Bilim Uzmanı Demet Karakartal, Lefkoşa Merkezi Cezaevi’nde yatan mahkûmların yaş ve medeni durum değişkenleri açısından umutsuzluk düzeylerini araştırdı. Araştırmaya 4 kadın 106 erkek olmak üzere 110 mahkûm katıldı. Karakartal, araştırma sonucuna göre 60 yaş ve üzeri kişilerin umutsuzluk değerlerinin diğer grupların neredeyse iki katı olduğu ve yüzde 50’nin üzerinde olduğu sonucuna vardı. Karakartal, araştırmada en umutlu grubun ise; 31-40 yaş arasındaki mahkûmlar olduğunu ifade etti.

Karakartal, medeni durum değişkeninde gruplar arasında istatistiki açıdan en umutlu grup olan evliler yüzde ­4,26 oranındayken en umutsuz grup ise boşanmışlar yüzde 7,76 arasındaki farkın dikkate değer olduğunu belirtti.

Sonuçlara göre yaş değişkeni arttıkça, umutsuzluk düzeyinin de arttığını, bekâr ve boşanmış mahkûmların depresyon değerlerinin daha yüksek olduğunu belirten Uzman Karakartal, mahkumların olumsuz benlik puanlarının diğer gruplardan daha düşük olduğunu ve en umutlu grubun evliler, en umutsuz grubun ise boşanmışlar olduğuna dikkat çekti.

Eniz ORAKCIOĞLU

Bilim Uzmanı Demet Karakartal, çalışmasında Kuzey Kıbrıs’ta Lefkoşa Merkezi cezaevinde yatan mahkûmların yaş ve medeni durum değişkenleri açısından umutsuzluk düzeylerini araştırdı. Araştırmaya 4 kadın 106 erkek olmak üzere 110 mahkûm katıldı. Karakartal, Araştırma sonucuna göre 60 yaş ve üzeri kişilerin umutsuzluk değerlerinin diğer grupların neredeyse iki katı olduğu ve yüzde 50’nin üzerinde olduğunu belirterek, araştırmada en umutlu grubun ise; 31-40 yaş arasındaki mahkûmlar olduğunu ifade etti.

En umutlu 31-40 yaş aralığındaki kişiler

Çalışmasıyla ilgili bilgi veren Uzman Demet Karakartal, araştırmaya 4 kadın 106 erkek olmak üzere toplam 110 mahkûmun katıldığını kaydetti. Araştırmanın sonuçlarına da değinen Karakartal, Araştırmaya katılan 110 mahkûmdan 60 yaş ve üzeri grubundaki üç kişinin umutsuzluk değerlerinin diğer grupların neredeyse iki katı olduğu ve yüzde 50’nin üzerinde olduğu, araştırmada en umutlu grubun ise; yüzde 4,97’lik bir sayıyla 31-40 yaş arasındaki mahkûmlar olduğunu ifade etti.

“Bekâr ve boşanmışlar depresyon değerleri yüksek”

Karakartal, medeni durum değişkeninde gruplar arasında istatistiki açıdan en umutlu grup olan evliler yüzde ­4,26 oranındayken en umutsuz grup ise boşanmışlar yüzde 7,76 arasındaki farkın dikkate değer olduğunu belirtti. Sonuçlara göre yaş değişkeni arttıkça, umutsuzluk düzeyinin de arttığını, bekar ve boşanmış mahkumların depresyon değerlerinin daha yüksek olduğunu belirten Uzman Karakartak, mahkumların olumsuz benlik puanlarının diğer gruplardan daha düşük olduğunu ve en umutlu grubun evliler, en umutsuz grubun ise boşanmışlar olduğuna dikkat çekti.

 “Bu çalışmanın sonuçlarının genellenebilirliği açısından sınırlılığı bulunmaktadır” diyen Uzm. Demet Karakartal, yeni yapılacak olan benzer çalışmaların daha geniş örneklem grubu ile yapılmasını önerdi.

Kaynak: Yeni Bakış