kadar içi de yıkılmaya yüz tuttu. Yıllar önce her gün onlarca kişinin yürüdüğü binanın içine şimdilerde pislikten girilmiyor. Binanın tavanı çökmek üzere. Polisin taşınması ile birlikte binaya 15 yıldır elini süren olmadı. Birçok kapı ve pencere bakımsızlıktan kırıldı. Yapısı İngiliz dönemine ait 150 yıllık tarihi bina bakımsızlıktan çürüyor.

Bir odası mahkumlar için kullanılıyor

Tarihi binanın bir odası Lefkoşa Mahkemesi’nde yargılanan mahkumların bekletilmesi için kullanılmakta. Kuşların yuva yaptığı binanın girişi ve içi kuş pislikleriyle çirkin görüntüler sergilemekte. Binanın üst katına çıkmak için kullanılan merdivenlerin tahtaları ise çökmek üzere.

2-265.jpg

4-116.jpg

5-083.jpg