İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, son iki yılda toplam 442 kadının aile içi şiddete uğradığının saptandığını; şiddete uğrayan kadınların yalnızca yüzde 10’nun bildirimde bulunduğu göz önüne alındığında bu sayının küçümsenmeyecek oranda olduğunun görüldüğünü vurguladı.

Akansoy, Alo 183 Sosyal Hizmet Hattı ile şiddete maruz kalan bireylerin Sosyal Hizmetler Dairesi’ne ulaşabildiğini, Eylül 2014 ile Eylül 2015 arasında bu hatta 47 şiddet bildirimi yapıldığını ve bu durumdaki bireylere çeşitli destekler sağlandığını bildirdi.

Asım Akansoy, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi’nin yakında kurulacağını ve bu daire bünyesinde Şiddete Müdahale Birimi oluşturulacağını da açıkladı.

Bakan Akansoy, "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü" dolayısıyla mesaj yayımladı.

Bakan Akansoy mesajında, "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü"nün, kadına yönelik şiddet olgusunun hem kadını hem de tüm toplumu saran sosyoekonomik koşullar, politik gelişmeler ve kültürel etkenlerle birlikte değerlendirilmesi gerekliliğini dünyanın gündemine taşıma gibi bir işlevi yüklendiğini ifade etti.

“TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ DAİRESİ KURULMA AŞAMASINDA”

Bakan Akansoy, şiddete maruz kalan kadınların koruma altına alınması, onlara psikolojik ve hukuki destek verilmesinin, kurulma aşamasında olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi’nin çalışma alanında olacağını belirterek, ilgili dairenin kadrolarının istihdam edilmesiyle ilgili çalışmalarda son aşamaya gelindiğini, önümüzdeki günlerde münhal duyurularının Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından yapılacağını kaydetti.

“SIĞINMA EVİ İÇİN BÜTÇEYE KAYNAK KONDU”

İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, Sosyal Riskleri Önleme Vakfı’yla (SORÖV) işbirliği içinde yürüttükleri sığınma evi hizmeti için bakanlığa arazi tahsisi yapıldığını ve mimari projelere başlandığını, sığınma evi inşası için de 2016 bütçesine kaynak konduğunu açıkladı.

“ŞİDDETE MÜDAHALE BİRİMLERİ OLUŞTURULACAK”

Akansoy, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi (TOCED) yasası kapsamında bu amaçlara ulaşmak ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi hususunda etkili hizmet vermek ve şiddet vakalarına anında müdahale etmek maksadıyla Polis Genel Müdürlüğü, bölge müdürlükleri ve hastanelerin acil servis personeli içerisinden dairenin talebi üzerine ilgili ita amirleri tarafından görevlendirilecek personelin görev yaptığı Şiddete Müdahale Birimleri oluşturulacağını ifade etti.

Akansoy, Sosyal Hizmetler Dairesi’ne bağlı faaliyet gösteren Gençlik Aile Destek ve Eğitim Merkezi (GADEM) tarafından geliştirilen formun Polis Genel Müdürlüğü’nce düzenli şekilde İçişleri ve Çalışma Bakanlığı’na gönderildiğini ve ardından Sosyal Hizmetler Dairesi’ne ulaştırıldığını bildirdi.

Asım Akansoy, Şiddet Kayıt Formu’nun Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından değerlendirilerek, formlarda yer alan bilgilerin daire tarafından incelenerek, şiddete uğrayan kadın ve çocukların sosyal incelemelerinin yapıldığını, ihtiyaç duydukları sosyal, psikolojik desteğin sağlandığını söyledi.

Bakan Akansoy, ayrıca bu form yoluyla elde edilen bilgilerin şiddete uğrayan kadınların izlenmesi ve ihtiyaç duydukları desteğin sürdürülmesini sağlayarak, şiddetle mücadelede ulusal veri tabanı oluşturulmasına da katkı sağlamakta olduğunu açıkladı.

SON İKİ YILDA 442 KADIN ŞİDDET GÖRDÜ”

Şiddet Bildirim Formu’ndaki bilgilerin istatistiksel verilerine göre 2013-2014 yılında 245 kadın, 2014-2015 yılında 197 kadın olmak üzere son iki yılda toplam 442 kadının aile içinde şiddete uğradığının saptandığını belirten Bakan Akansoy,  şiddete uğrayan kadınların yalnızca yüzde 10’nun bildirimde bulunduğu göz önüne alındığında ülkede şiddete uğrayan kadınların sayısının küçümsenmeyecek oranda olduğunun görüldüğünü vurguladı.

Şiddet bildiriminde bulunan kadınlara verilen uzman desteklerini anlatan Akansoy,  kadına yönelik şiddetin özel alana ait bir sorun değil; toplum sağlığını, insan haklarını ve ceza hukukunu ilgilendiren bir sorun olarak tanımlanması, dikkate alınması ve cezai uygulamaların da caydırıcı olmasının önemine değindi.

İHBAR HATTI ALO 183

Akansoy, Alo 183 Sosyal Hizmet Hattı ile, şiddete maruz kalan bireylerin direkt daireye ulaşmasına imkan tanındığını, 2014 Eylül-2015 Eylül tarihleri arasında 47 şiddet bildirimi yapıldığını, Daire tarafından polise yönlendirme, hukuki destek, sığınma evine yerleştirme, psiko-sosyal destek olmak üzere farklı şekillerde  destek sağlandığını ifade etti.

“34 KADIN SIĞINMA EVİNDE BARINDI”

Akansoy, Sosyal Riskleri Önleme Vakfı ile Bakanlık arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde, Ocak - Kasım 2015 tarihleri arasında, şiddete maruz kalan 34 kadının farklı sürelerle sığınma evinde barındığını, sığınma evinde kaldıkları sürece, kadınlara Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından sosyal hizmet ve psikolog desteğini devam ettiğini kaydetti.

Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından uygulanan ‘Aile Eğitim Programı’ çerçevesinde çeşitli bölgelerde (Dipkarpaz, Lefkoşa Surlariçi, Girne) kadınların toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki farkındalıklarını ve şiddetle mücadele yöntemleri konusundaki donanımlarını arttırmak için eğitim programları yapılmakta olduğunu söyleyen Akansoy, bu programların tüm ilçelerde yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Akansoy, “Kadınların toplumsal rol ve statülerinin yükseldiği, eğitim, sağlık, sosyal güvenlik gibi temel hizmetlere kolay ulaşabildiği, üretime, yönetime katılma imkânlarının ve kalkınma sürecine katkılarının arttığı, eşitlikçi, demokratik bir toplum hedefiyle çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.