Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, yerel yönetimlerde gerçek anlamda sorunu çözmek için reforma ihtiyaç olduğunu ifade etti. Belediye sayısının azaltılması gerektiğini vurgulayan Harmancı, “Maksimum 8-9 belediye işi çözer” dedi.

Harmancı, Diyalog Tv’de katıldığı Detay programında Aytuğ Türkkan’ın sorularını yanıtladı. 

Belediyenin mevcut yapısıyla her geçen gün iyiye gittiğini anlatan Harmancı, ancak köklü çözüm için gerçek anlamada belediyeler reformuna ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. 

“Devlet eğer belediyelere yönelik bütünlüklü bir yaklaşım sergilerse, yani belediyelerin birleşmesini öngörecek bir reform ortaya konursa o zaman belediyelerin önünü açacak adımları atar” diyen Harmancı, 28 belediyeden maksimum 8-9 belediye ile işlerin götürülebileceğini belirtti. 

“Beş bölge var, beş belediye yeter” şeklindeki yoruma karşılık Harmancı, büyük şehir belediyesi mantığının getirilebileceğine vurgu yaparak, “Bazı noktalar var ki, örneğin  Yeni Erenköy Belediyesi’nin  Karpaz ve Mehmetçiği de içine alarak ayrı bir belediye olması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“Sayıştay seçimden önce raporu açıklamaz”

Lefkoşa Türk Belediyesi’ndeki personel sıkıntısına ilişkin sorulara karşılık Harmancı, 250 personel eksiltilmesi gerektiğini söyledi.  Bana göre 360 fazlası var ama 200-250 personel az olsa belediyenin önü açılır. Ama herkesin kadrolandığı ve intibaklarının yapıldığı bir noktadayız. Hukuka aykırı işlem varsa, buna ilişkin adım atılabilir. Mecliste bunun için komisyon kurduk , rapor bekliyoruz. İkinci mesele de Sayıştay raporudur” dedi. 

“Sayıştay raporunu bir ömür oldu bekliyoruz” diyen Harmancı, Nisan ayında cumhurbaşkanlığı seçimi olmasından dolayı raporun bu tarihten önce açıklanmasını beklemediğini de “üzülerek” sözlerine ekledi.