Züleyha Karaman

Sosyolog Kudret Akay, Ömer Kalyoncu başbakanlığında kurulan yeni hükümetin yaş ortalamasının yüksek olduğu yönündeki eleştirilerle ilgili olarak, “Baştan yaşa takmanın anlamı yok.  Performansa bakmak lazım” dedi.

Kudret Akay, HALKIN SESİ’nin, “Seçimlerden çıkan sonuçlar doğrultusunda, toplumda, genç isimlerin kabinede yer alması yönünde beklenti oluşmuştu, yeni hükümetin yaş ortalamasının 50 olması çeşitli eleştirilere neden oldu. Hükümetin daha güven oyu almadan yaş üzerinden tartışılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yaşına atıf yaparak, Akıncı’nın da bir değişim rüzgarı ile göreve geldiğini belirtti.

“Sayın Cumhurbaşkanın yaşı kaç?” diyen Akay, “Yeni bir cumhurbaşkanı seçildi. Demek ki yaş o kadar önemli bir faktör değil. Yaşa takılmamak gerekir. Sayın Akıncı da büyük bir değişim rüzgarı ile geldi. Bir değişim havası da esiyor. Demek ki yaşla ilgili pek bir şey yok” dedi.

Önemli olanın, hükümetin ortaya koyacağı programın halkın isteklerine ne oranda cevap verdiği, sorunlara ne oranda çare olduğu ve dediklerini ne oranda başarabileceği olduğunu kaydeden Akay, şöyle devam etti:

“Sunacakları programa katılacak mıyız, katılmayacak mıyız o başka bir şey. Önce bir programı görmek gerekiyor. Ne yapmayı hedefliyorlar, eğer iyi bir şey yapmayı hedefliyorlarsa, toplumun tepkisi farklı olur, eğer kimi kurumların hoşuna gitmeyecek bir şey yapıyorlarsa farklı tepkiler olur. Baştan yaşa takmanın bir anlamı yok.”

“KEŞKE KABİNEDE DAHA FAZLA KADIN OLSAYDI”

Son dönemlerde toplumda toplumsal cinsiyetle ilgili ciddi bir duyarlılık oluştuğunu, bu nedenle kabinede daha fazla kadın bakan olmasının iyi bir algı oluşturacağını ifade eden Akay, tek kadın bakan olmasını eleştirdi.

Emine Çolak’ın Dışişleri Bakanı olmasına çok sevindiğini dile getiren Akay, “Bence, kabinede daha fazla kadın bakan olsaydı, iyi bir algı ile başlarlardı. Çünkü, son dönemlerde, yaştan ziyade özellikle toplumsal cinsiyetle ilgili ciddi bir duyarlılık oluşmuştu. Bunu kabineye yansıtabilmiş olsalardı daha iyi bir algı olurdu. Emine Çolak’ın Dışişleri Bakanı olmasına çok sevindim, keşke birkaç tane daha kadın bakan olsaydı, en azından, yüzde 30 iyi olurdu.”

“SÜRPRİZ BİRLİKTELİK”

Kudret Akay, CTP-UBP koalisyon hükümetinin kendisi için “sürpriz” olduğunu dile getirdi.

Hükümetin oluşum şeklinin “ilk” olduğuna işaret eden Akay, “İki farklı uçta diye bilinen iki partinin bir araya gelmesi benim için sürpriz bir şey. Umarım, bu hükümet hangi düşünce ile kurulmuşsa, bunu hükümet programlarına da yansıtırlar, Biz de sağlıklı bir değerlendirme yapma imkanı bulabiliriz” dedi.

Toplumun beklentilerinin ne olduğunun detaylı cevaplar içerdiğini, hükümetin yaş üzerinden tartışılmasının bir anlamı olmadığını vurgulayan Akay, şöyle konuştu:

 “Farklı kesimlerin farklı beklentileri var. Sosyal medya üzerinden bir grup ‘genç’ bir kabine isteyebilir ama hükümet etme olayı gençlikle, yaşlılıkla ilgili bir olay değildir, performansla ilgilidir. Verdikleri sözleri programlarına uygulamalarıyla ilgili olacaktır. Yaş konusuna hiç  mi hiç takmayalım.

Keşke, siyasal partilerimizin içerisinde daha fazla genç arkadaş aktif olarak göreve gelebilse. Ama bu bir istektir. Yoksa yok yani. Yaşa takmamak lazım. Hükümet, kuruluş modeli üzerine tartışılsın; UBP ve CTP nasıl bir araya geldi o başka bir konu, bunu yaş üzerinden tartışmamızın hiçbir anlamı yoktur.”

“Talat protokolde ne olacak?”

Serdar Denktaş, Talat’ın protokoldeki yerinin 2. Cumhurbaşkanı mı, parti başkanı mı olacağını sordu

Meclis’te kürsüye gelen DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, hükümetin hayırlı olmasını dileyerek “etik” bir konuda söz almak istediğini söyledi.

Denktaş, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın aktif siyasete döndüğünü belirterek, protokoldeki yerinin 2. Cumhurbaşkanı mı, siyasi parti başkanı mı olacağının ele alınması gerektiğini kaydetti.