Avrupa Birliği Bilgi Merkezi, atık yönetimi ile ilgili “Şimdi azalt, yeniden kullan, geri dönüştür” temasıyla planladığı iki panelin ilkini Lefkoşa Merit Otel’de düzenledi.

Panel, Avrupa Komisyonu’nun desteği ile Avrupa Bilgi Merkezi tarafından katı atık yönetimi ile ilgili sağlıklı bir tartışma ortamı yaratmak için düzenlendi.

Avrupa Birliği Destek Ofisinin çevre konusundan da sorumlu müdürü Alessandro Bianciardi, açılış bölümünde yaptığı konuşmada Kuzey Kıbrıs’taki atıkların ham maddeye dönüştürülmesinin döngüsel bir ekonomi için kaçınılmaz olduğunu, katı atık yönetiminin gelişmesinde AB müktesebatındaki hedef ve amaçların önemli rol oynadığını söyledi.

Avrupa Birliği’nin atık yönetimi konusuna yaklaşımının önem sırasına göre, yeniden kullanma, geri dönüşüm ve en son seçenek olarak bertaraf şeklinde olduğuna işaret eden Bianciardi, AB’nin Kıbrıslı Türklere yönelik destek programının bir parçasını da “atık yönetiminin” oluşturduğunu, burada birinci önceliğin “atık üretiminin azaltılması”, atıkların sağlıklı bir şekilde bertaraf edilmesi ve geri dönüşüm olduğunu kaydetti.

YARDIM PROGRAMI

AB Yardım Programı’nda yıllar içerisinde, Kuzey Kıbrıs’ta atık yönetimi için 32.5 milyon Euro ayrıldığını kaydeden Bianciardi, Dikmen Çöplüğü’nün kapatılması ve Güngör Katı Atık Depolama alanının inşasının Program’daki destek sayesinde sağlandığını kaydetti.

TOPLUMSAL KALKINMA İÇİN 4.8 MİLYON EURO

Yardım Programı altında bu dönemde Güngör Katı Atık Depolama alanının kapasitesinin geliştirilmesi, yeni çöp taşıma araçlarının tedariki, bazı çöp alanlarının kapatılmasının finanse edildiğini kaydeden Bianciardi, çevre programlarının da finanse edilebileceği Toplumsal Kalkınma programı için 4.8 milyon Euro ayrıldığını kaydetti.

ALİCİK

İçişleri ve Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Hasan Alicik ise konuşmasında, KKTC’deki esas sorunların arasında atıkların da bulunduğunu, çevre sorununun “enerjinin önüne geçecek, yaşam kalitesini direk etkileyecek bir konu” olduğunu söyledi.

Atık sorununun çözümünde, devlet ve belediyelerin yanında bireylerin katkısının da önemli olduğunu ifade eden Alicik, “Yurttaşın aktif olarak katılımı sağlanmazsa başarılı bir sonuç alınamayacağına inanıyorum” dedi.

Alicik, evde organik atıklardan gübre yapma ve yeniden kullanım konusunda bilgilendirme ve halkın aktif katılımının sağlanmasının atık sorununda istenilen sonucun elde edilmesine önemli yardımda bulunacağını söyledi.

Panel programında, AB’nin Atık Yönetim Politikası, Kıbrıs Türk Toplumunda Atık Yönetimi ve AB Uyum Süreci Çalışmaları, Kıbrıs Türk Toplumu için Entegre Katı Atık Yönetim Planına Doğru, AB Uyum Sürecinde Atık Yönetim Çalışmaları ve Ortak Hizmetler, Toplumsal Kalkınma Programı ve Toplumsal Kalkınmaya Yönelik Hibe Programları konulu 5 sunum bulunuyor

Yarınki panel İskele’de İskele Kültür Merkezi’nde 10:30 ile 13:30 saatleri arasında yer alacak.