Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Sonay Adem, Ada TV’de katıldığı programda su projesi ile ilgili Cumhuriyetçi Türk Partisi ve Ulusal birlik Partisi’nin ortak tavır sergilemesi gerektiğine dikkat çekti 

Kabineden 4 bakan, su konusunda görüşmelerde bulunmak amacıyla Pazartesi günü Ankara’ya gidecek. Bu önemli ziyaret öncesinde su konusunda bir açıklamada Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sonay Adem’den geldi. Günaydın Ada programında Cansu Örmeci’nin konuğu olan Sonay Adem henüz bir nihai sonuca vardırılamamış olan Asrın projesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

“MUTABAKAT GİBİ YANSITILAN BİR TASLAKTIR” 

Kurumsal yapının çok önemli olduğunu belirten Adem, kurumsal yapıda işgal edilen sandalye hangisi olursa olsun, o kurumsal yapı içerisindeki siyaseti yürütmek gerektiğine dikkat çekerek, buna aykırı davranılırsa sorun olacağına dikkat çekti. 

“Eğer O’na aykırı bir şey yaparsanız tabi ki gittiğiniz yerden geri geleceksiniz. Dolayısıyla burada arkadaşlarımızın Türkiye’den gelen müsteşar yardımcısıyla yaptıkları ve bir mutabakat gibi yansıtılan bir taslaktır. Çünkü parti iradesini yansıtmayan ve partinin o metne imza atmayacağı noktasında bunun bir mutabakat olduğunu söylemek doğru değil diye düşünüyorum.” “Parti meclisi durumu tartışıp kabul edilmez bulmuştur” diyen Adem bunun parti bakış açısında değişikliğe gitmeyi uygun bulmadığını gösterdiğini söyleyerek şöyle devam etti: 

“SU MESELESİ FIRTINALAR KOPARILACAK BİR MESELE DEĞİLDİR” 

“Su meselesi böyle üstünde fırtınalar koparılacak ve siyasi hezeyanlar yaratarak bunun etrafında konuşulacak bir mesele değildir diye düşünüyorum.” Geçmişte sağlam adımlar atılmaması dolayısıyla bugün kaotik bir ortam oluşmuş gibi görünüyor diyen Sonay Adem; “Bizim çok şey istediğimiz yoktur. Sadece suyun denetiminin devlette olmasını istiyoruz. Temel mesele burasıdır. Yoksa bu su gelecek, Adaya çıkacak ki çıkmıştır. Oradan itibaren de özel bir şirket tarafından alınacak ve bunu kimse de denetleyemeyecek böyle bir şeyi kabul etmek mümkün değil. Bunu kabul eden var mı bu toplumda, gerçekten onu da merak ediyorum. Sonuç itibariyle sadece suyun içilmesi veya suyun tarımsal amaçlı kullanım meselesi değil, bunun idare edilmesi meselesindedir sorun.”  Bugün gelinen aşamada Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin ne kadar haklı olduğunun ortada olduğunu vurgulayan Adem, “artık bizim irademizin içinde olacağı bir sonuç ortada olacak” ifadelerini kullandı. 

“UZLAŞALIM…” 

Partinin kendi içerisinde yaptığı çalışmalar olduğunu ve edindiği bilgilere göre %99 oranında CTP ve UBP’nin su meselesinde uzlaşmaya vardığını belirterek birlikte hareket edildiği sürece daha iyi sonuçlar elde edileceğine dikkat çekti. 

“Birbirimize siyasette bayda atarak ben onun önünü keseyim diyerek bu toplumu bir yerden alıp bir yere götürmemiz mümkün değil. Uzlaşılabilecek noktalarda uzlaşalım, hangi konu isterse olsun fark etmiyor. Bununla bir yere çıkalım. Herkes görecek ki halkımız adına çok daha iyi sonuçlar elde edebileceğiz.” 

“TÜRKİYE DE DAHİL” 

İstediği her an müdahale edebilmesi için “suyun denetimi kesinlikle devlette olmalıdır” diyen Adem, bunun başka hiçbir alternatifi olamayacağını söyledi. “Dünyanın her yerinde tek bir tane devlet yoktur ki suyun denetimi özeldedir. Yok öyle bir şey. Türkiye de dahil. “ şeklinde konuştu