Oshan Sabırlı

Candan “Ülke AB’ye uyum süreci geçirirken, eğer üye olacağı tarih yaklaşık belirliyse, net bir yol haritası önünde varsa, tecrübe göstermiştir ki, bu Ab uyum süreçleri daha hızlı ve etkin olabilir. Bizim o anlamda bir dezavantajımız vardır” dedi. Candan, AB ile direk ilişkilerin Kıbrıs sorununun doğrudan çözümüne bağlı olduğu kaydetti ve AB müktesebatının KKTC’de askından kaldırılmasında belirsizlik yaşandığının altını çizdi.

Yaşanan sürç içerisinde, bugüne kadar AB uyum yasalarının hızlı bir şekilde yapılmasının çok mümkün olamadığını kaydeden Candan, gerek iç nedenler, gerekse AB’nin tavırları ve rum kesimi kaynaklı bazı rahatsızlıklardan ötürü KKTC uyum sürecinin arzu edildiği kadar hızlı olamadığına vurgu yaptı. 

Armağan Candan, şuandaki Meclis Uyum Komitesi’ne üye gönderen tüm grupların, AB uyum konusuna önemli bir hassasiyet gösterdiğini ve katılımcı bir anlayışla katkı koyuyorlarını vurguladı.

Candan, “Uyum yasalarının hem komite hem de genel kuruldan oybirliği ile geçen yasalar olması da sevindiricidir” dedi.

“SÜREÇ HIZLANDIRILMALIDIR”

Sürecin hızlandırılması gerektiğine işaret eden Candan, komite üyelerinin tümünün diğer farklı komitelere de üye olduklarını dolayısıyla yoğun bir çalışma temposundan ötürü gerektiği kadar hızlı hareket edilemediğini de belirtti.

CANDAN: "İSTİŞARE İÇİNDE ÇALIŞIYORUZ"

Cumhuriyet Meclisi’ndeki Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarılarını Görüşmek Üzere oluşturulan Geçici ve Özel Komite’de, Elektronik haberleşme Değişiklik Yasası’nın Genel Kurul’da onaylayıp geçtiğini belirten Armağan Candan, bunun yanı sıra ölçü ve ölçü birimlerinin bir standardizasyona kavuşturulması yasası olan ‘Metroloji Yasası’ da yaptıklarını, yine AB uyumlu ‘Ürün Güvenliği Yasası’nın da geçirildiğini aktardı.

Komitedeki yasa çalışmalarında en önemli partnerlerinin Başbakanlığa bağlı AB Koordinasyon Merkezi olduğunu belirten Candan, “tüm bu çalışmalar, hükümet yani ilgili devlet daireleri, AB Koordinasyon Merkezi ve bahse konu yasayla ilgili sivil toplum kuruluşları ve sektör temsilcileri ile istişare ile yürütülüyor” dedi.

Cumhuriyet Meclisi’ndeki Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarılarını Görüşmek Üzere oluşturulan Geçici ve Özel Komite, “Genel Gıda ve Yem Yasa Tasarısı”yla ile ilgili çalışmalarını tamamladığını kaydeden Candan, sırada ise, hazırlanan ve Meclis’te görüşülmeyi bekleyen yasalar olduğunu da belirtti.

ABKM 11 YILDIR FAALİYETTE

Başbakanlığa bağlı Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezi (ABKM) haziran 2003 tarihinde KKTC’nin yasalarının Avrupa birliği (AB) ile uyumlaştırılmasını ve AB ile gerçekleştirilen her türlü teması yürütmek amacı ile kuruldu. Ülkenin yasal mevzuatının AB ile uyumlaştırılması çalışmalarında ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile her türlü istişarede bulunarak önceliklerin tesbit edilmesini ve gerekli düzenlemelerin yapılmasını da sağlayan merkez yasal uyum çalışmaları doğrultusunda, AB Müktesebatını üstelenebilecek bir idari yapılanmanın Kuzey Kıbrıs’ta kurulması yönünde ilgili bakanlıklar ile işbirliği içerisinde çalışmalarda bulunuyor. ABKM, gerekli durumlarda yetkililere öneri ve teklifler de sunuyor.

CİDDİ GECİKMELER VAR

1 Mayıs 2004 tarihinde tüm ada AB’ye girerken, Kıbrıs’ın kuzeyi müktesebatın dışında tutuldu. Ancak ülkemizde Ab ile ilgili çalışmalar yapılmaya devam ediyor. Süreç bir yandan oldukça yavaş ilerlerken, Kıbrıs’ın kuzeyinin AB’ye gireceği zamanın belirsizliği yasaların geçişi konusunda da ciddi gecikmeleri beraberinde getiriyor.

2016’DA TAMAMLANMASI ÖNGÖRÜLÜYOR

İlki 7 ocak 2009 tarihinde bakanlar Kurulu’nca onaylanan ve ikincisi 2014 yılında geliştirilerek kamuoyuna açıklanan ve 2016 yılına kadar tamamlanması öngörülen Müktesebata Uyum Programında, KKTC Cumhuriyet Meclisi veya KKTC Bakanlar Kurulu tarafından çıkartılması gereken; 87 (59’u Değişiklik Yasası) Ab Uyum Yasası ve 197(12’si Değişiklik) AB Tüzüğü mevcut.

HİÇ EL ATILMAYAN YERLER VAR

Hükümetin 1 yılını geride bıraktığı şu günlerde; 87 yasadan sadece 21 tanesi, 197 tüzükten ise sadece 33 tanesi yürürlüğe konulabildi. Bazı başlıklar altındaki müktesebata hiç el atılmadığı görülüyor.

CENK DİLER

İlki 7 ocak 2009 tarihinde Bakanlar Kurulu’nca onaylanan ve ikincisi 2014 yılında geliştirilerek kamuoyuna açıklanan ve 2016 yılına kadar tamamlanması öngörülen Müktesebata Uyum Programında, KKTC Cumhuriyet Meclisi veya KKTC bakanlar Kurulu tarafından çıkartılması gereken; 87 (59’u Değişiklik Yasası) AB Uyum Yasası ve 197(12’si Değişiklik) AB Tüzüğü mevcut. hükümetin 1 yılını geride bıraktığı şu günlerde; 87 yasadan sadece 21 tanesi, 197 tüzükten ise sadece 33 tanesi yürürlüğe konulabildi. 

Bazı başlıklar altındaki müktesebata hiç el atılmadığı görülüyor. Kıt devlet kaynaklarının kanını emen ve sömüren Kamu İhale Yasası da bunlardan bir tanesidir.