Maliye Bakanlığı ile kamuda yetkili 7 sendika 2016 Mali Yılı Protokol Görüşmeleri’ne bugün başladı.

Toplantıda, sendikaların protokole ilişkin yazılı önerilerini 12 Kasım Perşembe günü saat 09.00'da Maliye Bakanlığı’na sunması kararlaştırıldı.

Maliye Bakanı Birikim Özgür’ün başkanlığında gerçekleşen toplantıya Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen), Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş), Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş) ve Kıbrıs Türk Ebeler ve Hemşireler Sendikası katıldı.

Maliye Bakanlığı Toplantı Salonu'nda yer alan toplantıda, Maliye Bakanı Birikim Özgür'e Müsteşarı Ahmet Havutcu, Bütçe Dairesi Müdürü Cengiz Çoli ve Özel Kalem Müdürü Emete Baylan eşlik etti.

1447078084.jpg

KTÖS Genel Sekreterii Şener Elcil, toplantı sırasında protokol masasına 2-3 paket baklava koyarak, “Tatlı yeylim, tatlı konuşalım” temennisinde bulundu.

ÖZGÜR: “KAMUNUN HALKA HİZMET SUNMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Maliye Bakanı Birikim Özgür, kamuda verimliliği, sağlıklı ve iş barışını kalıcı kılmak için bu protokol görüşmelerini önemsediklerini belirtti. Özgür, sendikalardan gelecek bütün talepleri sağlıklı bir şekilde ele alıp, mevcut durum içinde değerlendireceklerini ve hayata geçirmek adına samimiyetle sendikalarla birlikte çalışacaklarını vurguladı.

Birikim Özgür, sendikaları "soğuk savaş" mantığında iletişim kurmak için görmediklerini, gerek 2016 yılı için, gerekse ileriki yıllarda kamunun beklenen şekilde halka hizmet sunması için çalışacaklarını kaydetti.

Kısa sunuş konuşmasının ardından sendikalara söz veren Özgür, sendika temsilcilerinin ardından yaptığı ikinci konuşmada, "hak verilmez alınır" diyerek, masada karşılıklı sözler söyleneceğini ve belli bir seviyede tartışılarak ortaya güzel sonuçlar çıkarmaya çalışılacağını söyledi.

1447078040.jpg

“SAMİMİ BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMA DURUMUNDA GÜZEL SONUÇLAR ORTAYA ÇIKACAK”

Özgür, ortak doğrulara ulaşmaya önem verdiklerini ifade ederek, protokol masanın gayet güzel ve samimi bir ortamda başladığını, topluma da güzel mesajlar verildiğini ve samimi bir şekilde çalışmaları durumunda güzel sonuçların ortaya çıkacağına inanç belirtti.

Birçok sorunun çözümünün mali boyut yaratmayacağını bildiğini, bu gibi sorunların aşılması için ekip ruhu içinde çalışabileceklerini ifade eden Özgür, işbirliği içerisinde çözüm sürecini hızlandırabileceklerini kaydetti.

Özgür, ülkede sürdürülebilir bir yapı için hükümetin gerekli adımları atmakta tereddütü olmadığını söyledi. Kıbrıs sorunun çözülmesi halinde ülkeye sahip çıkabileceklerinin ve çok daha iyi noktalara geleceklerine inandığını ifade eden Özgür, çözüme hazır olmalarının gerekliliğine işaret etti.

Özgür, çözüm ortamında ekonomik eşitliğin önemine dikkat çekerek, çözüme hazırlanmak için de çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.

1447078082.jpg

“EN BÜYÜK SORUN, GELİR-GİDER DENGESİNDEKİ SIKINTILAR”

Kamu maliyesinin en büyük sorununun; gelir gider dengesindeki sıkıntılar olduğuna işaret eden Özgür, maliyenin ciddi bir çıkmazda olduğunu, ülkenin borç batağında bulunduğunu, kamunun yüzde 160, özelin de gayri milli safi hasılanın yüzde 80'ini aşan borç içinde olduğunu söyledi.

Bu rakamların kendilerini korkutmaması gerektiğini, bunun adım atamayacakları anlamına gelmediğini, Kıbrıs Türk halkının bu işin altından kalkabileceğini vurgulayan Özgür, üç yıllık orta vadeli program taslağında yer alan şekliyle önlerindeki 3 yılda en az yüzde 5 büyüme hedefini ortaya koyabilir; en az yüzde 20 yatırım yapılabilirse ülkede maddi sorunlar olmak üzere pek çok sorunun aşılabileceğini kaydetti.

Özgür, "umutsuz olmamalıyız, ne bildiğimize inanarak zor gibi görünen sorunlar çözülür ve başarıya ulaşılır" dedi.

Toplantının, 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısının Bakanlar Kurulunda onaylanmasının ardından yapıldığını ancak 13 Kasım'da görüşülmeye başlanacağını ve son noktanın konmadığını, sendikalardan gelecek önler ve tekliflerin bütçede değerlendirme şansı bulunacağını ifade eden Özgür, büyük hedeflere ulaşmak için hep birlikte çalışmalarının önemine işaret etti.

1447078042.jpg

ÖZKARDAŞ: “ŞEYTANIN BACAĞININ KIRILMASINI TEMENNİ EDERİM”

Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş, hedeflerinin, kamunun genelinde “iş barışı sağlamak, halka hizmeti ve verimliliği artırmak, işi yapanların haklarını almasını sağlamak” olduğunu vurguladı.

Özkardaş, 7-8 yıldır kamuda eşel mobil uygulanmaması ve artış yapılmamasının yanısıra, “göç yasası”, özelleştirmeler, yasalardaki değişiklikler, sosyal güvenlik yasası ile hakların budanması gibi birçok sıkıntıların bulunduğunu ifade ederek, bu uygulamaların esnafı, aileleri ve kamuyu olumsuz etkilediğini anlattı.

Kamu-Sen olarak kamunun iyileşmesi ve kamu çalışanlarının çalışma ortamından haklarına kadar iyileşmeler sağlanması ve özel sektöre yönelik taleplerini aktaran ve taleplerini yazılı sunan Özkardaş, protokol masasının  sözde kalmamasını, bu masanın devam etmesini ve "şeytanın bacağının bu toplantıda kırılmasını" temenni etti.

1447078043.jpg

GÖKÇEBEL: “MASANIN SAMİMİYETSİZLİKTEN ÇIKARILMASINI UMUYORUZ”

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel de, hükümete protokol masası için teşekkür ederek, protokol masasının "samimiyetsizlikten" çıkarılmasını umduğunu ancak bütçe rakamının onaylandığının açıklandığını ve ona göre bu masanın açıldığını kaydetti.

Gökçebel, protokol masasının önemini bildiklerinden burada olduklarını ancak bu masanın geçmişte çok değişik amaçlar için kullanıldığını ifade ederek, bazı eleştirilerde bulundu. Gökçebel, amaçlarının bu masada, ekonomik anlamda yangın yerine dönen ülkede gerçek ücretlerin yansıtılması ve bölüşümde çalışanların da payının artırılması olduğunu vurguladı.

Okullarda hastanelerde sıkıntıların sürdüğünü, asgari ücret, “göç yasası” ve diğer alanlarda sıkıntıların sürdüğünü ifade eden Gökçebel, protokol masasıyla ilgili olumlu olmak istediklerini, bunun samimiyetine de somut adımları gördükten sonra inanacaklarını söyledi.

1447078044.jpg

KAPTAN: “BU MASADA EN SON 2008’DE ANLAŞMA SAĞLANDI”

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan da, samimi bir ortamda bu toplantının yapıldığına işaret ederek, bu masada en son 2008’de anlaşma sağlandığını; o günden bu güne de hep masada sendikaların dövüştürüldüğünü, günün atlatıldığını ve çalışanların haklarını alamadığını kaydetti.

Kaptan, çalışanların haklarını almak için bir an önce masada samimi bir şekilde uzlaşı sağlanmasını isteyerek, ülkede iş barışına herkesin ihtiyacı olduğunu, bu yüzden en hızlı şekilde görüşmelerin tamamlanmasını talep etti.

Kaptan, masanın bir bitiş tarihi ve toplantıda ortaya çıkacak önerilerin, bir rapor halinde, anlaşıldı ya da anlaşılmadı diye kayıt altına alınması gerektiğini söyledi.

1447078083.jpg

ELCİL: “BU MASADA UZUN YILLARDIR ÇALIŞAN HAK ALAMADI”

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil de, geçen dönemde eski Maliye Bakanının kendilerini samimiyetsiz bir şekilde masaya çağırdığını savunarak, bugünkü yasa gereği yapılan toplantıdan memnuniyet belirtti.

Elcil, bu masada uzun yıllardır çalışanın hak alamadığını, çünkü sorunun yapı ve siyasi yapı olduğunu ifade etti. Türkiye’den geldiğini savunduğu ekonomik paketleri eleştiri de eleştiren Elcil, hükümetin bu konuda gerçekçi adımlar atmasını istedi.

Şener Elcil, esas sorunun TL kullanımından kaynaklandığını, bu yüzden artık ülkede kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomi sağlanması gerektiğini aksi taktirde bu masadan kimsenin hakkını alamayacağını ifade etti,

1447078085.jpg

ŞENCAN, GENEL SAĞLIK SİGORTASIYLA İLGİLİ ENDİŞELİ

Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Nihat Şencan, “göç yasası”nın kaldırılmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, toplantının erken yapılmasının hakların alınması açısından önemli olduğunu kaydetti.

Kamu sağlık çalışanları yasasının yenilenmesinin, altyapı ve personel ihtiyaçlarının giderilmesi ve yeni hastanelere ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Şencan, genel sağlık sigortası konusunda endişeli olduklarını belirtti.

1447078086.jpg

USAR: “KADRO İLE ALTYAPI EKSİKLİKLERİ GİDERİLMELİ”

Tıp-İş Başkanı Sıla Usar İncirli de, protokollerin daha çok çalışanların direncini kıran, sendikalar için zaman harcatan ve bitmeyen bir toplantılar olduğunu ifade etti. İncirli, bunun yeni dönemde böyle olmamasını ve gerekli yasaların ivedilikle sonuçlandırılmasını temenni etti.

İncirli, yasalar yanında kadro ihtiyaçlarının tamamlanması ve halka daha verimli hizmet verilmesi gerektiğini belirtti. Sıla Usar İncirli, en önemlisi sağlıkta 24 saat hizmet verilmesinin önemine işaret ederek, "eşit işe eşit ücret" istedi. Artan nüfusa göre tasarruf yapılmaması ve kadro ile altyapı eksikliklerinin giderilmesi gerekliliği üzerinde durdu.

Yeni dönemde hükümetten beklentileri aktaran Usar, işbirliğine hazır olduklarını da kaydetti.

1447078105.jpg

DİLEK: “BİRİKEN SORUNLARIN ÜZERİNE GİDİLMELİ”

Kamu-İş Genel Başkanı Sami Dilek de, toplumun gözünün bu masada olduğunu ifade ederek, masanın erkenden toplanmasının bütçelere takviye yapılabilmesi açısından da önemli olduğunu söyledi.

Ülkede iş yerinde ve çalışanlar arasında iş barışı beklediklerini kaydeden Dilek, kavga dövüş değil ülkenin geleceğinin önünün açılmasını beklediklerini ifade etti. Dilek, “göç yasası”nın ülkeye verdiği zararlar ile çalışanlar arasında yarattığı eşitsizlikleri anlattı.

Ülkede sorunlara ve anomalilere işbirliği içerisinde çözüm bulmak istediklerini ifade eden Dilek, biriken sorunlarla yükün ağırlaştığını ancak bundan korkulmaması gerektiğini aksine çözüm bulunması için üzerine giderilmesini istedi.

Sendikanın örgütlü olduğu kurumlarda yaşanan sıkıntıları anlatan Dilek, gerekli terfilerin yapılması ve çalışanlara hakların verilmesi için gerekli adımların atılmasını beklediklerini söyledi.

Kamu-İş Danışmanı Hasan Değirmencioğlu da, hükümetin geçen gün yayınladığı bir genelgenin toplu iş sözleşmelerini tehdit ettiğini ifade ederek, bu genelgenin yeniden gözden geçirilmesini istedi.