Aile (Evlenme ve Boşanma)(Değişiklik) Yasa Önerisi oy birliğiyle Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edildi.

“Aile (Evlenme-Boşanma) Yasası Değişiklik Yasası”yla, “evlenme ve boşanma durumlarında tarafların uğrayabileceği mağduriyetleri minimize etmek ve başta çocukların sağlığı ve esenliği göz önünde bulundurularak, kişilerin, insan haklarını gözeten eşitlik sağlamak” amaçlanıyor.

Yasa önerisinin, “BM Çocuk Hakları Sözleşmesi”, “BM Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi” ve “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nde belirtilen temel prensipler ışığında, modern hukuk devletlerindeki uygulamalar ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları göz önünde bulundurularak yapıldığı belirtildi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda yasayla ilgili görüşmede, Aile (Evlenme ve Boşanma) (Değişiklik) Yasa Önerisini Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici Ad-Hoc Komite Başkanı, CTP-BG Milletvekili Doğuş Derya’nın yasa önerisiyle ilgili raporu okumasının ardından Meclis Genel Kurulu’nda yasa önerisi üzerindeki konuşmalara geçildi.

Raporu okumasının ardından komite üyelerine ve çalışmaya katkı koyanlara teker teker teşekkür eden Derya, farklı siyasal partilerden olanların toplumun yararına birlikte çalışma yürütmesinin kendisi için onur verici olduğunu söyledi.

UBP Milletvekili İzlem Gürçağ ise yasa önerisine oylarının olumlu olduğunu belirtti. Gürçağ, işbirliği ve uyum içinde çalışmanın önemine dikkat çekti.

DP Milletvekili Serdar Denktaş, etrafta bu yasa kapsamında hem cins evliliğe izin verileceğini konusunda kirli bilgi dolaştığını ancak bunun doğru olmadığını söyledi. Aile (Evlenme ve Boşanma) (Değişiklik) Yasa Önerisi ile, ilgili yasaların değiştirilerek yasal bütünlüğün sağlanması gerektiğini kaydeden Denktaş, aksi takdirde yeni karmaşalar olabileceğini söyledi. Denktaş, öneriye oylarının olumlu olacağını  kaydetti.

TDP Milletvekili Zeki Çeler, yasa önerisi konusunda bazı eleştiriler aldıklarını ancak her kesimden insanın farklı ihtiyaçları olabileceğini söyledi.  Çeler, Barolar Birliği’nin komitedeki hemen hemen her çalışmaya katılmasının kendisi için ayrı bir tecrübe olduğunu belirterek, böyle komitelerde çalışmaya yeniden talip olduklarını ifade etti.

Konuşmaların ardından yasa önerisinin madde madde oylamasına geçildi. Yasa önerisinin oybirliğiyle kabul edilmesinin ardından genel kurul bugünkü toplantısını tamamladı.

Meclis Genel Kurulu’nun bir sonraki birleşimi 25 Haziran Perşembe günü yapılacak.