Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Zeytinlik köyünde yurt inşası izni verilmesinin yanlış olduğunu belirterek, böyle bir yapılaşmanın “katliam” olacağını söyledi.

Akıncı, “Yurt ihtiyacı olabilir ama uygun bir yerde inşa etmek gerekir. İnşaat yapılmasın diyemem ama uygun yere, uygun bir biçimde yapılırsa, gelişmeye katkı sağlanabilir” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Zeytinlik köyünde yurt yapılmasına karşı çıkan köy sakinlerinin oluşturduğu  Zeytinlik İnisiyatifi’nden bir heyeti kabul etti. Heyet,

Cumhurbaşkanı Akıncı’dan, Zeytinlik’te yurt yapılmaması konusunda kendilerine destek vermesini istedi.

“YERDEN GÖĞE KADAR HAKLISINIZ”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, kabulde yaptığı konuşmada, Zeytinlik İnisiyatifi’nin, çok katlı binaya karşı durulması konusunda “yerden göğe kadar haklı” olduğunu belirtti.

Bir ülkenin, gelişme ve korunma arasında bir denge tutturması gerektiğini vurgulayan Akıncı, “Yurt ihtiyacı olabilir ama uygun bir yerde inşa etmek gerekir. İnşaat yapılmasın diyemem ama uygun yere, uygun bir biçimde yapılırsa, gelişmeye katkı sağlanabilir” dedi.

Akıncı, köy halkını hareketinden dolayı takdir ettiğini belirterek, “Halkın sahip çıkmadığı durumlarda başarıya gitmek mümkün değildir. Burada güzel olan, köylünün köyüne sahip çıkmış olmasıdır... Bunun başarıyla sonuçlanarak güzel bir örnek olmasını dilerim” dedi.

Zeytinlik köyünde böyle bir yapılaşmanın “katliam” olacağını ifade eden Akıncı, siyasetçilerin sorumlu olduğu anlaşılan mevcut durumdan şehircilik, belediye başkanı, muhtar ve bölge halkının rahatsız olduğunu kaydetti.

“10 KATLI BİNA İZNİ YANLIŞ”

Girne’de 10 katlı bina yapımına izin verilmesinin yanlış olduğunu kaydeden Akıncı, çevre, tarih ve kültür korunmadan kalkınmanın olamayacağını belirtti.

İlgili kurumlara çağrıda da bulunan Akıncı, “(Zeytinlik köyünde yurt inşası için) İzinler verilmemeli. Bu çok yanlış olur” dedi.

Zeytinlik köyünün, diğer adıyla, 12’nci yüzyılda bölgede yaşayan şövalyelerden aldığı isimle Templos köyünün tarihi öneme sahip olduğunu belirten Akıncı, köyün korunması halinde değeri olabilecek bir köy olduğunu söyledi.

Akıncı, KKTC’nin turizminden de beklentisi olduğunu ancak çevrenin katledilmesiyle turizmin gelişmesinin mümkün olmadığını belirtti.

1462450517.jpg

HÜKÜMETE ÇAĞRI

Ülkede imar planı olan tek şehrin Lefkoşa olduğunu kaydeden Akıncı, Lefkoşa İmar Planı’nın kendisinin Lefkoşa Türk Belediye Başkanlığı döneminde hazırlatıldığını ancak planın yürürlüğe girebilmesi için 17 yıl beklediklerine işaret ederek, bunun buruklukla hatırladığı bir gerçek olduğunu söyledi.

Akıncı, Girne İmar Planı’nın uzun yıllar önce hazır edilmesi gerektiğine işaret ederek, Girne’deki yeni durumun 2012’de yapılan değişiklikle doğduğunu  belirtti.

Hükümete “O değişikliği yeniden değiştirip, eski hale getir” çağrısında bulunan Akıncı, konuyu hükümet yetkilileriyle görüşme sözü de verdi.

PAŞA

Zeytinlik İnisiyatifi adına konuşan Halil Paşa ise, köy halkının, Girne ve Çatalköy’deki yapılaşmanın kendi başlarına geleceği endişesinden dolayı yurt inşaatı için bir araya geldiklerini ifade etti.

Köyde, kapasitesi 512 olan 4 tanesi köy merkezinde olmak üzere, 8 yurt projesinin sözkonusu olduğunu kaydeden Paşa, bunun pek çok zeytinin sökülmesi ve köyün demografik yapısının değişmesi anlamına geldiğini ifade etti.

Henüz inşaat izinlerin verilmediğini kaydeden Halil Paşa, Girne bölgesi için imar planı hazır edilinceye kadar çok katlı bina inşaatlarını engelleyecek yasa çıkartılması için Cumhurbaşkanı Akıncı’dan destek talep etti.

Halil Paşa ayrıca, çok katlı bina yapılması konusunda köyde bir halk oylamasına gidilmesi önerisinde bulundu.