AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami aracılığıyla kendisini, Kıbrıs sorununu görüşmek ve görüş alış verişinde bulunmak üzere Türkiye’ye davet ettiğini kaydederek,  davete icabet etmeye hazır olduğunu söyledi.

Alithia ve diğer gazeteler, Cumartesi gecesi RİK’e yaptığı açıklamada Çavuşoğlu’nun, Türkiye’de görüşme konusunda Nami aracılığıyla nabzını yokladığını söyleyen Kiprianu’nun İstanbul ziyaretinin kesin tarihinin bu ay içerisinde netleşeceğini belirttiler.

Habere göre Kiprianu Çavuşoğlu ile görüşmek üzere İstanbul’a gitmeye hazır olduğunu belirterek Rum tarafına, Rum Ulusal Konseyi’nde belirlenen  Kıbrıs sorununun çözümüne dair tez ve görüşlerini Türkiye’ye ilk elden aktarma fırsatı vereceği için ziyareti çok önemli diye niteledi.

Andros Kiprianu Çavuşoğlu ile görüşülecekler konusunda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le istişare edeceğini ve çözümün Türkiye’nin çıkarına olduğu argümanına ikna etmeye çalışacağını anlattı.

Kiprianu’nun Çavuşoğlu’nu şahsen tanıdığını çünkü 4 yıl Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde birlikte olduklarını yazan gazete Çavuşoğlu’nun geçen Temmuz ayında AKEL Genel Sekreteri’ni  davet etme niyetini, Kiprianu’nun da davet gelmesi halinde olumlu cevap vereceğini açıkladığını anımsattı.

Haberde AKEL Genel Sekreteri’nin TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile de görüşme ihtimali olduğuna işaret edilirken, 2005’te de, Nikos Anastasiadis başkanlığındaki DİSİ heyetinin İstanbul’a giderek zamanın Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile temas ettiği hatırlatıldı.

Fileleftheros haberi “Andros Kiprianu İstanbul’a Gitmek Üzere Bavul Hazırlıyor” ve Haravgi “Kıbrıs Rum Tarafının Tezleri AKEL Genel Sekreteri Tarafından Türkiye’ye Aktarılacak” başlığıyla yayımladı.