Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Sonay Adem, takvimlendirilmiş metin üzerinde birlikte icraat meselesi üzerinde tartışma yürütüldüğünü belirtti. Adem, topluma uygun icraatlar yapılmasının önemine dikkat çekerek koalisyon hükümetinin tek parti hükümetiymiş gibi tavır içinde olması gerektiğini savundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Sonay Adem, Ada TV’de Cansu Örmeci’nin sunduğu, Öğlen Ajansı programının konuğu oldu. 

“PROGRAM TAKVİMLEŞTİRİLMELİ” 

Bakanlık pozisyonlarının önemine vurgu yapan Sonay Adem, uygulanan ekonomik ve sosyal politikaların çeşitli kesimlerin gelir kaybına uğramasına yol açtığını söyledi. Siyasetin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirten Adem, üretici ve emekçi kesimlerin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi. Adem, programın takvimleştirilmesinin önem arz ettiğini belirterek, bu farklı politikayla ve icraatla halkın desteği alınabileceğinin altını çizdi. 

“POLİS SİVİL İDAREYE BAĞLANMALI” 

CTP’nin geçmişten günümüze kadar polisin sivil idareye bağlanmasını ciddi bir hedef halinde tuttuğunu dile getiren Adem, böyle bir temel meselenin ancak ciddi bir hükümetle çözülebileceğini belirtti, çözülemediği takdirde hükümetin ömrünün biteceğini savundu. Polisi sivil otoriteden hesap sorulabilir noktaya getirmenin önemine vurgu yapan Sonay Adem, partileri denetleyebilecek halk inisiyatifinin programı takip ederek denetlemesi gerektiğine dikkat çekti. 

Bugüne kadar sert bir kavga yürüttükleri UBP ile kendi aralarında sıkıntı olmasının doğal olduğunu belirten Adem, CTP ve UBP’nin demokratikleşmede yurttaşın desteğini alan yapılar olduğunu dile getirdi. İdare etme noktasında hükümetin devamının sağlanamayacağına vurgu yapan Adem, koalisyondan sonra erken seçim olabileceğini söyledi. 

“YEREL YÖNETİMLERİN REFORMLARA İHTİYAÇ VAR” 

Yerel yönetimlerin reforma ihtiyaç duyduğunu dile getiren Adem, aldatıcı yaklaşımlarla meselelerin çözülemeyeceğini belirtti. Alınan kararların uygulanması için herkesin katkı koyması gerektiğini belirten Sonay Adem, koalisyonun olumlu çizgi göstermesinin çözüm umutlarını arttıracağına dikkat çekti. 

“KAMU REFORMU YAPILMALI” 

Kamunun hantallık içerisinde olduğuna vurgu yapan Adem, kamu reformunun yapılması gerektiğini savundu. Adem, sivil toplum örgütlerinin itirazlarının değerlendirilerek daha demokratik yaklaşımla kamunun yeniden düzenlenebileceğini belirtti. Çalışma saatleriyle ilgili pazarlıkların neticeye varmayacağını söyleyen Adem, yeterince çalıştırabilecek ortamların yaratılması gerektiğine vurgu yaptı. 

“ÇÖZÜM FEDERAL” 

Kıbrıs Türkü’nün büyük mücadeleler sonucu bu günlere geldiğini belirten Adem, CTP’nin temel vizyonunun Kıbrıs’ta federal çözüm oluşturma ve Kıbrıs’ın bütününde egemenlikte ortak olma hedefi olduğunu açıkladı. İdare etme meselesinde samimi olduğunu ifade eden Sonay Adem, yurttaşın devlete yabancılaştığını belirtti. Yaratılacak mekanizmanın Kıbrıs Türk’ünün de olduğunu açıklayan Adem, yurttaşın siyasete daha çok katılarak herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini vurguladı. 

“YOLSUZLUKLARIN ÜZERİNE GİDİLMELİ” 

Adem, hükümetin önündeki temel görevlerden bir tanesinin yolsuzlukların üzerine gitmek olduğunu belirterek bu konudaki çalışmaların programda yer alacağını kaydetti. Temel meselenin siyaset olduğunun altını çizen Adem, ailesel çıkarları toplumsal çıkarla değişmemenin önemine işaret etti. 

“YASA TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ” 

Siyasal Partiler Yasası’nın iadesini değerlendiren Sonay Adem, iadenin siyasi tavırla olduğunu ve yeni oluşacak hükümet modellerine müdahale edilecek zemin olduğunu ifade etti. Adem, transfer işlerini ortadan kaldırmasını sağlayacak yasanın tekrar Cumhurbaşkanına götürülmesi gerektiğini dile getirdi. Heba edilen demokratik hakların tekrar kazanılmasının Siyasal Parti Yasası’yla mümkün olacağını belirten Adem, yasanın yürürlüğe girdiği takdirde eşitlik-eşitsizlik meselesinin ortadan kalkacağını da sözlerine ekledi