Duygu Alan

Turizm eski Bakanı Faiz Sucuoğlu, bakanlığı döneminde altyapısı hazırlanan “50 bin turist” projesinin hayata geçirilmesinin KKTC turizminin yeniden canlanması için oldukça faydalı olacağını kaydetti.

Sucuoğlu, “Ercan Havaalanı’nda dez avantaj yaratmadan Larnaka üzerinden direkt uçuş bizim en büyük projelerimizden biriydi. Proje kapsamında 40 Euroluk bir teşvik ile 22 bin Yahudi, 11 bin İtalyan 17 bin Alman ve İngiliz olmak üzere ülkeye 50 bin turistin getirilmesi hedefleniyordu. Bu hususta Berlin’de İsrailli turizmcilerle görüşüldü. KKTC’de iki acente ile el de sıkıştılar. Yine Mağusa’daki bir turizm acentesi de İtalyanlarla el sıkıştı. Hem Kıbrıs hem İngiltere’de acenteleri olanlar da 17 bin turist için ilk adımı atılacaktı. Ancak hükümet değişti maalesef bu proje rafta kaldı. Fakat ben hala daha bu projenin canlandırılmasını istiyorum” dedi.

Sucuoğlu, Turizm Bakanlığı yaptığı dönemde yine THY ile İngiltere’den ve Almanya’dan Türkiye üzerinden ve uçak değiştirip, indi bindi yapılmadan KKTC’ye turist taşınmasının gündemde olduğunu ve ilgili tüm tarafların yetkilileri ile konunun görüşülüp bir altyapı hazırlandığını ancak hükümetin değişmesi ile bu projenin de yarım kaldığını kaydetti.

Faiz Sucuoğlu, bu projenin de hayat bulmasının yabancı turisti adaya çekmekte ciddi kolaylık sağlayacağını savunarak, THY ile yeniden süratle irtibata geçilip projeyi gündeme getirmek gerektiğini ifade etti.

Faiz Sucuoğlu, Avrupa bacağını Larnaka üzerinden direkt uçuşla ülkeye taşımak gerektiğini de söyledi.

“Reklamlarda güvenirlik ön plana çıkarılmalı”

Faiz Sucuoğlu, yine Almanya’da reklam yapılacağını ancak hükümetin değişmesi ile bu reklamın yapılamadığını söyledi.

İngiltere’de iki dönem arka arkaya reklam yapıldığını ve bu reklamlarla birlikte ciddi çıkış yakalandığını söyleyen Sucuoğlu, bunun da devamının getirilemediğini söyledi.

Türkiye bacağının ise iyi giderken yaşanan son olaylardan sonra seyahatlerin iptal edildiğini kaydeden Faiz Sucuoğlu, “Biz reklamlarımızda her zaman KKTC’nin dünyanın en sakin ülkesi olduğunu, kimsenin korkmadan, bomba paniği yaşamadan tatilini yapabileceği bir ülke olduğunu, güvenirliliği öne plana sürdük. Bunun devam etmesi lazım. Özellikle Türkiye’de bunu işlemek lazım” dedi.

“2017 de tehlikede”

Faiz Sucuoğlu, 2017 turizminin de yaşanan olaylar neticesinde tehlikede olduğunu öne sürdü. Sucuoğlu bu bağlamda, zaten altyapıları olan bu projeler üzerinde hızlı bir şekilde ilerlenmesi ve hayat bulması gerektiğini belirtti.

Sucuoğlu, “Bu projelerde adım atılırsa bu kriz döneminde daha yumuşak bir geçiş olur. Özellikle Larnaka üzerinden gelme Avrupalı turistin tedirginliğini ortadan kaldırır” dedi.