Suna Erden

Son yıllarda görülme sıklığı artan akciğer kanseri, kanser vakalarında üçüncü sıraya yerleşti. Ülkemizde meme kanseri birinci, prostat kanseri ikinci sırada yer alırken üçüncü sırada yer alan akciğer kanserinin genellikle 50 yaş üzerindeki erkeklerde görüldüğü ancak son yıllarda kadınlarda da görülme oranın arttığı belirtildi. Akciğer kanserinin görülme sıklığındaki artışın nedenleri arasında başta sigara tüketiminin neden olduğu belirtilirken, yapılan bilimsel araştırmalarda KKTC’de sigara kullanımının yaygın olduğu ortaya kondu. Kıbrıs Türk Halkı’nın madde kullanım alışkanları üzerine ülke genelinde yapılan araştırma sonucunda sigara kullananların oranının yüzde 46 olduğu ortaya çıkarken, önlenebilen bir kanser türü olan akciğer kanserine karşı savaşmak için sigara ile ilgili önlemler alınması gerektiği ifade edildi. Star Kıbrıs’a konuşan Kıbrıs Onkoloji Danışma Merkezi Direktörü, Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fuat Türköz Çiner, bu konuda devlete görev düştüğünü ifade ederken, Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail ise son zamanlarda artış gösteren akciğer kanseri konusunda uyarıda bulunarak özellikle sigara içenlerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı. 

KOCASİMAİLGİL, “VAKALAR ARTTI, ÜÇÜNCÜ SIRAYA YERLEŞTİ” 

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail, geçmiş yıllara oranla son yıllarda akciğer kanseri vakalarında artış olduğuna vurgu yaptı. Kocaismail, genellikle 50 yaş üstü kişilerde akciğer kanseri vakasına rastlandığını, erkeklerin sayısal olarak daha fazla olduğunu ancak son yıllarda kadınlarda da akciğer kanseri oranında artış olduğunu dile getirdi. Akciğer kanserinin üçüncü sırada yer aldığını kaydeden Kocaismail, bu kanser türünün ilk nedeninin sigara içiciliği olduğunu dile getirdi. Kocaismail, akciğer kanserinin çok sinsi ilerleyen bir tür olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Akciğer kanserinde hep geç kalınıyor. Bu nedenle rutin taramalarımızı yaptırmamız, bunu alışkanlık haline getirmemiz lazım. Özellikle sigara içicileri kontrol olmayı ihmal etmemelidir. Çünkü en fazla risk grubunda olanlar sigara içicileridir. Sigara içmeyen ancak akciğer kanserine yakalanan insanlar da vardır fakat bunun oranı çok düşüktür.” 

TEDBİR ŞART 

Bazı mesleklerinde akciğer kanserine neden olduğunu kaydeden Kocaismail, risk faktörü taşıyan mesleklerin taş ocakları, boya fabrikaları olduğunu ifade etti. Kocaismail, “Bu gibi yerlerde çalışan insanlar toza maruz kalıyor. Ciğerlere giren toz hastalığa neden oluyor. Maalesef çalışanlarda maske takma konusunda titiz davranmıyor” şeklinde konuştu. Dernek olarak insanları bilinçlendirmek için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını belirten Kocaismail, “Akciğer kanseri, prostat veya meme kanseri gibi tam iyileşebilen bir hastalık değildir. Bu nedenle sinsi ilerleyen ve genelde geç evrede teşhis edilen bu kanser türüne karşı dikkatli olunması ve kontrollerin yapılması gerekir” dedi. 

GENELLİKLE 50 YAŞ ÜSTÜ 

Gençlerde akciğer kanserine pek rastlanmadığını, genellikle 50 yaş üstü kişilerde görüldüğünü ve son yıllarda kadın hasta sayısının da arttığını kaydeden Kocaismail, bunun nedenini kadınlarda son 15 yılda sigara kullanımının yaygınlaşması olduğunu savundu. Kocaismail, “Akciğer kanseri tanısı konduktan sonra hasta sigarayı bırakıyor ancak çok geç kalıyor” dedi. Kocaismail, kişileri bu hastalıktan koruyacak etkenlerin sigara kullanımının kesilmesi, erke tanı, yıllık kontrollerin yapılması olduğunu söyledi. 

ÇİNER, “SAVAŞMAK İÇİN ÖNLEM ŞART” 

Kıbrıs Onkoloji Danışma Merkezi Direktörü, Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fuat Türköz Çiner de akciğer kanserinin birebir sigara ile ilişkisi olduğunu, sigara içmeyenlerde de akciğer kanseri görülebileceğini ifade ederek, “Akciğer kanseri sigara içenlerin yakalandığı bir kanser türüdür” dedi. Bu kanser türünün diğer kanser türlerine nazaran genetik değil çevresel faktörlerden meydana geldiğini kaydeden Çiner, devletin akciğer kanserine karşı savaş açması gerektiğini dile getirdi. 
Çiner, “Akciğer kanserinin önlemenin en önemli yolu sigarayı pahalı yapmak ve sigara ile ilgili yasaklara uyulmasını sağlamaktır. Çünkü bizim ülkemizde ağır sanayi yoktur ve bu nedenle sigara en tehlikeli nedendir” ifadelerini kullandı. 

CİDDİ ADIMLAR ATILMALI 

“Sigara içildiği sürece akciğer kanseri olmaya devam edeceğiz” ifadesini kullanan Yrd. Doç. Dr. Çiner sözlerini şöyle sürdürdü: “Genelde kanser vakalarında erken tanının çok önemli olduğu bilinir. Ancak akciğer kanserinde erken tanı değil önleyici tedbirler önemlidir. Önlenebilen bir kanser türü olan akciğer kanserine karşı verilecek savaşta sigara kullanımının en aza indirilmesi ve bunun için önlemler alınmasıdır. Devletin bu konuda ciddi adımlar atması gerekmektedir.”Akciğer kanserinin sinsi bir şekilde ilerlediğini ifade eden Çiner, sürekli öksürük, fizik kondisyonunda azalma, kilo kaybı gibi belirtiler birlikte veya ayrı ayrı görüldüğü takdirde hemen doktora gidilmesi gerektiğini ifade etti. Çiner, Akciğer kanserinin genellikle 40 yaş üzeri kişilerde görüldüğünü sözlerine ekledi. 

ERKEKLER DAHA ÇOK İÇİYOR 

Son yıllarda akciğer kanseri vakalarında artış olduğu, bu kanser türünün direkt sigara ile bağlantılı olduğu vurgulanırken, yapılan araştırmalar sigara içiciliğinin yangın olduğunu gösteriyor. Kıbrıs Türk Halkı’nın madde kullanım alışkanları üzerine ülke genelinde yapılan son araştırma sonucunda sigara kullananların oranının yüzde 46 olduğu ortaya çıkarken, aynı araştırma sonucunda göre sigaranın ilkokullara kadar indiği belirlendi. Psikiyatrist Profesör Doktor Mehmet Çakıcı, Doç. Dr. Ebru Tansel Çakıcı önderliğinde yapılan araştırmada erkelerin yüzde 55’inin kadınların ise yüzde 37’sinin sigara içtiği ortaya kondu.